Sofőrképzés állami támogatással

0

A kormány igen fontosnak tartja, hogy Magyarországon növelje a logisztika és a közúti árufuvarozás versenyképességét.

A statisztikák szerint 2014-ben 7300 teherautó- és kamionsofőr állást hirdettek meg Magyarországon úgy, hogy a helyeket soha nem sikerült betölteni. Mivel a fuvarozás nemzetközileg is kiemelkedő fontosságú ágazat hazánk fekvése miatt, a kormány 2015 nyarán úgy döntött, teljes egészében kifizeti több mint 6000 jelentkező számára a C és E kategóriás jogosítvány megszerzésének költségeit.

A konstrukció szerint a képzést az állam finanszírozza, majd a hivatásos jogosítvány megszerzése után a fuvarozók adnak ösztöndíjat vagy állást a tanfolyamról kikerülőknek.

Az állami támogatás nemzetgazdasági szempontból igen fontos iparágat érint, mivel Magyarországon a munkavállalók 3,5%-a dolgozik a fuvarozásban, amely terület évente 500 milliárd forint adót fizet be a költségvetésbe, így 5%-át adja az állam bevételeinek. Figyelembe kell venni azt is, hogy a fuvarozás például az útdíj révén nem csupán adóbevételt, de egyéb bevételt is generál a költségvetésben. A számítások szerint a 6000 sofőr kiképzésére fordított összeg gyorsan megtérül a nemzetgazdaság számára.