Módosultak a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) feltételei

0

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény ? ismertebb nevén a CSOK ? számos fiatal pár számára biztosít segítséget ahhoz, hogy olyan otthonhoz juthassanak, ahol gyermekeiket biztonságban felnevelhetik.

A támogatás már 2015-től elérhető a házasoknak, azonban időről időre módosítják a feltételeket, így nem árt mindig nyomon követni, jelenleg milyen formája van érvényben, ha a közeljövőben tervezünk belevágni az otthonteremtésbe.

Kik kaphatják meg a CSOK-ot?

Sokan nagy reményekkel indulnak neki a kedvezmény megigénylésének, és a jövőről szőtt tervüket erre a támogatásra alapozzák, mindenekelőtt azonban érdemes utána nézni, kik részesülhetnek pozitív elbírálatban, elvégre nem jár mindenkinek alanyi jogon.

Az Otthonteremtési Kedvezményt kizárólag azok a személyek vehetik fel, akik magyar állampolgárok, vagy legalább három hónapja rendelkeznek tartózkodási joggal. Emellett fontos feltétel, hogy büntetlen előéletű, köztartozással nem rendelkező személy igényelheti a CSOK-ot, akinek egy vagy két tervezett gyermek esetében legalább 180 napos társadalombiztosítással kell rendelkeznie, azonban ha a három gyerekes CSOK-ot szeretné igénybe venni, akkor ennek az időkeretnek legalább két évnek kell lennie.

Az állam maximum három gyermek vállalását tudja segíteni, tehát ha több gyermeket vállalunk, azzal együtt nem fogunk több pénzhez jutni. A CSOK-ot csak akkor kaphatjuk meg, ha a megvásárolt vagy felújított ingatlanra lakásbiztosítást kötünk, emellett fontos, hogy ha ezen kedvezménnyel vásárlunk ingatlant, akkor a ház eladója nem lehet a rokonunk vagy közvetlen hozzátartozónk, illetve ha építkezni szándékozunk, akkor az építési munkálatokkal megbízott cég nem állhat egy közeli hozzátartozónk tulajdonában.

Amennyiben megkötöttük a CSOK szerződését és megtörtént a folyósítás, akkor az ingatlan adásvételi szerződését alá kell írnunk legkésőbb a folyósítást követő 180. napban.

Abban az esetben, ha a CSOK összege nem elegendő, és az önrész mellé fel kell vennünk egy hitelt, akkor ellenőrizzük le, hogy nem szerepelünk-e a KHR-listán negatív adósokként, mert amennyiben bebizonyosodik, hogy igen, akkor nem kaphatjuk meg az összeget.

Ez nem egy szabadfelhasználású kedvezmény!

Nagyon fontos tudni, hogy a CSOK szigorú szabályokhoz van kötve. A folyósítás teljes összegét csak és kizárólag az ingatlanra lehet költeni

A kedvezmény összege attól függ, hogy hány gyermekünk van, illetve hogy hány gyermeket szeretnénk, de csak akkor juthatunk a támogatáshoz, ha a vásárolt vagy felújított ingatlan a gyermekek számára megfelelő alapterülettel rendelkezik.

Ha használt ingatlant vásárolnánk, vagy az összeget lakásfelújításra vagy házbővítésre költenénk, akkor az alábbi minimális hasznos alapterülettel kell rendelkeznie az ingatlannak:

  • Amennyiben egy gyermek esetében a maximális 600 000 forintot szeretnénk megigényelni, akkor az alapterületnek minimum 40 négyzetméternek kell lennie.
  • Amennyiben két gyermek esetében a maximális 1 430 000 forintot szeretnénk megigényelni, akkor az alapterületnek minimum 50 négyzetméternek kell lennie.
  • Amennyiben három gyermek esetében a maximális 2 200 000 forintot szeretnénk megigényelni, akkor az alapterületnek minimum 60 négyzetméternek kell lennie.
  • Amennyiben háromnál több gyermek esetében a maximális 2 750 000 forintot szeretnénk megigényelni, akkor az alapterületnek minimum 70 négyzetméternek kell lennie.

