NOK – Nemzeti Pilótajáték

0

A fiatalabb generációk talán azt sem tudják, hogy mi az a pilótajáték. Hogy Rejtő Jenőt idézzük: „még nem ismerik, de majd megismerik!”. Ez nagyon a zsebünkre megy…

Mi az a pilótajáték?

A Fidesz-kormány néhány éve nagyjából betiltotta a piramisjátékokat vagy pilótajátékokat, miután évtizedeken keresztül a világ számos országához hasonlóan hazánkban is szedte gyanútlan áldozatait a hatalmas pénzügyi csalás.

Akik nem tudnák, hogy mit jelent a pilótajáték, röviden bemutatjuk egy iskolai feladathoz hasonló példán. Egy cég (mondjuk a Quaestor, amely szintén egy hatalmas pilótajáték volt) elkezd embereket toborozni, akiktől annyit kér: fizessenek be 100 forintot havonta a cégnek, majd ? és ez nagyon fontos! ? beszéljenek rá másokat is, hogy ők is fizessenek be havonta 100 forintot stb. A cég azt ígéri, hogy akinek a havi befizetései elérik a 10000 forintot, az kap egy 20000 forint értékű autót.

A józan ésszel rendelkező emberek fejében itt máris megszólal a vészcsengő: hogyan juthatnék 10000 forint befizetése után 20000 forintos ajándékhoz? Pedig pontosan ez a pilótajáték lényege: a maradék 10000 forintot a később és később és még később belépők befizetéseiből fedezik. A rendszer összeomlása borítékolható: amikor az összes magyar állampolgár belépett, és nincsenek újabb beszállók, az utolsók nem csak, hogy nem kapják meg a 20000 forintos ajándékukat, de a befizetett pénzt is elveszítik, hiszen azt már az előttük belépők 20000 forintos ajándékának megvételére fordította a cég.

A céget ezután felszámolják, a politikai kapcsolatok segítenek, hogy senki ne kerüljön börtönbe, és mindenki örül, aki szénné lopta magát ? egy nagyon fontos tényről ugyanis ne feledkezzünk meg: a befizetett pénz jó nagy részét ellopja a piramisjátékot szervező cég. A maradékból megveszi a kiosztandó 20000 forintos ajándékokat, ezzel maga is hozzájárulva a rendszer mielőbbi kivéreztetéséhez és összeomlásához.

Pilótajáték, piramisjáték, fogyasztói csoport, MLM, NOK

Nem mi találtuk ki, hogy a NOK lényegében egy pilótajáték. A törvénytervezet szövegében ugyanis szó szerint az olvasható, hogy az a cég szervezhet NOK-os pilótajátékot, amely az elmúlt két évben teljesítette a „fogyasztói csoportokról szóló törvényben előírt tájékoztatási kötelezettségeket.”

Az már szinte nem is számít, hogy mindössze két ilyen cég létezik ma Magyarországon, vagyis ezt a törvényt konkrét cégekre szabták, amelyeket helyzetbe akarnak hozni. A nagyobb problémát az jelenti, hogy a NOK valójában egy pilótajáték.

Mit kíván a magyar nemzeti NOK?

A NOK lényege, hogy a belépő tagok havi befizetéseket vállalnak. Ezt a befizetést az állam kiegészíti havi 25 000 forinttal. Eddig a rendszer hasonlít a Fundamentára és más lakástakarékos konstrukciókra. De még nem értünk el a dolgok velejéig: a Fundamenta és társai ugyanis a futamidő lejárta után visszaadják a pénzt és az állami támogatást, plusz még kedvezményes kamat is igényelhető, amelyből a befizető lakást vehet, felújíthat, bővíthet.
Ezzel szemben a NOK azt mondja, hogy fizessen be mindenki valamennyi pénzt, az állam hozzáteszi a magáét, és a befizetők közül kisorsolják azokat, akik megkapják a mások által befizetett összegeket plusz az állami támogatást, és lakáshoz jutnak. Ki előbb, ki később. Van, aki néhány év múlva, a kevésbé szerencsések pedig soha ? ha ugyanis a szervező cég tulajdonosa egyik nap úgy dönt, hogy eltűnik Thaiföldön, a befizetők pénze teljes egészében elveszik. A törvény szerint ugyanis az OBA nem kárpótolja a befizetőket, ha a szervező cég bedől.

Belépjünk?

Semmi esetre sem. A NOK-ba beszállók pontosan olyan védelemben részesülnek, amilyenben a pilótajátékok szereplői: semmilyenben. Bár úgy tűnik, hogy maga az állam garantálja, hogy a NOK-os befizetésekkel nem lesz gond, ez csak a látszat. Ugyanis az állam által meghozandó törvényben maga az állam jelenti ki, hogy semmilyen garanciát sem vállal a befizetésekért. A NOK-ot ugyanis egy magáncég szervezi. Az egy ebben az esetben nem határozatlan névelő, mivel a törvény szövege alapján valószínűleg tényleg egyetlen tulajdonosi csoport egy cége vagy két cége szervezi majd a Nemzeti Piramisjátékot. A törvény mindössze az MNB szigorú tekintetével kívánja védeni a pilótajátékba beszállókat, azonban a Buda-Cash és a Quaestor után ma már mindenki tisztában van vele, hogy mit ér a Magyar Nemzeti Bank vigyázó tekintete.