TAJ kártya igénylése 2021-ben – ára és pótlása

0

A Társadalombiztosítási Azonosító Jelet tartalmazó kártyával, röviden TAJ kártyával vagy TB kártyával, minden egészségügyi szolgáltatást, illetve szociális ellátást igénylő személynek rendelkeznie kell.

Ez egy egyedi azonosító számot tartalmazó kártya, amit bármilyen egészségügyi vagy szociális ellátás igénybe vételekor be kell mutatni. TAJ kártyája az újszülöttől a nyugdíjasig mindenkinek kell, hogy legyen, ellenkező esetben betegség, baleset, műtét esetén nem jogosult teljes ellátásra Az újszülöttnek hivatalból intézik a TAJ kártya igénylést, nem kell külön igényelni. Amíg nincs kártyája, addig semmilyen pénzbeni ellátást nem igényelhet a szülő. A TAJ kártya igénylés intézhető személyesen vagy meghatalmazással. A meghatalmazásnak tartalmaznia kell a meghatalmazó és a meghatalmazott személyes adatait, valamint kettő tanú aláírását. A kiskorú TAJ kártya igénylését a szülő is megteheti. Alapesetben az ügyintézési idő 8 nap. Kivételes esetekben akár 60 nap is lehet, de erről az igényléskor tájékoztatást kap az ügyfél.

Az igénylés és kiállítás ára

Az igénylést intézheti az állampolgár a Kormányablakban, valamint a Kormányhivatal egészségbiztosítási pénztáránál. Az első kártya igénylése díjmentes. Ha névváltozás miatt igényel valaki új TAJ kártyát, akkor sem kell érte fizetni. Minden más esetben (lopás, megrongálódás) 3.000 forintba kerül a pótlás, amit átutalással, az egészségpénztár pénztáránál helyben vagy kp. átutalási megbízáson lehet kiegyenlíteni. Az igényléskor költségmentességi kérelmet lehet benyújtani.

A TAJ kártya érvényességét a magyarországi ügyfélkapun keresztül le lehet kérdezni akár magányszemélyként, akár egészségügyi szolgáltatóként. Ha valaki orvoshoz kerül, azonnal kiderül, hogy rendelkezik-e érvényes egészségügyi jogviszonnyal. Négy különböző színű visszajelzéssel találkozhat az orvos a név alapján történő rákeresés alkalmával. A zöld szín megjelenése azt jelenti, hogy a jogviszony rendezett. Ha piros szín jelenik meg a TAJ szám mellett, akkor valami nincs rendben a jogviszonnyal. A TAJ ugyan rendben van, de a jogviszony tisztázásra szorul. A kék szín esetében a betegnek valamelyik külföldi országban van biztosítása egészségügyi ellátásra. Ebben az esetben itthon csak EU TAJ- kártya megléte esetén veheti igénybe az egészségügyi szolgáltatást. A barna szín arra utal, hogy valamilyen okból nem vehető igénybe a térítéses szolgáltatás, tehát csak térítés ellenében látható el a beteg.

Az orvos nem tagadhatja meg az ellátást

Amennyiben a TAJ szám mellett nem a zöld szín jelenik meg, az orvos vagy az a személy, aki a rendellenességet észlelte, azonnal az ellátásra szoruló személy tudomására hozza, hogy valami nincs rendben a jogviszonnyal. Az orvos azonban ebben az esetben sem utasíthatja el a beteget, hanem felszólítja a jogviszony tisztázására. A probléma tisztázására személyesen a kormányhivatalnál kezdeményezhető az eljárás, illetve elektronikus úton is megteheti az, aki rendelkezik ügyfélkapuval. 21 nap áll a hatóságnak rendelkezésére a vizsgálat lefolytatására. Ezt követően értesítést küldenek a betegnek a vizsgálat eredményéről.

Sokan élnek Magyarországon, akik nem rendelkeznek TAJ kártyával. Ők azok, akik úgy gondolják, hogy régóta nem voltak betegek, nem kellett igénybe venniük egészségügyi ellátást, akkor minek fizessenek. Ez azonban nem ilyen egyszerű. Hazánkban mindenkinek kötelező fizetnie az egészségügyi szolgáltatásért járulékot, amit TB járulékként szoktunk emlegetni. Ha valaki elmulasztja a befizetést, a NAV adó módjára behajthatja.

A kormány célja a magyar egészségügy minél jobbá tétele, ennek első lépése az alapellátás bővítése. Fontosnak tartja, hogy a dolgozók ügyfél- illetve betegközpontú ellátást nyújtsanak.