Ha új ingatlant szeretnénk vásárolni, vagy építkezni tervezünk, akkor az alábbi minimális hasznos alapterülettel kell rendelkeznie az ingatlannak:

  • Amennyiben egy gyermek esetében a maximális 600 000 forintot szeretnénk megigényelni, akkor az alapterületnek lakás esetében minimum 40 négyzetméternek, családi ház esetében minimum 70 négyzetméternek kell lennie.
  • Amennyiben két gyermek esetében a maximális 2 600 000 forintot szeretnénk megigényelni, akkor az alapterületnek lakás esetében minimum 50 négyzetméternek, családi ház esetében minimum 80 négyzetméternek kell lennie.
  • Amennyiben három vagy több gyermek esetében a maximális 10 000 000 forintot szeretnénk megigényelni, akkor az alapterületnek lakás esetében minimum 60 négyzetméternek, családi ház esetében minimum 90 négyzetméternek kell lennie.

Milyen feltételei vannak a kedvezménynek?

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt egy, kettő vagy három gyermekre vehetik fel a házaspárok. A házaspárok közül legalább az egyik félnek negyven évnél fiatalabbnak kell lennie. Nem csak a már meglévő gyermekek után lehet felvenni a kedvezményt, amennyiben ugyanis szerződésben biztosítjuk, hogy a jövőben megszületnek a gyermekeink, akkor az igénylés ugyanúgy pozitív elbírálatban részesülhet. Ebben az esetben, ha egy gyermeket vállaltunk a jövőre nézve, akkor négy év áll rendelkezésünkre, hogy a baba megszülessen; ha két gyermeket vállaltunk, akkor nyolc év áll rendelkezésünkre, hogy őket világra hozzuk; amennyiben pedig három gyermeket vállalunk, akkor a gyerekek megszülésére tíz év áll rendelkezésünkre.

Fontos tudni, hogy az elvált vagy az egyedülálló szülő is felveheti a támogatást, azonban ez a személy csak a már megszületett gyermekei után kapja az összeget, és nem folyósíthatnak többet akkor sem, ha szerződésben biztosítja, hogy vállal még gyermeket.

Amennyiben gyermekünk még nem múlt el huszonötéves, vagy elmúlt, azonban megváltoztatott munkaképességű, akkor a szülő utólag is felveheti a CSOK-ot. Vérszerinti és örökbefogadott gyermek után azonos feltételekkel vehetjük igénybe a kedvezményt, várandósság esetében pedig már a 12. hetet követően számít egy magzat meglévő gyermeknek.

Mire költhetjük el a kapott összeget?

Mint azt már említettük, a CSOK csak és kizárólag ingatlanra költhető. Ennek keretei között vásárolhatunk új lakást vagy családi házat, emellett építkezésbe is kezdhetünk: ezekre a célokra kaphatjuk meg a legmagasabb összeget.

Kisebb összeget kapunk, ha használt lakást vagy családi házat szeretnénk vásárolni.

A CSOK arra is felhasználható, hogy a már meglévő ingatlanunkat bővítsük szobákkal, amelybe beleértendő a tetőtér kiépítése is, emellett a lakás korszerűsítésére is használható.

Ha nem elég a CSOK által kínált összeg

Amennyiben a CSOK által kínált összeg és a saját önrészünk együttvéve nem elegendő a céljaink megvalósításához, akkor lehetőségünkben áll felvenni a CSOK-hitelt, amelyet az tesz igen vonzóvá, hogy nem számítanak fel rá kamatot, így összesen a CSOK és a CSOK-hitel kombinációjával három gyermek esetében 25 000 000 forintot kaphatunk.

Ha vidéken tervezzük a jövőnket, akkor érdemes megigényelnünk a falusi CSOK-ot is, hiszen ezzel az alapvetően kapott összeghez további 600 000, vagy 2 600 000, vagy 10 000 000 forint járulhat annak függvényében, hogy hány gyermeket vállalunk. A falusi CSOK esetében azonban mindenképpen érdemes előre tájékozódnunk, ugyanis nem minden falu érintett a támogatásban, ezért ellenőrizzük le, hogy a mi településünk beletartozik-e!