A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2024-ben

0

Minden évben emelkedik némiképpen a minimálbér és a garantált bérminimum, ami természetesen nem is meglepő, hiszen az infláció miatt megkerülhetetlen a fizetések emelkedése.

Novemberben bejelentették, pontosan mekkora növekedést határoztak meg 2024-re, nyilvánossá tették ezeknek bruttó összegeit, most azonban nézzük meg közelebbről, milyen levonásokra számíthatunk, így mekkora lesz a bérek nettó értéke!

Kinek mi jár?

2023. novemberének végén több határozat is életbe lépett, ekkor a Magyar Közlöny nyilvánossá is tette a 2024-es minimálbérről és garantált bérminimumról szóló kormányrendeletet. Ezen rendelet értelmében a döntés kiterjed a munkavállalókra és a munkaadókra is, az új bérezés pedig 2023. december elsejétől alkalmazandó. Ettől a naptól kezdve a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalónak legalább bruttó 266 800 forint havi fizetésben kell részesülnie, amennyiben pedig heti bérezésben dolgozunk, akkor a heti bérünknek minimum 61 340 forintnak kell lennie. A minimálbér napi bérezésre lebontva 12 270 forintra nőtt, a minimálisan adható új órabér pedig bruttó 1534 forint lett.

Amennyiben olyan szakmában dolgozunk, ami legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igényel, abban az esetben a munkáltatónk által kifizetendő minimális összeg a garantált bérminimummal egyenlő, ami teljes munkaidő esetében havi bruttó 326 000 forint. Amennyiben hetente kapunk fizetést, akkor a heti fizetésünknek minimum 74 950 forintnak kell lennie, napi fizetés esetében minimum bruttó 14 990 forintnak, órabér alkalmazása esetében pedig az órabérnek legalább bruttó 1874 forintnak kell lennie.

Hogyan jön ki a nettó összeg?

A fentebb jelzett összegek, tehát a teljes munkaidőben számítandó havi bruttó 266 800 forintnyi minimálbér, valamint a havi bruttó 326 000 forintnyi garantált bérminimum természetesen nem az az összeg, amit kézhez is kapunk (hiszen ez a bruttó érték), ebből még számos illetéket levonnak. De mire is vonják le ezeket az összegeket?

Minimálbér esetében?

A bruttó összegből 18,50% TB járulékot (korábban: egészségbiztosítási, munkaerőpiaci és nyugdíjjárulék) és 15,00% személyi jövedelemadó előleget vonnak,

azaz a nettó jövedelem összesen 177 422 forint lesz. Ebbe a kalkulációba nem került beszámításra semmiféle kedvezmény, tehát amennyiben jogosultak vagyunk friss házas kedvezményre, gyerekkedvezményekre, megváltozott munkaképességűek kedvezményére, esetleg a pályakezdők kedvezményére, akkor ez az összeg természetesen némiképpen magasabb.

Mivel az új bérek a 2023. decemberi tárgyhóért járnak, ezért az első magasabb fizetések 2024. januárjában kerülnek kifizetésre, már amennyiben havi juttatásban kapjuk azt.

A garantált bérminimum nettóban 216 790 forint.