Nyilvános a traffipaxlista – ez tényleg a zsebünkre megy…

0

A rendőrség 2015 végén nyilvánosságra hozta az újonnan kihelyezett, fix traffipaxok jelenlegi helyzetét. Ezzel természetesen nem arra biztatják az autósokat, hogy máshol gyorsan lehet hajtani…

Mit jelent a traffipax név?

Sok hasonló elnevezéshez hasonlóan ez is egy köznevesült tulajdonnév, mint a Stihlből lett „stillfürész” vagy a Teflon márkanévből köznevesült „teflonbevonat”. A Traffipax az 1933-ban alapított Otto Berning & Co. gyár terméke volt, amellyel 1955-ben jöttek ki a piacra ? pontosabban ettől az évtől látták el gépeikkel a rendőrséget. A Traffipax mindazonáltal nem egy bizonyos gép, hanem a közlekedő járművek sebességét mérő eszközök márkaneve, és létezik belőle Traffipax Robot, Traffipax Traffistar, Traffipax Speedophot stb.

Miért adja ki a rendőrség a traffipaxok listáját?

Ez örök rejtély marad, de alighanem köze van ahhoz, hogy a rendőrség is próbál közelebb kerülni az állampolgárokhoz, és lemosni magáról a „pénzbeszedő gépezet” hamis (sokak szerint nagyon találó) elnevezését.

Hol van végre a lista?

Íme, a www.police.hu oldalról származó, tökéletesen hivatalos lista.

(A lenti képre kattintva a nagy változat fog bejönni, amely a jobb felső sarokban levő nyilaskereszttel tovább nagyítható.)

 

Traffipaxlista 1. Budapest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye (kattintás után a jobb felső sarkából nagyítható)
Traffipaxlista 2. Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye (kattintás után a jobb felső sarkából nagyítható)