A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2023-ban

0

Minden évben emelkedik némiképpen a minimálbér és a garantált bérminimum, ami természetesen nem is meglepő, hiszen az infláció miatt megkerülhetetlen a fizetések emelkedése.

Decemberben bejelentették, pontosan mekkora növekedést határoztak meg 2023-re, nyilvánossá tették ezeknek bruttó összegeit, most azonban nézzük meg közelebbről, milyen levonásokra számíthatunk, így mekkora lesz a bérek nettó értéke!

Kinek mi jár?

2022. decemberének végén több határozat is életbe lépett, ekkor a Magyar Közlöny nyilvánossá is tette a 2023-es minimálbérről és garantált bérminimumról szóló kormányrendeletet. Ezen rendelet értelmében a döntés kiterjed a munkavállalókra és a munkaadókra is, az új bérezés pedig 2023. január elsejétől alkalmazandó. Ettől a naptól kezdve a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalónak legalább bruttó 232 ezer forint havi fizetésben kell részesülnie, amennyiben pedig heti bérezésben dolgozunk, akkor a heti bérünknek minimum 53 340 forintnak kell lennie. A minimálbér napi bérezésre lebontva 10 670 forintra nőtt, a minimálisan adható új órabér pedig bruttó 1334 forint lett.

Amennyiben olyan szakmában dolgozunk, ami legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igényel, abban az esetben a munkáltatónk által kifizetendő minimális összeg a garantált bérminimummal egyenlő, ami teljes munkaidő esetében havi bruttó 296 400 forint. Amennyiben hetente kapunk fizetést, akkor a heti fizetésünknek minimum 68 140 forintnak kell lennie, napi fizetés esetében minimum bruttó 13 630 forintnak, órabér alkalmazása esetében pedig az órabérnek legalább bruttó 1704 forintnak kell lennie.

Hogyan jön ki a nettó összeg?

A fentebb jelzett összegek, tehát a teljes munkaidőben számítandó havi bruttó 232 000 forintnyi minimálbér, valamint a havi bruttó 296 000 forintnyi garantált bérminimum természetesen nem az az összeg, amit kézhez is kapunk (hiszen ez a bruttó érték), ebből még számos illetéket levonnak. De mire is vonják le ezeket az összegeket?

Minimálbér esetében?

  • hét százalékot vonnak le egészségbiztosítási járulék gyanánt
  • 1,5 százalékot vonnak le munkaerőpiaci járulék gyanánt,
  • tíz százalékot vonnak le nyugdíjjárulék gyanánt,
  • tizenöt százalékot vonnak le személyi-jövedelemadó gyanánt,

azaz a nettó jövedelem összesen 154 280 forint lesz. Ebbe a kalkulációba nem került beszámításra semmiféle kedvezmény, tehát amennyiben jogosultak vagyunk friss házas kedvezményre, gyerekkedvezményekre, megváltozott munkaképességűek kedvezményére, esetleg a pályakezdők kedvezményére, akkor ez az összeg természetesen némiképpen magasabb.

Mivel az új bérek a 2023. januári tárgyhóért járnak, ezért az első magasabb fizetések februárban kerülnek kifizetésre, már amennyiben havi juttatásban kapjuk azt.

A garantált bérminimum nettóban 197 106 forint.