Kaphatunk munka mellett táppénzt is?

0

Igen, a jogszabályok nem zárják ki, hogy ha Ön két különböző beosztásban dolgozik két különböző munkahelyen, akkor az egyik helyről táppénzhez jusson, a másik helyen pedig felvegye a fizetését.

Számos eset adódhat, amikor egy munkavállaló két munkahelyen teljesít egyszerre ? vagy azért, mert bejelentett munkahelye mellett egyéni vállalkozó is, vagy azért, mert részmunkaidőben dolgozik két munkahelyen. Ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy az egyik munkahelyén nem fizikai munkát végez, akkor könnyen előállhat az a helyzet, hogy a fizikai megerőltetéssel járó munkahelyéről táppénzre megy, miközben például az adatrögzítést, könyvtördelést vagy esküvői fotózást ugyanúgy végezheti tovább. Ilyen esetben értelemszerűen két különböző forrásból kapja a bevételét: táppénzt és fizetést is felvesz.

Ugyanígy előfordulhat az is, hogy a munkavállaló az egyik munkáját otthonról végzi és közben beteg gyermekét ápolja, ugyanakkor másik munkahelyéről mégis kimarad a gyerek betegségének idejére.

Mindent lehet?

A fentiek ellenére sem biztatunk senkit arra, hogy álindokokkal táppénzre menjen, ugyanis a táppénzről szóló kormányrendeletnek van néhány passzusa, amelyek pontosan a csalásokat akarják kiszűrni. Ezek szerint:

2) A keresőképtelen biztosított köteles

a) betartani az orvos utasításait, így különösen a gyógyulását elősegítő, meghatározott idejű ágynyugalomra, valamint a tartózkodási helyről való kijárás korlátozására vonatkozóan,

b) az elrendelt vizsgálatokon megjelenni

(…)

(3) A betegszabadság, illetve a táppénz igénybevétele alatt

a) a munkavállaló esetén a munkáltató,

b) közfoglalkoztatott esetén a közfoglalkoztató, illetve az állami foglalkoztatási szerv

jogosult a keresőképtelenség felülvizsgálatát kezdeményezni a kormányhivatalnál.

Meglehetősen valószínűtlennek tűnik, hogy a munkáltató néhány nap táppénz után a kormányhivataltól kéri: vizsgálják meg a munkavállalóját, mert a cégnél úgy vélik, semmi baja sincs. Azonban ha ez mégis megtörténik, és kiderül, hogy a munkavállaló el tudná látni a munkáját, de kiíratja magát, az akár elbocsátás indoka is lehet.