Erre számíthatnak a vállalkozók a kata szigorítása után

0

Igen nagy felháborodást váltott ki a vállalkozók körében az a tervezet, miszerint jelentősen szigorítanák a kata-vállalkozások adóztatását, egy bizonyos felső bevételi összeg után ugyanis 40 százalékkal többet kellene adózni. Sokan szólaltak fel ellene, a könyvelők pedig petíciót kezdtek gyűjteni, a követelések azonban süket fülekre találtak, megszavazták a szigorításokat.

Ez idáig szárnyalt a kata

A kata 2018-ban a legnépszerűbb adózási forma volt, ezen vállalkozások száma meghaladta a 300 ezret, ez a szám pedig folyamatosan növekedett. Nem is meglepő azonban, hogy ilyen sokan választották az adózásnak ezt a fajtáját, hiszen egy havonta befizetendő csekély összeggel az összeg adókötelezettégét letudhatta a vállalkozó, ráadásul a járulékokat is fedezi. Abban az esetben ugyanis, ha a vállalkozási éves jövedelme nem haladja meg a 12 millió forintot, akkor ez a vállalkozás lehet kata-vállalkozás, ami pedig azt jelenti, hogy vagy mindössze huszonötezer vagy ötvenezer vagy hetvenötezer forint a tételes adó. E három opció közül rajtunk függ, hogy mennyit fizetünk, ha ugyanis a vállalkozásunk mellett heti minimum 36 órában munkajogviszonyban állunk, akkor a havonta befizetendő adónak mindössze huszonötezer forint az ára. Ha nem állunk a vállalkozásunk mellett munkajogviszonyban, vagy a hetente ledolgozandó órák száma nem éri el a 36 órát, akkor választhatunk, hogy havi ötvenezer vagy hetvenötezer forint adót fizetünk-e be. Aki több adót fizet, kedvezőbb nyugellátásra számíthat a jövőben, és a szülés után is kedvezőbb ellátásban részesülhet.

Mindazonáltal akinek a jövedelme az éves 12 millió forintos keretet átlépte, annak a befizetendő adója 40 százalékkal megnőtt. A kata ez utóbbi, kevésbé népszerű pontján szigorítanak, aminek következtében számos kisvállalkozónak már nem éri meg ezentúl ezen adózási forma.

Miben változik jövőre a kata?

A kata tehát egy igen kedvezményes adóforma volt, aminek célja a hazai gazdaság fehérítése és a kisvállalkozások megsegítése volt, ami igen szépen működött is. Néhány hete azonban a Matolcsy György gazdasági minisztersége alatt bevezetett konstrukción jelentős módosulások történetek, a módosításokat meg is szavazták, így gyökeres változás áll be a katások életében. Míg ugyanis 2021-ig csak akkor emelték meg az adójukat 40 százalékkal, ha az éves bevétel átlépte a 12 millió forintos küszöböt, addig ez a jövő évtől jelentősen szigorúbb lesz: abban az esetben ugyanis, ha egy katás vállalkozás ugyanazon üzleti partner által egy évben több mint hárommillió forintnyi bevételre tesz szert, akkor a kata rögzített adóösszegén felül plusz 40 százaléknyi büntetőadót kell fizetni. Ezt a 40 százalék plusz adót a hárommillió forint fölötti összegre kell fizetni, tudvalevő továbbá, hogy amennyiben ügyfeleink belföldi vásárlók, akkor ezt a negyven százalékos drágulást, velük, az ügyfeleinkkel kell megfizettetni (azaz 2021-től negyven százalékkal drágább lesz az általunk kínált termék vagy szolgáltatás), ha pedig külföldi vásárló az ügyfelünk, akkor ezt a negyven százalékos plusz adót nekünk kell kitermelni, nekünk, vállalkozóknak kell megfizetni.

Miért van erre szükség?

Abban az esetben, ha egy kisvállalkozásnak évi 12 millió forint jövedelme volt akkor évi 600 ezer forintnyi kedvezményes adót kellett befizetnie, emellett évente kétszer meg kellett fizetnie a vállalkozónak a 25 ezer forintos iparűzési adót, továbbá évi ötezer forinttal terhelte a kamarai hozzájárulás. Ehhez képest a változás jelentős, ugyanis drasztikus esetben bizonyos vállalkozásoknak évi 3 600 000 forinttal kell többet fizetnie vállalkozása után.

