Ingyenesen használható utak, útszakaszok listája

0

Jelentős változás, hogy immár az összes autópálya mellett sok autóút, városi elkerülő is fizetőssé vált a fent felsorolt járművek számára.

A hatályos rendelet szerint ingyenesen használható utak listája 2021-ben a következő:

?  az M0-ás autóút alábbi szakaszai:

              o  az 1-es számú főút és az M5-ös autópálya közötti szakasz,

              o  az M4-es autóút és az M3-as autópálya közötti szakasz,

              o  Megyeri híd (a 2-es számú főút és a 11-es számú főút közötti szakasz),

          ?  az M31-es autópálya;

          ?  az M4-es autóút Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza;

          ?  az M4-es autóút Abony észak csomóponttól kelet felé vezető szakasza;

          ?  az M44-es autóút;

          ?  az M60-as autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58-as és 5826-os számú utak között;

          ?  az M8-as autópálya;

          ?  az M9-es autóút 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti szakasza;

          ?  az M9-es autóút (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza;

A fentieken kívül minden gyorsforgalmi út (tehát autópálya és autóút) fizetős.

60 percig nincs bírság

A matricát alapvetően már a felhajtás előtt meg kell vásárolni, azonban egy újabb szabály értelmében az e-matrica megvásárlását megelőző 60 percben nem lehet pótdíjat kiszabni: a díjköteles úthálózatra lépéstől számítva 60 perc áll az úthasználó rendelkezésére, hogy úthasználati jogosultságot vásároljon, amennyiben ezt korábban nem tette meg. E szabály alkalmazása lehetővé teszi, hogy a díjköteles úthálózatra véletlenül felhajtók elkerüljék a pótdíjazást. Egyben lehetőséget ad arra, hogy az utazási tervet az úthasználó a valós igényekhez igazítsa, és ne ahhoz, hogy a felhajtás előtt hol tudja megváltani az e-matricát. A rendelkezés értelmében a jogosultságok érvényessége gyakorlatilag a vásárlást megelőző 60. percben kezdődik.

Az időalapú autópálya matricáknak több kategóriáját különböztetjük meg: van heti, havi, féléves és éves matrica. Akik rendszeresen járják az utakat munkájuk, családjuk vagy hobbijuk miatt, azoknak egész évre kell tervezni, de nem feltétlenül az éves matrica a leggazdaságosabb mindenki számára.

Akadnak bőven olyanok, akiknek a megyei matrica a legmegfelelőbb. Számos olyan ember van ugyanis, akik egész évben járják az autópályákat különböző okokból kifolyólag. Nekik általában az éves autópálya matricát szokták ajánlani, hiszen amellett, hogy költségtakarékosabb, időt is spórolhatunk meg vele, mert nem kell havonta vásárlással töltenünk az időnket, illetve a büntetésektől sem kell tartani, ami elkerülhetetlen, ha megfeledkezünk a lejárati dátumáról.

Mindig érdemes átgondolni, hogy mely útszakaszokat használjuk, s ennek tükrében mérlegelni, hogy esetleg az éves megyei matrica gazdaságosabb döntés lenne-e.