Havi tízezrekkel bünteti a lakásvásárlókat a NOK

0

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) akár havi több tízezer forintot is kérhet a lakáslottó lebonyolításáért. Mégsem jó üzlet?

Mutyi?

Bár a kormány nagy garral harangozta be a NOK beindulását és az állami lakástakarékoskodás elindítását, már az első napokban súlyos kritikákat kapott a parlamentben. A Jobbik és az LMP egyaránt rámutatott: a NOK valójában törvényesített pilótajáték, amelynek a feltételeit úgy szabták meg, hogy a lakáskassza működtetésére mindössze két cég lehet alkalmas. Ez rögtön felvetette a politikai és gazdasági összefonódás (magyarul a mutyi) lehetőségét, azonban a NOK rendszerével sokkal komolyabb problémák is adódtak és adódnak.

Problémás pontok a működésben

Fontos tudni, hogy a NOK-ba befizetett pénzért semmilyen felelősséget sem vállal senki. A befizetőket nem védi az OBA vagy a BEVA, vagyis nincs befektetésvédelem. Ha a NOK-ot szervező cég felszívódik és a tulajdonos átszabatja az arcát egy thaiföldi plasztikai sebésznél, az ügyfelek minden pénze elveszik.

További fontos probléma, hogy az évi 300 000 forintos állami támogatás megszerzéséhez havi 83 300 forintot (!) kell befizetnie a résztvevőknek. Ráadásul minél nagyobb a befizetett összeg és a vállalat önrész, annál hamarabb juthat házhoz a NOK-os résztvevő ? de valójában senki sem tudja, hogy pontosan mikor juthat lakáshoz.

Ha valaki menet közben kiszállna a NOK-ból, a befizetett összege a közösség feloszlásáig beragad. Utána kamat és hozam nélkül kapja vissza.

Szervezési/regisztrációs díj: havi több tízezer forint

Már hónapokkal korábban is tudható volt, hogy a NOK-ba belépőknek szervezési díjat kell fizetniük a lebonyolító cég részére. A 2016. június 7-i Magyar Közlöny szerint ez a díj akár a szerződéses összeg 1 ezreléke is lehet havonta.

Nem nehéz kiszámítani, hogy 10-40 millió forint közötti szerződéses összeg esetén a regisztrációs díj havi 10-40 ezer forint lehet (!). Ez azt jelenti, hogy az éves 300 000 forintos állami támogatás jó részét a regisztrációs díj viszi el, sőt 40 milliós összegnél a befizető végül negatív szaldóval fogja zárni a NOK-os pilótajátékot, ami egészen elképesztő fejlemény.