A koronavírus tünetei, lappangási ideje – tudnivalók az új fertőzésről

0

Mégis mit kell tudni az új koronavírusról, mik a tünetei és hogyan lehet megelőzni a bajt? A helyzetet nehezíti, hogy a kínai vírus tünetei nagyban hasonlítanak az influenza tüneteihez.

Amióta az új koronavírus (2019-nCoV) okozta halálozások száma meghaladta világszerte a kétezret, valóságos tömeghisztéria alakult ki az új betegség okán.

Milyen tünetek adnak koronavírusra gyanút?

Mindenekelőtt nagyon fontos elmondani, hogy a koronavírus lappangási ideje általában 4-5 nap, de ritkább esetekben akár 2 hét is előfordulhat. Ez azt jelenti, hogy ennyi időn keresztül nem érezzük a megbetegedés semmiféle nyomát, azonban sajnos ekkor már fertőzünk. Ez azért veszélyes, mert a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, azaz egy ártatlannak tűnő tüsszentéssel vagy köhögéssel máris új fertőzések történhetnek meg. Éppen ezért a magyarországi egyetemeken például előírták, hogy azok, akik az elmúlt időszakban Kínában tartózkodtak, két hétig maradjanak otthon, akár tapasztalnak tüneteket, akár nem, elvégre a lappangási szakasz tünetmentes.

Fertőzhetnek tárgyak, termékek is?

A rövid válasz az, hogy ezt sajnos nem lehet kizárni: ehhez az kell, hogy az áru fertőzött személyekkel vagy az életképes vírust tartalmazó tárgyakkal kerüljön kapcsolatba. A vírus a felülettől függően akár napokig is életképes maradhat. Kemenesi Gábor virológus az Index kérdésére azt válaszolta, hogy „sajnos más koronavírusok túlélése napokban is mérhető lehet akár. Nem zárhatjuk ki a fertőzés lehetőségét, de általában a karanténzónából nem küldenek csomagot, így extrém kicsi az esély”.

Melyek a koronavírus tünetei?

  • Mint szinte minden megbetegedés esetében, az első tünet a szokatlan fáradékonyság,
  • jellemző ezután a fejfájás, valamint a torokfájás,
  • belázasodhatunk és tapasztalhatunk hidegrázást,
  • megkezdődhet egyfajta száraz köhögés,
  • jellemző a gyors szívverés,
  • a leggyakrabban szövődményként tüdőgyulladás lép fel, ami miatt tapasztalhatunk légzési nehézségeket, légszomjat, mellkasi fájdalmat.

Tapasztaltam tüneteket, írjam a végrendeletem?

Ha a fentiek közül tüneteket tapasztalunk, semmiképpen ne essünk pánikba, hiszen ezek utalhatnak influenzára is (sőt, az esetek túlnyomó többségében az is), ezért ilyenkor a háziorvosunkhoz forduljunk telefonon, hogy kerüljük a személyes kontaktust. Erre figyelmeztet a magyarországi tisztifőorvos is, arra inti a lakosságot, hogy először mindenképpen influenzára gyanakodjunk, de semmiképpen ne mulasszuk el a háziorvosunk tájékoztatását, majd ő segít eldönteni a továbbiakat. A háziorvos az ilyenkor szokásos eljárási rendnek megfelelően nem hívja be a pácienst a rendelőbe, hanem a megfelelő védőeszközzel kiszáll és a helyszínen megerősíti vagy elveti a gyanút. Amennyiben megerősíti, akkor a páciens bekerül a legközelebbi fertőzőbeteg-osztályra, ahol biztosított az elkülönített kezelése. Az ott levett minta alapján a laboratórium vagy megerősíti a fertőzöttséget, vagy elveti a gyanút. Ha a minta pozitív, akkor a beteg a Dél-pesti Centrumkórházba kerül, ahol adottak a megfelelő gyógykezelés feltételei.

Mintegy megnyugtatás céljából azt is érdemes kiemelni, hogy a koronavírusos megbetegedettek legnagyobb hányada csupán enyhe vagy közepes fázisban zajlik le, ami közel sem halálos. Sokkal ritkább a súlyos megbetegedések regisztrálása.

Hogyan alakult ki a vírus?

Nem véletlenül intenek minket óva, hogy Kínába utazzunk, ugyanis arányaiban ott a legmagasabb a fertőzöttek száma, ráadásul komoly okot ad az aggodalomra az is, hogy feltehetőleg sok kínai még tünetmentes, ezért nincs karantén alatt, ami azt jelenti, hogy megfertőz másokat. Az új vírus a legvalószínűbb feltételezések szerint Vuhan piacáról indult útjára, mégpedig azonképpen, hogy egy denevérről egy emberbe került, az ember pedig további embereket kezdett megfertőzni. Az első elmélet szerint valamilyen mérgeskígyó közvetítette a vírust egy denevérről emberre, mára azonban a legelfogadottabb magyarázat az, hogy a megbetegedett denevért megették. Nem mellesleg a denevérevés minden esetben igen veszélyes és kockázatos, a denevérek ugyanis sok betegséget kapnak el, amelyekre ők maguk azt esetek többségében immunissá vállnak, azonban az emberi szervezet már nem tud velük megbirkózni. Vuhan városa egyébként Hupej tartomány székhelye, Közép-Kína legnépesebb nagyvárosa, 11 millióan lakják. Vuhan városát azóta karantén alá helyezték, azaz senki nem léphet be a városba és senki nem is hagyhatja el azt, sem légi úton, sem földi járművel, semmilyen úton. Mindezek mellett a szakemberek azt javasolják, ameddig nincs ellenszer vagy nem redukálódik a fertőzések száma radikálisan, addig inkább kerüljük el Kína teljes területét. Ebben több légitársaság is egyetért, a British Airways, az Austrian Airlines, a Lufthansa, a Swiss, a Finnair, a SAS és az Iberia felfüggesztette az összes kínai járatát, sőt, az oroszok teljes hosszában lezárták a Kínával való közös határukat, ami nem kevesebb, mint 2700 kilométer.

