12 millió KATA országa

0

Nemrég jelentette be a kormány, hogy a KATA-s adózók még jobban járnak.

A kormány által beterjesztett adóscsomag a KATA-sokra nézve egyetlen adóváltozást tartalmaz: jövőre 12 millió forintos bevételig nem kell adót fizetni a havi hozzájáruláson felül. Az eddigi értékhatár 6 millió forint volt.

A változással rengeteg vállalkozónak megéri majd KATA-ra váltani, hiszen a havi 50000 (vagy akár csak 25000) forintos fix adó mellett 12 millió forintig csak az iparűzési adó néhány tízezer forintját kell kifizetni. Ha kiszámoljuk, mesés adatok jönnek ki: éves szinten kb. 650 000 forintnyi adóért (12 havi 50 ezres KATA + iparűzési) 12 millió forint bevételünk lehet. Vagyis a bevétel után alig több mint 5% lesz az adó. Ez bizony adóparadicsom jellegű törvény…

Kinek éri meg?

Továbbra is annak éri meg KATA-ra váltani, aki nem tud költséget elszámolni a vállalkozásában, hogy azzal csökkentse az adóalapját. Vagyis jellemzően a szellemi foglalkozású egyéni vállalkozóknak, például tanároknak, fordítóknak vagy ügyvédeknek, könyvelőknek éri meg KATA-zni.

Költségvetési csalás ellen nem véd (?)

Nyílt titok, hogy a KATA-val a családtagokat is be lehet vonni az adózásba, de ezzel a vállalkozó már egyértelműen illegális területre téved. Hogy miről is van szó? Ha egy vállalkozó úgy látja, hogy átlépi a 12 millió forintos határt, egyszerűen szól a férjének/feleségének/gyerekének/szülőjének, hogy váltsa ki ő is a KATA-s vállalkozóit. Ideális esetben az újonnan belépő vállalkozónak főállása is van, tehát a havi adó mindössze 25 000 forint lesz. Cserébe ezért a pénzért a vállalkozó helyett a családtag számlázhat, a vállalkozó nem lépi át a 12 milliót, és valószínűleg a családtag sem töri át a plafont. Vagy ha mégis, kell keresni még valakit, és ő is indít egy vállalkozást… Nem kevesen járnak el így, költségvetési csalást követve el, aminek a büntetési több év börtön!

A KATA néhány szóban

A főállású KATA-s vállalkozó havonta 50 000 forintot fizet be a költségvetésbe, cserébe ezért 12 millió forintig egyetlen fillér adót sem kell fizetnie. Ha főállás mellett vállalkozik, a havi fizetnivaló csupán 25 000 forint lesz.

Egy lehetőség szerint az, aki szeretne magasabb nyugdíjat kapni, fizethet havi 75 000 forintot is. Mivel a nyugdíjrendszer nyilvánvalóan össze fog omlani kb. 20 év múlva, ennek az opciónak szakértők szerint nincs értelme.

A KATA-s vállalkozó a havi átalányadón felül csupán iparűzési adót fizet, amiben szintén választhatja az éves fix összeget ? bevételtől függetlenül.

A KATA-s vállalkozónak meg kell felelnie néhány szigorú követelménynek, amelyek mind azt biztosítják, hogy a vállalkozó ne rejtett alkalmazott legyen egy cégnél. Ez azért érné meg, mert a cég hatalmas összeget tudna megspórolni, ha alkalmazottait nem kellene bejelentenie, hanem mindenki vállalkozóként dolgozna. A költségvetési csalás kivédésére a vállalkozónak egy esetleges NAV-vizsgálat során bizonyítania kell, hogy nem áll egyetlen cég alkalmazásában sem, vagyis munkáját otthon, saját eszközén, saját elhatározásából, saját időbeosztása szerint végzi.

A KATA-s adózás valóban söralátét méretű: a vállalkozó február 25-ig köteles beadni az adóbevallását, amely tulajdonképpen három oldal. Első oldal a személyes adatoké, a második az éves bevételé, a harmadik pedig azoké a bevételi forrásoké, ahonnét a vállalkozó egy év alatt egymillió forintnál nagyobb bevételhez jutott.