Az Otthon Melege Program lényege

0

Az Otthon Melege Program minden alkalommal meglehetős sikert aratott, így a kormányzat idén is meghirdeti a családi házak korszerűsítését célzó projektet.

Az Otthon Melege Program 2016. július 1-jével indult, és a készlet erejéig tart: a kormány a tervek szerint 5 milliárd forintot szán a programra, de ezt az összeget a beérkező igények fényében további 10 milliárd forinttal is megemelhetik. 2014 óta a programban 17 milliárd forintot osztottak ki az igénylők között, így valószínűsíthető, hogy az első 5 milliárd forintos keretösszeg nem lesz elég.

Mire vehetjük igénybe?

A programban bárki részt vehet, aki szeretné javítani a háza energetikai tulajdonságait. Az Otthon Melege Programban ezúttal nincs lehetőség mosógépet cserélni ? a támogatás sokkal nagyobb beruházásokhoz igényelhető:
1. Homlokzati nyílászárók cseréje
2. Homlokzatok hőszigetelése
3. Épületgépészeti rendszerek (pl. kazánok, radiátorok) cseréje vagy felújítása
4. Napelemes és/vagy napkollektoros rendszerek, biomasszával működő rendszerek kiépítése

Csak régebbi házakra és csak 135 nm alatt

Sajnos a program jelentős korlátozásokat is tartalmaz. A program keretében csak azok a házak újíthatók fel, amelyek 1996 előtt épültek vagy az építési engedélyt 1995. december 31-ig állították ki. Ráadásul a támogatás nem jár olyan házakra sem, amelynek több mint 135 nm-es a fűthető alapterülete. További korlátozás, hogy a ház nem lehet lakatlan és a pályázatot benyújtó személy tulajdonában kell lennie.

Mennyi az annyi?

A maximális támogatás összege 2,5 millió forint, de jelentős önerőre is szükség van: a fejlesztés típusától függően az állam a költségek 40-55%-át állja. A többit az igénylőnek kell előteremtenie.

Dokumentumok

Az elszámolható és nem elszámolható költségekről, illetve a pályázat pontos részleteiről 33 oldalas útmutatót készített a kormányzat, amely innét letölthető. A dokumentum meglehetősen hosszú, viszont jól érthető.
A pályázati felhívás szövegében megtalálhatók a legfontosabb információk néhány oldalon.
A költségvetési minta segít összeszámolni a költségeket. Csak 2010-es vagy újabb Excellel nyitható meg a cellaformázások miatt!