Ennyi idén az egyszeri anyasági támogatás összege

0

Az ember életének legnagyobb öröme a gyermekáldás, az anyaság pedig minden bizonnyal az egyik legszebb csoda, ami egy nővel megtörténhet. És bár a gyermeknevelés tele van örömmel és izgalmakkal, minden szülőnek számolnia kell az anyagiakkal is,

éppen ezért utánajártunk, hogy mekkora összegű egyszeri anyasági támogatást lehet kapni a baba után, illetve hogy ennek mik a feltételei.

Milyen támogatásokra számíthat egy anyuka?

Tudvalevő, hogy Magyarország évtizedek óta demográfiai problémákkal küzd, ami azt jelenti, hogy nagyobb az országban a halandóság, mint ahány gyermek születik. Ez természetesen igen sok szempontból elkeserítő: a nemzetmegmaradás egyik alapvető feltétele a népesség növekedése (de legalább stagnálása), a ?kihaló? társadalom korrigálását igényli a nyugdíjrendszer és a gazdasági szféra is. Éppen ezért Magyarország kormánya kiemelkedően nagy hangsúlyt fektet abba, hogy kívánatossá és élhetővé tegye a nagycsaládos életformát: ma már egy fiatal házaspár ? amennyiben gyermeket terveznek ? igen sok segítségre számíthat. Összeszedtük, mik is ezek:

 • egy kismama jogosult a csecsemőgondozási díjra (CSED),
 • jogosult a gyermekgondozási díjra (GYED) és a GYED extrára,
 • jogosult a gyermekgondozási segélyre (GYES),
 • számíthat a család családi pótlékra,
 • családi adó- és jutalékkedvezményre,
 • a fiatal házasok jogosultak a babaváró hitelre, ami a hitelpiac legkedvezőbb konstrukciója, és aminek összegének a felét két gyermek esetében elengedik, a harmadik baba születése után pedig a megmaradt tartozás egészét elengedik,
 • két gyermek után az édesanya diákhitelének felét elengedik, három gyermek után a fennmaradó összeg egészét,
 • a család igénybe veheti a Családi otthonteremtési kedvezményt, illetve a CSOK kedvezményes lakáshitelét,
 • két gyermek után a család jelzálog-hitele csökken,
 • három gyermek után igénybe lehet venni a gyermeknevelési támogatást (GYET),
 • három gyermek után a családi autók megvásárlására 2,5 millió forint állami támogatásban részesülnek a családok,
 • négy gyermek után az édesanyát egész életében felmentik a teljes személyijövedelemadó megfizetése alól.

Mindezek mellett pedig a kismamák számíthatnak egy egyszeri anyasági támogatásra, amit a baba születése után folyósítanak egy összegben.

Ki kaphatja meg?

A kisbaba születése után a leghamarabb az anyasági támogatáshoz lehet hozzájutni, elvégre amint beadjuk ennek az igénylését, legkésőbb nyolc napon belül megkapjuk ezt az egyszeri összeget: ennyi időn belül van átutalják a számlánkra, vagy kihozza a postás annak függvényében, hogy milyen formában kértük. Néhány kritériumnak, illetve kötelezettségnek azonban meg kell felelnünk ahhoz, hogy részesülhessünk a támogatásban:

 • alapvető feltétel, hogy a terhesség során minimum négy alkalommal meg kell jelennie a kismamának a terhességgondozáson ahhoz, hogy jogosult legyen az ellátásra. Amennyiben a gyermek koraszülött, úgy a kismamának a terhesség alatt minimum egy alkalmat kell igazolnia a terhességgondozáson.
 • Az összeg a halva született gyermekek esetében is igényelhető,
 • abban az esetben, ha a gyermeket örökbe fogadtuk, akkor az örökbefogadó szülő is megigényelheti a támogatást akkor, ha az örökbeadás tényéről a kisbaba születésének hatodik hónapjáig jogerősen határoznak,
 • a gyermek gyámja is jogosult a támogatásra abban az esetben, ha a kisgyermek elhelyezéséről jogerősen döntöttek legkésőbb a kisbaba megszületésétől számított hatodik hónapig.

