A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2020-ban

0

Minden évben emelkedik némiképpen a minimálbér és a garantált bérminimum, ami természetesen nem is meglepő, hiszen az infláció miatt megkerülhetetlen a fizetések emelkedése.

Decemberben bejelentették, pontosan mekkora növekedést határoztak meg 2020-ra, nyilvánossá tették ezeknek bruttó összegeit, most azonban nézzük meg közelebbről, milyen levonásokra számíthatunk, így mekkora lesz a bérek nettó értéke!

Kinek mi jár?

2019. decemberének végén több határozat is életbe lépett, ekkor a Magyar Közlöny nyilvánossá is tette a 2020-as minimálbérről és garantált bérminimumról szóló kormányrendeletet. Ezen rendelet értelmében a döntés kiterjed a munkavállalókra és a munkaadókra is, az új bérezés pedig 2020. január elsejétől alkalmazandó. Ettől a naptól kezdve a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalónak legalább bruttó 161 ezer forint havi fizetésben kell részesülnie, amennyiben pedig heti bérezésben dolgozunk, akkor a heti bérünknek minimum 37 020 forintnak kell lennie. A minimálbér napi bérezésre lebontva 7410 forintra nőtt, a minimálisan adható új órabér pedig bruttó 926 forint lett.

Amennyiben olyan szakmában dolgozunk, ami legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igényel, abban az esetben a munkáltatónk által kifizetendő minimális összeg a garantált bérminimummal egyenlő, ami teljes munkaidő esetében havi bruttó 210 600 forint. Amennyiben hetente kapunk fizetést, akkor a heti fizetésünknek minimum 48 420 forintnak kell lennie, napi fizetés esetében minimum bruttó 9690 forintnak, órabér alkalmazása esetében pedig az órabérnek legalább bruttó 1211 forintnak kell lennie.

Hogyan jön ki a nettó összeg?

A fentebb jelzett összegek, tehát a teljes munkaidőben számítandó havi bruttó 161 000 forintnyi minimálbér, valamint a havi bruttó 210 600 forintnyi garantált bérminimum természetesen nem az az összeg, amit kézhez is kapunk (hiszen ez a bruttó érték), ebből még számos illetéket levonnak. De mire is vonják le ezeket az összegeket?

Minimálbér esetében?

  • hét százalékot vonnak le egészségbiztosítási járulék gyanánt, ez pedig mínusz 11 270 forintot jelent,
  • 1,5 százalékot vonnak le munkaerőpiaci járulék gyanánt, ez pedig mínusz 2415 forintot jelent,
  • tíz százalékot vonnak le nyugdíjjárulék gyanánt, ez pedig mínusz 16 100 forintot jelent,
  • tizenöt százalékot vonnak le személyi-jövedelemadó gyanánt, ez pedig mínusz 24 150 forintot jelent,

tehát összesen 53 935 forintot vonnak le a bruttó jövedelemből, azaz a nettó jövedelem összesen 107 065 forint lesz. Ebbe a kalkulációba nem került beszámításra semmiféle kedvezmény, tehát amennyiben jogosultak vagyunk friss házas kedvezményre, gyerekkedvezményekre, megváltozott munkaképességűek kedvezményére, esetleg a pályakezdők kedvezményére, akkor ez az összeg természetesen némiképpen magasabb. Ha tehát nem számolunk bele semmilyen kedvezményt, akkor a tavalyi minimálbérhez képest ? amikor a minimálbér összege nettó 99 085 forint volt ? idén 7980 forinttal többet kapunk kézhez.

Garantált bérminimum esetében?

  • hét százalékot vonnak le egészségbiztosítási járulék gyanánt, ez pedig mínusz 14 742 forintot jelent,
  • 1,5 százalékot vonnak le munkaerőpiaci járulék gyanánt, ez pedig mínusz 3159 forintot jelent,
  • tíz százalékot vonnak le nyugdíjjárulék gyanánt, ez pedig mínusz 21 060 forintot jelent,
  • tizenöt százalékot vonnak le személyi-jövedelemadó gyanánt, ez pedig mínusz 31 590 forintot jelent,

tehát összesen 70 551 forintot vonnak le a bruttó jövedelemből, azaz a nettó jövedelem összesen 140 049 forint lesz. Ebbe a kalkulációba sem került beszámításra semmiféle kedvezmény, tehát a tavalyi garantált bérminimumhoz képest ? amikor a garantált bérminimum összege nettó 129 675 forint volt ? idén 10 374 forinttal többet kapunk kézhez.

Mivel az új bérek a 2020. januári tárgyhóért járnak, ezért az első magasabb fizetések februárban kerülnek kifizetésre, már amennyiben havi juttatásban kapjuk azt.

Send this to a friend