Konvektorcsere-program – állami támogatás konvektor cseréjéhez

0

Május 20-tól küldhetők be a pályázatok a kormány által újra elindított Otthon Melege programra ? jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára. A konvektorcsere alprogram keretösszege 2 milliárd forint lesz, a támogatás maximális értéke pedig az elszámolható bruttó költségek 60 százaléka, de maximum 750.000 Ft.

Május 20-tól él a pályázat

Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára a napokban jelentette be az Otthon Melege program konvektorcsere alprogramját. Az alprogramnak kétmilliárd forintos kerete van, 60 százalékos támogatási intenzitással, pályázónkként 750 ezer forintos maximális támogatással, és a teljes fűtési rendszer korszerűsítésére is lehet pályázni, nem csak konvektorcsere esetén. Az Otthon Melege program elsődleges célja a magyarországi lakások energiahatékonyságának javítása. A pályázat kiemeli:

„az éghajlatváltozás növekvő kockázata miatt a környezetvédelmi beavatkozások egyik legalapvetőbb formája a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok emissziójának csökkentése”.

A kérelmeket május 20-tól lehet leadni, de a pályázati útmutatót és a részletes műszaki tartalmakat már közzé tették. Ezek alapján addig is el lehet készíteni az energetikailag megalapozott terveket, melyek komplexebbek is lehetnek, nem csak készülék cserére vonatkozhatnak. Így lehet majd pályázni például kéménybélelésre vagy fűtéskorszerűsítésre is.

Feltételek

Kizárólag olyan természetes személy nyújthat be pályázatot, aki rendelkezik magyar adóazonosító jellel, továbbá a beruházással érintett ingatlanban tulajdonjoggal rendelkezik. Önkormányzati tulajdonban lévő bérlakás esetén a pályázónak érvényes bérleti szerződéssel kell rendelkeznie. Egy személy csak egy lakásra nyerhet támogatást, és egy ingatlanra csak egy pályázat kaphat segítséget. Fontos továbbá kiemelni, hogy azok, akik az eredetileg 2017-ben meghirdetett földgázüzemű konvektorok cseréjéről szóló pályázatban már nyertek támogatást, azok most az újranyitott pályázatra már nem nyújthatnak be kérelmet.

A támogatás mértéke

A pályázaton elnyerhető támogatás minden esetben vissza nem térítendő és az elszámolható bruttó költségekhez viszonyítják. Az összeget utófinanszírozás útján, a lebonyolító által történt elfogadást követően folyósítják. A minimum támogatás a költségek 10 százalékát fedezi, de legalább 50 ezer forint a mértéke, a maximum pedig a költségek 60 százaléka, de legfeljebb 750 ezer forint. A pályázónak tehát legalább az elszámolható bruttó költségek 40 százalékával kell rendelkeznie, mint saját forrás. A gázkonvektor-készülékek a projekt keretében bruttó 160 ezer forint egységáron számolhatók el. Ha ennél többe került a beszerelés, akkor a különbözet nem számolható el. Az egységárra vonatkozóan egy új gázkonvektor-készülékre maximum 96 ezer forint per készülék támogatás igényelhető, plusz a szekértői tevékenységre vonatkozó költségek és a munkadíj 60 százaléka.

A benyújtás módja

A kérelmeket kizárólag online, a pályázati portálon keresztül lehet benyújtani magyar nyelven, ügyfélkapus azonosítás után. A pályázat leadásának díja nincsen, csak a megfelelő adatlapot kell kitölteni, illetve szkennelt dokumentumokat csatolni. Minden beérkezett kérelmet regisztrálnak és egyedi azonosítóval látnak el. A pályázatot május 20-án 10:00 órakor nyitják meg, és a keretösszeg kimerüléséig, de legkésőbb augusztus 30-ig lesz elérhető. A vissza nem térítendő támogatás keretének kimerüléséről és a pályázat felfüggesztéséről/lezárásáról a pályázatbenyújtó felületen, valamint a támogató honlapján elhelyezett hirdetmény fogja értesíteni a kérelmezőket.