Az állam szerint erre az intézkedésre azért volt szükség, mert azok a cégek, akik egyetlen partnerüknek évi hárommillió forintnyi szolgáltatást vagy terméket tudnak szolgáltatni, azok feltételezhetően bújtatott munkavállalók, így tehát a katával való visszaéléseknek szerették volna elejét venni. Megesik azonban, hogy egy vállalkozó, noha egy cégtől hárommillió forintot meghaladó jövedelemmel bír, saját eszközén és saját időbeosztásával más cégeknek is bedolgozik, ami azt jelenti, hogy nem bújtatott munkavállalók. Tipikusan ilyenek a grafikusok, tervezők, könyvelők, illetve az újságírók és tartalomfejlesztők is.

Milyen következményekkel járhat ez?

A kata bevezetése – mint fentebb ezt már említettük – a magyar gazdaság kifehérítésének célját volt hivatott szolgálni. A könyvelők rossz jövőt sejtenek, szerintük ugyanis a módosítások inkább káros hatást fognak kifejteni a gazdaságra, mint kedvezőt: bizonyára többen mellőzik ezentúl a számlázást, s így az adófizetést annak érdekében, hogy ne lépjék át a hárommillió forintos küszöböt, ugyanakkor a vállalkozások is nehéz helyzetbe kerülnek az adóemelés miatt. Éppen ezért a könyvelők petíciót is indítottak annak érdekében, hogy az állam mégse vezesse be a kata szigorításait, igyekezetük azonban nem járt sikerrel, hiszen elfogadták a módosításokat.

Van azonban egy másik előrelátható következménye a módosításoknak, ami szintén káros lehet a magyar gazdaságra. Több könyvelő ugyanis beszámolt arról, hogy a szigorítások miatt a cégeknek már nem éri meg ezen adóforma keretei között tartani a vállalkozásukat, és jelentős számmal úgy döntöttek, hogy külföldre helyeztetik a vállalkozásukat. A magyarországi könyvelők azt tapasztalják, hogy a vállalkozók segítséget kérnek abban, hogy külföldi könyvelőket találjanak az áthelyezéshez és a későbbi munkálatokhoz, ez pedig természetesen rossz az államnak, hiszen az adót ezentúl más országok számára fizetik, továbbá a magyar könyvelőknek is kedvezőtlenné válik a helyzet, hiszen kevesebb megbízásra, kevesebb bevételre számíthatnak a jövőben.

Több Szlovákiában élő könyvelő is jelezte már, hogy magyarországi vállalkozók keresik fel őket abból a célból, hogy segítséget kérjenek a külföldi cégalapításban, emellett pedig Romániában élő könyvelők is tapasztaltak hasonlókat.

Kit súlyt a leginkább?

A kata leginkább mindig azoknak a vállalkozóknak érte meg a leginkább, akik valamilyen szolgáltatást adtak el, e szolgáltatásoknak pedig széleskörű vevői rétegei voltak (tipikusan ilyen a fodrász, kozmetikus, masszőr…stb.), ugyanakkor más jellegű vállalkozók is kikaknázhatták a kedvezményes adózás lehetőségét. 

Komoly bajba juthatnak többek között a jogászok és a könyvelők, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy egy-egy partnercég megbízásából eredő éves jövedelmük meghaladja a hárommillió forintot, akkor pedig igen nagy büntetőadóra számíthatnak. Ezen szigorítás egyik legnagyobb elszenvedője a kommunikációs ipar és a médiaipar, ezen a területen ugyanis nagyon sokan vállalkozóként vállalnak munkát.

Számos szerkesztőségben ugyanis úgy dolgoznak a lap munkatársai, hogy az újságírók, grafikusok, korrektorok vállalkozóként adják el a termékeiket. Egy újságíró például bizonyos összeg fejében eladja a cikkét a lapnak, és természetesen ugyanez igaz a fotósra, korrektorra és grafikusra is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a fotós kizárólag ennek az egy lapnak fotózik és nincs más megbízása vállalkozóként, az azonban könnyen elképzelhető, hogy a fő jövedelemforrása, azaz quasi főállása ez a lap, tehát az évi jövedelme e partnercégtől meghaladja a hárommillió forintot. Ebben az esetben már súlyos adókat kell fizetnie katásként. 

