Anyasági támogatás: + 90 000 forint a kasszában

0

Az anyasági támogatás a nyugdíjminimumhoz kötött állami támogatás, amely minden szülő nőnek jár ? ha igényli, vagyis nem alanyi jogon!

A baba születésének napjától hat hónapig igényelhető az egyszeri anyasági támogatást, amelyet a minimális öregségi nyugdíj összegéből számítanak ki.

Az anyasági támogatás összege

2015-ben a nyugdíjminimum 225%-a pontosan 64 125 forint, vagyis ekkora összegű anyaság támogatást igényelhet a kismama a gyermek születése után. Ha ikergyermekek születnek, a nyugdíjminimum 300%-a, vagyis 85 500 forint jár (2015-ös összegekben). Általánosságban igaz, hogy az anyasági támogatás összege a gyermek születésnapján érvényes nyugdíjminimumhoz van igazítva.

Meddig igényelhető?

Sok más támogatáshoz hasonlóan az anyasági támogatás is csak meghatározott ideig igényelhető: a gyermek születésének napjától maximum hat hónap áll az anyuka rendelkezésére. A határidő mindazonáltal nem jogvesztő, vagyis a hat hónap lejárta után is lehetőség van anyasági támogatást igényelni, és azt méltányossági alapon a kormányhivatal folyósíthatja is.

Milyen feltételekkel igényelhető?

Az anyának négyszer részt kell vennie terhesgondozáson a várandósság ideje alatt (koraszülés esetén egy részvétel is elég). A támogatás akkor is igényelhető, ha a gyermek halva születik (procul sit!)

Hol igényelhető?

Vagy a Magyar Államkincstár illetékes megyei igazgatóságánál, vagy ha az igénylő munkahelyén van, akkor a családtámogatási kifizetőhelyen. Az elbírálást is ezeken a helyeken végzik.

Milyen dokumentumok kellene hozzá?

Legegyszerűbb esetben csupán az igénylő személyi igazolványa (vagy egyéb, hasonló okirata) és a terhesgondozásról szóló igazolás. Fontos, hogy a gyermeknek legyen TAJ-száma, mivel az igénylőlapon azt is fel kell tüntetni.

Különleges esetekben egyéb okiratokra is szükség lehet (pl. halva születés, az édesanya halála, ha az anya külföldön volt, és nem tudott terhesgondozásra járni stb.). Ezeknek a listáját megtalálják a hivatalos oldalon.

Honnan tölthetem le az igénylőlapot az anyasági támogatáshoz?

Ezen a címen található a számítógépen kitölthető, majd kinyomtatható lap, és itt találja a kinyomtatható és kézzel kitölthető oldalt is Kérelem anyasági támogatás megállapítására név alatt.

Ezen a címen pedig a letölthető és kézzel kitölthető igénylőlapot találja.