Mikor nem kell visszafizetni a CSOK-ot?

0

Nem csupán azok kérdezik, akik csalni akarnak, hanem azok is, akik előre gondolkodnak: ha a vállalt gyerekek nem születnek meg, vissza kell fizetni a CSOK-ot?

Nem kis fejtörést okozhat a CSOK visszafizetése azoknak a pároknak ? nem is beszélve az egyedülálló szülőkről ?, akik gyermeket vállaltak, felvették a CSOK összegét, de végül a tervezett gyermekeke mégsem születtek meg. 1 vagy 2 gyermek esetén is milliók visszafizetéséről van szó, de a CSOK háromgyerekes 10 milliójának visszafizetése őrületes terhet róhat a vállalásukat (nem önhibájukból) nem teljesítő családokra.

Mikor nem kell visszafizetni a CSOK-ot?

Alapjában véve a CSOK-ot mindig vissza kell fizetni, ha a vállalt gyermekek nem születnek meg, de vannak kivételek. Nézzük ezeket. A következő (szomorú) esetek bekövetkezte után a családoknak nem kell visszafizetniük a CSOK-ot:

1. A házastársak egyike meghal.
2. A gyermek a terhesség 24. hetét követően halva születik.
3. A gyermek(ek)et a szülők nem vállalják, mert a CSOK-szerződés megkötését követően valamelyiküket megváltozott munkaképességű kategóriába sorolják.
4. A vállalt első gyermek esetében a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. mellékletében K), L), M) vagy N) 1. betű- és számjellel megjelölt fogyatékossága fennáll, vagy P) jellel megjelölt többszörös és összetett betegségben szenved, és többszörös és összetett betegségei közül legalább az egyik olyan fogyatékosság, amelyet K), L), M) vagy N) 1. betű- és számjel jelöl.

És meddőség esetén?

Bár ez nagyon igazságtalannak tűnik, de meddőség esetén a CSOK-ot vissza kell fizetni, bár büntetőkamattal nem kell megtoldani. Büntetőkamattal terhelve kell visszafizetni a támogatást, ha ? nagyon leegyszerűsítve az ide vonatkozó szabályzatot ? a meddő pár nem vesz részt maximális számban ?emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban?, vagy az eljárás megkezdése előtt, esetleg folyamatában olyan egészségügyi probléma merül fel, ami miatt a pár nem tud részt venni a maximális számú ?emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban?.

Az ?emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárás? magyarul a lombikbébiprogram, a petesejt-adományozás és az ivarsejt-adományozás.