Hasonló helyzet állhat fel a tervezőkkel és mérnökökkel is. Előfordulhat, hogy egy építészmérnök külön megbízásokat vállal, ugyanakkor van egy főállása, egy cég, akinek mint vállalkozónak számláz. Ha ettől a cégtől évi hárimmillió forintnál többet kap, akkor extra adót kell fizetnie.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke, Ruszin Zsolt például arra hívta fel a figyelmet, hogy a módosítások nehéz helyzetbe hozzák azokat a fuvaros cégeket, akiket egy ügyfél rendszeres bízott meg, tehát állandó ügyfelei voltak, ilyenkor ugyanis nagyobb az esély, hogy ettől az ügyféltől hárommillió forintos jövedelme érkezik egy évben. Szintén bajban lesznek a katás informatikusok, ügyvédek és programozók is.

Szintén komoly problémákkal kell megküzdeniük a kisebb online tartalomszolgáltatóknak. Ilyen helyzetekben a vállalkozó weboldalt vagy weboldalakat hoz létre, és amennyiben ezek sikeresek, magas a kattintásszám, akkor a hirdetők fizetnek neki azért, hogy a hirdetéseik megjelenjenek az oldalukon. Gyakori azonban, hogy az ilyen weboldalak egy-egy nagyobb hirdetőpartnerrel állnak üzleti kapcsolatban, mint például a Facebook, Google vagy akár valamilyen hirdetési ügynökség, ami tehát azt jelenti, hogy az éves bevételének egy jelentős része ugyanattól a cégtől érkezik, aminek a következménye ismét az, hogy extra adót kell fizetnie. Ráadásul ilyen helyzetben – mivel a Google és a Facebook külföldi cég – a portáltulajdonos vállalkozónak kell megfizetnie az adót.

Vannak, akik mentesülnek a büntetőadó alól

Egyetlen egy esteben azonban mentességet élvez a vállalkozó az extra adó megfizetése alól, mégpedig akkor, ha az állam az a megrendelője, akitől az éves jövedelme meghaladja a hárommillió forintot. Ilyenkor nem kell extra negyven százaléknyi adót befizetni. 

Ennek hátterében az állhat, hogy az állam által megbízott vállalkozások esetében – az állam szerint – kisebb a veszélye annak, hogy bújtatott munkavállalás történne, ugyanez a jóhiszeműség azonban a nem államnak dolgozó cégek irányába azonban immáron nincs meg. Ennek keretei között azonban némiképpen módosultak a piaci viszonyok, ugyanis egy rendszergazda az államnak negyven százalékkal olcsóbban el tudja végezni a munkát, mintha a versenyszférában keresne állandó ügyfelet, ilyen esetben ugyanis minden bizonnyal átlépné az új éves limitet, akkor pedig – mivel belföldi partner esetében a vevő köteles megfizetni az extra adót – drágábban kell kínálnia a szolgáltatásait. 

Egyéb újdonságokat is hoz a módosítás

Noha a legnagyobb visszhangot kétségtelenül a fentebb tárgyal hárommilliós küszöb utáni extra adó keltette, azért katás vállalkozóként még jó, ha tudjuk, hogy több más módosítással is számolnunk kell:

  • egyeseknek komoly érvágást fog jelenteni, hogy a következő évtől egy személy csak egy vállalkozásban lehet katás. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valakinek több kisvállalkozása van, akkor csak az egyik vállalkozásában fizetheti a kedvezményesebb adót, a többiben komolyabb összegeket kell számolnia az adókra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben nekünk két weboldalnál is érdekeltségünk van, akkor csak az egyik után adózunk kedvezményesen, a másik után már többet kell fizetnünk.
  • A módosítások értelmében mostantól ha az ügyfelünkkel szerződést kötünk, akkor a írásban fel kell tüntetnünk, hogy katás vállalkozók vagyunk,
  • fontos tudni továbbá, hogy amennyiben 2021-től egy katás egy kapcsolt vállalkozásnak számlát, akkor erre bármilyen küszöb nélkül, tehát hárommilliós limit nélkül is automatikusan rá kell számolni a negyven százalék extra adót. Ez alól nem élveznek kivételt a külföldi cégek sem, ez az ő esetükben is fennáll.
  • Hosszadalmasabb adminisztrációra kell számolnunk, ugyanis mostantól a vállalkozásunkkal plusz bevallást is kell készíteni.