Születési támogatás – nem anyasági támogatás!

0

A születési támogatást nem szabad összekeverni az anyasági támogatással. Előbbi jellemzően kisebb összeg, és az önkormányzatnál igényelhető.

A születési támogatást sokan összekeverik az anyasági támogatással, ezért a legtöbb kismama soha nem igényli, mivel nem tudja, hogy létezik. A kelengyepénznek is nevezett támogatás a baba születése után legfeljebb 60 napig igényelhető, mégpedig annál az önkormányzatnál, amelynél az anya hivatalos lakcíme be van jelentve.

Ki igényelheti?

Jellemzően az anyuka, bár méltányossági alapon az apának is adható ? ez akkor jön jól, ha például az anya még nem lakik egy éve a településen, és nem járna neki a támogatás. Fontos tudnivaló, hogy a születési támogatás nem automatikus, hiszen nem az állam adja, hanem az önkormányzat.

Meddig igényelhető?

A baba születése után legfeljebb 60 nap áll rendelkezésre a támogatás igénylésére. A határidő jogvesztő, vagyis visszamenőleg nem igényelhető a születési segély.

Mekkora összeg?

Mivel nem automatikus, ráadásul az önkormányzat bírálja el a kérvényt, ezért a támogatás összege településenként változó. Vannak helyek, ahol 10 000 forint körüli összeget adnak a kismamának, másutt viszont akár 100 000 forint is jut életkezdési támogatás céljára.

Hol tölthető le az igénylőlap?

Mivel minden önkormányzatnál más és más összeg jár, ezért interneten a megfelelő önkormányzat és a „születési támogatás” vagy „életkezdései támogatás” szavak beírásával érdemes megkeresni az igénylőlapot. Ha esetleg az Ön településének nincs a honlapján ilyen dokumentum, érdeklődön személyesen vagy telefonon: elképzelhető, hogy az önkormányzat egyáltalán nem ad születési támogatást, de lehet, hogy csupán nem került ki a dokumentum a letölhető nyomtatványok közé.