Osztrák autópálya matrica árak

0

Ki ne rajongana Ausztriáért? A mesebeli Alpokért, a csodás hegyekért, a fantasztikus túraútvonalakért, a tündéri alpesi városkákért? Európa művészeteinek egyik központja a nyugati szomszédunk, ráadásul sok magyar ott is vállal munkát, oda is költözött.

Nagyon is érintettek vagyunk tehát az osztrák útdíjak alakulásában, ugyanis mi, magyarok kimagaslóan gyakori használói vagyunk Ausztria úthálózatainak.

Ragasztgatunk, kapargatunk

Noha szomszédaink közül kétségtelenül Ausztria a legfejlettebb, van, amiben mégis elmarad. Nyugati szomszédunknál ugyanis még mindig nincs elektronikus autópályamatrica, ami azt jelenti, hogy a megvásárolt fizikai matricát még mindig fel kell ragasztani a szélvédőre, és még mindig élesítenünk kell a körmünket, ha közeleg a lejárat, ugyanis akkor állhatunk neki kapargatni. Több komoly probléma származott már ebből, akadnak ugyanis olyan esetek, hogy az időjárási viszontagságok miatt a matrica megkopik vagy a sarka felszalad, ilyen esetekben pedig az illetékesen szigorúan megbüntetnek bennünket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tartsuk be az adott instrukciókat, és a matricát a szélvédő belső oldalára ragasszuk fel, ám ügyeljünk arra, hogy az előírt bal felső sarok is akképp legyen pozícionálva, hogy a sötétítő felület semmiképpen ne takarja ki, ugyanis ebben az esetben is megbüntetnek bennünket. Emellett ragaszthatjuk a visszapillantó mögötti részre is, amennyiben pedig motorbiciklink van ? mert arra is kell matrica! ? akkor egy olyan alkatrészre ragasszuk fel a matricát, ami jól látható, mégis nehezen eltávolítható, hogy sem más kéz által, sem az időjárás által ne hagyja el kétkerekűnket idő előtt.

Abban az esetben, ha matrica nélkül hajtunk fel az autópályára, akkor büntetésre számíthatunk, de ugyan ez a helyzet akkor is, ha nem az előírásoknak megfelelően ragasztottuk azt fel.

Mennyit kell fizetniük a motorosoknak?

Van a régiónkban néhány ország, ahol a motorosok költségek nélkül élvezhetik az autópálya által nyújtott szolgáltatásokat, azonban Ausztria nem tartozik ezen országok közé, ami azt jelenti, hogy a kétkerekűekkel száguldozó barátainknak is meg kell fizetni a pályahasználat díját, igaz ? így meg ez más országokban is ?, némiképp kedvezőbb áron juthatnak matricához. A tavalyihoz képest azonban idén is növekedést mutatnak az árak.

 • Ha egy motoros 10 napra szeretne autópályamatricát venni, akkor ezért 2020-ban 5,40 eurót kell fizetnie, míg tavaly 5,30 euróba került,
 • ha egy motoros egy hónapra szeretne autópályamatricát venni, akkor ezért 2020-ban 13,70 eurót kell fizetnie, míg tavaly 13,40 euróba került,
 • ha egy motoros egy évre szeretne autópályamatricát venni, akkor ezért 2020-ban 36,20 eurót kell fizetnie, míg tavaly 35,50 euróba került.

Mi a helyzet a személygépkocsikkal?

Az osztrák autópályák leggyakoribb használói természetesen a személygépjárművek, azonban az autósoknak is mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk idén, hiszen nekik is emelkedett a befizetendő autópályadíj.

 • Ha egy autós 10 napra szeretne autópályamatricát venni, akkor ezért 2020-ban 9,40 eurót kell fizetnie, míg tavaly 9,20 euróba került,
 • ha egy autós egy hónapra szeretne autópályamatricát venni, akkor ezért 2020-ban 27,40 eurót kell fizetnie, míg tavaly 26,80 euróba került,
 • ha egy autós egy évre szeretne autópályamatricát venni, akkor ezért 2020-ban 91,10 eurót kell fizetnie, míg tavaly 89,20 euróba került.

Felmerülnek egyéb költségek is

Láthatjuk, hogy Ausztriában némiképp olcsóbban juthatunk autópályamatricához, mint Magyarországon, arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy vannak olyan útszakaszok, amelyek használatára nem ad jogosultságot a matrica, tehát hogy ezeket használni tudjuk, a matricán felül még ezért is fizetnünk kell. Útszakaszonként eltérő útdíjat kell fizetni a következő esetekben:

 • ha az A9-es Pyhrn autópályán a Bosruck alagúton és a Gleinalm alagúton szeretnénk áthaladni,
 • ha az A10-es Tauern autópályán a Bosruck alagúton és a Gleinalm alagúton szeretnénk áthaladni,
 • ha az A11-es Karawanken autópályán a Karawanken alagúton szeretnénk áthaladni,
 • ha az A13-as Brenner autópályán szeretnénk haladni (a teljes útszakasz speciális díjszabású!)
 • ha az A13-as Brenner autópályán a Stubai kijáraton szeretnénk áthaladni,
 • ha az S16-os Alberg gyorsforgalmi úton az Alberg alagúton szeretnénk áthaladni.