CSOK-os mindentudó

0

Immár minden részlet ismert a 10 milliós CSOK-ról. Íme, a tudnivalók, röviden és világosan. Plusz egy telefonszám, ha mégis kérdése lenne.

Ebben a cikkben nem tematikusan gyűjtöttük össze a CSOK-ról szóló információkat, hanem fontossági sorrend szerint. Vagyis előre vettük azokat a tételeket, amelyek a legtöbbeket érintik, és hátrébb soroltuk azokat, amelyek kevesebbek érdeklődésére tarthatnak számot.

10 milliós, csak új ingatlan vételéhez vagy építéséhez igényelhető CSOK

1. Új ingatlan építése vagy vásárlása esetén a vissza nem térítendő, ingyen megkapható CSOK összege:
1 gyerek után 600 000 forint
2 gyerek után 2,6 millió forint
3 vagy több gyerek után 10 millió forint

2. Nem baj, ha még nem születtek meg a tervezett gyermekek. A 10 millió forint igényléséhez elég azt vállalni, hogy a család a következő 10 évben 3 (vagy akár több) gyermeket felnevel.

3. Ha valakinek már van 1 vagy 2 gyermeke, annak „elég” 2, illetve 1 gyereket bevállalni az elkövetkező 10 évre, és akkor is jogosult lesz a család a 10 millió forint támogatásra. A lényeg, hogy a családban levő gyermekek száma a következő 10 év alatt valamikor elérje a hármat.

4. Az előre vállalt gyermekek esetén elég, ha csak az egyik szülő 40 év alatti.

6. Az igénylő nem lehet aktív BAR-listás.

7. Az igénylőnek rendelkeznie kell élete során összegyűjtött legalább 2 év bejelentett munkaviszonnyal, illetve az igénylést közvetlenül megelőző 180 napban keresőtevékenységet (munkaviszonyt) kell igazolnia. (Ez a pont sokak szerint a „megélhetési CSOK-vállalás” kiszűrését szolgálja.)

Általános változások 1, 2, 3, 4 stb. gyermek esetén

1. Szükséges a büntetlen előélet, mégpedig vagyon elleni bűncselekmények tekintetében.

2. A külföldi munkaviszony is munkaviszonynak számít.

3. A CSOK bármekkora lakóingatlanra igényelhető, akár egy luxusvillára, akár egy 35 négyzetméteres garzonra.

4. A nem felsőoktatási intézménybe járó gyermekeket 20 éves korukig figyelembe lehet venni az igénylésnél.

5. A használt lakóingatlan vásárlása vagy bővítése esetén egy gyermek után (az ingatlan mérete szerint) 550.000?600.000 Ft, két gyermek után 880.000?1.430.000 Ft, három gyermek után 1.320.000?2.200.000 Ft, négy vagy több gyermek után 1.760.000?2.750.000 Ft jár.

6. Előre vállalt gyerek esetén elég, ha csak az egyik szülő 40 év alatti.

Különlegesebb esetek és egyéb pontosítások

Nem lehet kitérni minden egyes élettörténetre, hiszen az interneten máris elkezdtek záporozni az életszagú történetek, amelyeknél kacifántosabbat kitalálni sem lehet. De a következő főbb szabályok talán segítenek a különleges helyzetben levőknek, hogy fel tudják mérni: számíthatnak-e a 10 milliós (vagy 1-2 gyermek esetén a kisebb) támogatásra.

1. A lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni a kedvezmény összegének megállapításánál.

2. A 10 milliót igénylőknél nem számít, ha az igénylőnek már van a nevén ingatlan vagy haszonélvezeti jog. Vagyis az is igényelheti, aki a mostani házából akar új házba költözni. Sőt a régi házat akár azután is megtarthatja, hogy felépült az új!

3. Már az egy gyermek után járó CSOK igényléséhez is igazolni kell, hogy az igénylőt az elmúlt 5 évben nem kötelezték jogosulatlanul igénybe vett CSOK vagy szocpol visszafizetésére.

4. Ha a felvett 10 milliós CSOK összegét vissza kell fizetni, a késedelmi kamat a Ptk. által meghatározott normál kamat ötszöröse.

5. Azokat a gyerekeket is be lehet számítani a 10 milliós gyerekek közé, akik után a család korábban már igényelt szocpolt vagy CSOK-ot. Egy megszorítás él: ilyen esetben a család nem kapja meg a teljes 10 milliót, az állam levonja a már korábban folyósított pénzt, és csak a maradékot adja a családnak.

A CSOK igénylése még számtalan különböző kérdést vet fel, például: hány éves gyerek után igényelhető? Mi számít új lakásnak? Mi történik, ha az anya meddővé válik, mielőtt megszületnének a vállalt gyerekek? Igényelhet-e közmunkás? Ki igényelheti a kiegészítő, 10 milliós hitelt? Azonban a CSOK minden szabálya egy kisebb könyvet is megtöltene.

Ha konkrét kérdése van, mert a fenti, általános leírásból nem tudott teljes körűen tájékozódni, hívja az állami, hivatalos CSOK-vonalat: 06-1-795-31-68. Kérjük, hogy a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében írja le előre a kérdéseit, és hagyjon helyet a válaszoknak is a papíron, hogy az ügyintéző által mondottakat fel tudja jegyezni.