A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2022-ben

0

Minden évben emelkedik némiképpen a minimálbér és a garantált bérminimum, ami természetesen nem is meglepő, hiszen az infláció miatt megkerülhetetlen a fizetések emelkedése.

Decemberben bejelentették, pontosan mekkora növekedést határoztak meg 2022-re, nyilvánossá tették ezeknek bruttó összegeit, most azonban nézzük meg közelebbről, milyen levonásokra számíthatunk, így mekkora lesz a bérek nettó értéke!

Kinek mi jár?

2021. decemberének végén több határozat is életbe lépett, ekkor a Magyar Közlöny nyilvánossá is tette a 2022-es minimálbérről és garantált bérminimumról szóló kormányrendeletet. Ezen rendelet értelmében a döntés kiterjed a munkavállalókra és a munkaadókra is, az új bérezés pedig 2022. január elsejétől alkalmazandó. Ettől a naptól kezdve a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalónak legalább bruttó 200 ezer forint havi fizetésben kell részesülnie, amennyiben pedig heti bérezésben dolgozunk, akkor a heti bérünknek minimum 45 980 forintnak kell lennie. A minimálbér napi bérezésre lebontva 9200 forintra nőtt, a minimálisan adható új órabér pedig bruttó 1150 forint lett.

Amennyiben olyan szakmában dolgozunk, ami legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igényel, abban az esetben a munkáltatónk által kifizetendő minimális összeg a garantált bérminimummal egyenlő, ami teljes munkaidő esetében havi bruttó 260 000 forint. Amennyiben hetente kapunk fizetést, akkor a heti fizetésünknek minimum 78 000 forintnak kell lennie, napi fizetés esetében minimum bruttó 11 960 forintnak, órabér alkalmazása esetében pedig az órabérnek legalább bruttó 1495 forintnak kell lennie.

Hogyan jön ki a nettó összeg?

A fentebb jelzett összegek, tehát a teljes munkaidőben számítandó havi bruttó 200 000 forintnyi minimálbér, valamint a havi bruttó 260 000 forintnyi garantált bérminimum természetesen nem az az összeg, amit kézhez is kapunk (hiszen ez a bruttó érték), ebből még számos illetéket levonnak. De mire is vonják le ezeket az összegeket?

Minimálbér esetében?

  • hét százalékot vonnak le egészségbiztosítási járulék gyanánt
  • 1,5 százalékot vonnak le munkaerőpiaci járulék gyanánt,
  • tíz százalékot vonnak le nyugdíjjárulék gyanánt,
  • tizenöt százalékot vonnak le személyi-jövedelemadó gyanánt,

azaz a nettó jövedelem összesen 133 000 forint lesz. Ebbe a kalkulációba nem került beszámításra semmiféle kedvezmény, tehát amennyiben jogosultak vagyunk friss házas kedvezményre, gyerekkedvezményekre, megváltozott munkaképességűek kedvezményére, esetleg a pályakezdők kedvezményére, akkor ez az összeg természetesen némiképpen magasabb.

Mivel az új bérek a 2022. januári tárgyhóért járnak, ezért az első magasabb fizetések februárban kerülnek kifizetésre, már amennyiben havi juttatásban kapjuk azt.