Ki az, aki nem kaphatja meg?

A fentiek tükrében tehát értelemszerűen elesik a támogatástól az, aki nem vett részt minimum négy alkalommal a terhességgondozáson, továbbá annak a szülőnek sem adható az összeg, aki a gyermek születése előtt megfelelő jogi formában hozzájárult a baba örökbeadásához. Abban az esetben sem jár a szülőnek a támogatás, ha gyermekvédelmi gondozás alá kerül a kisbaba gyámhatósági határozat alapján.

Abban az esetben azonban, ha az örökbeadástól eláll az édesanya, így az örökbeadás nem valósul meg, illetve ha a gyermekvédelmi gondozás megszűnik, és így újra az édesanyához kerül a gyermek, akkor az édesanya megigényelheti a támogatást, de csak abban az esetben, ha a kisgyermek jogilag is visszakerül hozzá még a hatodik hónap betöltése előtt.

Mennyi jár?

Az anyasági támogatás az öregségi nyugdíjminimumnak maximum 225 százaléka lehet, ami egészen pontosan azt jelenti, hogy egy egyszeri 64 125 forintos juttatásra kell számítanunk. Nagyon fontos, hogy ez nem jár alanyi jogon mindenkinek, továbbá nem rendszeres támogatásról beszélünk, azaz egyszer kapjuk meg egy összegben.

Természetesen magasabb összegre számíthatnak azok a kismamák, akik ikergyermekeknek adnak életet, az ő támogatásuk az öregségi nyugdíj 300 százaléka, ami azt jelenti, hogy egy gyermek után 85 500 forintot kapnak, azaz az édesanya egy összegben kapja meg a 171 ezer forintot.

Hogy vehetjük igénybe a támogatást?

Ahhoz, hogy a támogatást folyósítsák a számunkra, ahhoz ezt meg kell igényelnünk egy számunkra tetszőleges kormányablakban. Itt kapni fogunk egy formanyomtatványt, amit vagy hazaviszünk és kitöltjük otthon, vagy ott helyben töltjük ki. Az igényléshez tehát szükség lesz erre a kitöltött nyomtatványra, továbbá az édesanya személyazonosító igazolványára, lakcímkártyájára, a TAJ-kártyára, valamint az adóazonosító kártyára. Ezen felül szükség lesz még a kisbaba TAJ-kártyájára, amivel kapcsolatban érdemes észben tartanunk, hogy a gyermek születését követő pár napon belül hozza ki a postás, ami azt jelenti, hogy addig nem kezdhetjük meg az ügyintézést, amíg ezt kézhez nem kapjuk. Emellett szükségünk lesz még a gyermek születési anyakönyvi kivonatának hivatalos másolatára, amit kizárólag az okmányirodából kérhetünk ki, ehhez azonban kérnünk kell egy időpontot az anyakönyvvezetőtől, mert csak előre leegyeztetett időpontban adható ki a dokumentum. Végezetül pedig szükség lesz még az orvosi igazolásra arról, hogy jelen voltunk a szükséges számú terhesgondozáson, ezt az igazolást pedig a kórházban fogjuk megkapni a kisbaba születését követően a zárójelentéssel együtt.

Fontos emellett észben tartani, hogy legkésőbb a kisbaba születésétől számított hatodik hónapig igényelhetjük meg a támogatást, ha később kérvényezzük, automatikusan elutasítják. Célszerű tehát minél hamarabb elkezdeni az ügyintézést, de természetesen ahogyan láthattuk, néhány napot mindenképpen várnunk kell, hogy az okmányirodából kikérhessük az anyakönyvi kivonat másolatát, illetve hogy a gyermek TAJ-kártyája megérkezzen.