Kik a különösen fogékonyak a koronavírusra?

Mint minden vírus esetében, úgy a koronavírusról is elmondható, hogy bárki elkaphatja, és amíg nincs ellene védőoltás, addig bárki megfertőződhet. Ennek ellenére különösen figyeljenek oda azok, akiknek az immunrendszere legyengült állapotban van. Gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek a csecsemők, a kisgyermekek, a kismamák, valamint a 65 év feletti idősek, azonban ide tartoznak még a krónikus betegséggel küzdők, és például a cukorbetegek és a szívbetegek is. Erős immunrendszerrel a koronavírussal a szervezet fel tudja venni a harcot, ennek következtében a fertőzés többnyire nem jut túl a gyenge vagy közepes fázison, gyenge immunrendszerrel azonban nehezebb ellenállni, és súlyosan, esetleg halálosan is meg lehet betegedni.

Milyen szövődményei vannak?

Mint ahogyan már hangsúlyoztuk, a koronavírus első állapota szinte teljesen megegyezik az influenza által kialakított egészségügyi állapothoz, azonban ha itt nem sikerül megállítani a betegséget, a következő gyakori fázisa és szövődménye a tüdőgyulladás. Ritkább esetben a vírus egy sokkal veszélyesebb fázisba lép, ilyenkor pedig súlyos veseelégtelenségre lehet számítani.

Kitől kell tartani?

A tömeghisztéria ide is elért, ezért sok cikket olvashattunk arról, hogy drasztikusan csökkent a kínai éttermek és üzletek vendégeinek száma. Ez persze valószínűleg alaptalan, és arra sem kell gyanakodva nézni, aki eltüsszenti magát mellettünk az utcán, mindenesetre nem árt tudni, kiket érdemes egy időre elkerülni.

Ha egy ismerősünk megfázott, vigyünk neki bátran húslevest. Orvosi értelemben csak azoktól a betegektől érdemes tartani (vagy legalábbis a fertőzésüktől), akik a közelmúltban, egészen konkrétan nem több, mint két hete Kínában jártak, bennük ugyanis még lappanghat tünetmentesen a vírus. Ha tehát egy ismerősünk egy hete ért haza Kínából, Észak-Olaszországból vagy más fertőzött területről, valamint az influenza tünetei mutatja, láza van, esetleg tüdőgyulladása is, akkor inkább ne menjünk át hozzá teát főzni, kívánjunk jobbulást telefonon.

Hogyan lehet megelőzni a koronavírust?

A koronavírust csak védőoltással lehet megelőzni, mivel azonban még nincs ellenszer, azaz védőoltás sem, ezért teljesen biztos módszert nem ismerünk. Mindettől függetlenül vannak olyan óvintézkedések, amiket érdemes megtennünk.

Mit tehetünk?

  • A gyógyszertárakban kapható papírmaszkok jók, de nem a koronavírus ellen. Ennek ellenére több, mint a semmi, ezért érdemes felvenni, ha olyan helyre megyünk, ahol sok emberrel leszünk összezárva (például valamilyen tömegközlekedési eszköz vagy orvosi rendelő).
  • Mossunk gyakran kezet, lehetőleg 20-30 másodpercig, bő, szappanos melegvízzel!
  • Ne utazzunk Kínába, és lehetőleg olyan országokba se, ahol regisztráltak fertőzöttet!
  • Kerüljük a zsúfolt helyeket, főleg a tömegközlekedési eszközöket!

Mikorra várható az ellenszer?

A koronavírus által fertőzött emberek tüneteit enyhíteni lehet, azonban az ellenszert még nem sikerült kifejleszteni. Nagyon sokan már telepakolták az otthonukat antibiotikumokkal, ami persze nem árt, ha van otthon, csakhogy a koronavírus ellen ? lévén, hogy ez egy vírus ? teljes mértékben hatástalan.

Jelenleg tehát még nincs se ellenszer, se védőoltás, azonban a gyógyszerészek, orvosok és tudósok csapatai világszerte dolgoznak rajta. Mivel azonban ennek előállítása rendkívül összetett és bonyolult, rövid időn belül még nem számíthatunk a gyógymódra, ennek elkészültére minimum hónapokat kell várni. A pozitívan gondolkodók szerint 2020 nyarára már készen lesz, de a lehető legreálisabb elképzelés ? a tudósok számításai is ezt bizonyítják ? csak 2020 végére teszi ennek megjelenését.

Koronavírus ügyeleti központ

Ügyeleti központot működtet a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs, amelynek munkájában több minisztérium, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ felelős munkatársai vesznek részt.

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: koronavirus@bm.gov.hu

A beérkező elektronikus levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld.

A 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalak a nap 24 órájában működnek.

Hiteles és naprakész információk az operatív törzstől: hivatalos koronavírus tájékoztató állami oldal.