Városi CSOK Plusz 2024-től? Ki lehet rá jogosult?

0

Jövőre megszűnik a CSOK a nagyobb településeken, 2024-től csak az ötezer főnél kevesebb lakossági számú, „preferált településeken” lehet igénybe venni a módosított falusi CSOK támogatást. A kormány már dolgozik egy hatékonyabb támogatási rendszer kialakításán, melyet a nagyobb településeken élők vehetnek majd igénybe, 2024-től.

Megemelkedhet a támogatás összege

A kormány szerint a városokban igénybe vehető CSOK a mostani feltételek mellett nem alkalmas arra, hogy hatékony segítséget nyújtson a családoknak abban, hogy otthonhoz jussanak. Az elmúlt években valóban megnövekedett a használt lakások átlagára. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint például a fővárosban 629 ezer forintról 885 ezer forintra, az Észak-magyarországi régióban 125 ezer forintról 201 ezer forintra, Közép-Dunántúlon pedig 243 ezer forintról 387 ezer forintra nőtt az átlagár a használt ingatlanok tekintetében.

Budapest viszonylatában ez mintegy 41%-os áremelkedés, Észak-Magyarországon pedig 60%-kal nőtt a használt lakások ára, és az új ingatlanok átlag négyzetméterára is jelentős növekedést mutat. A CSOK összege így csupán az ingatlan vételárának kis részét fedezi. Nem jelent könnyebbséget az sem, ha az igénylő a CSOK mellett igénybe veszi az alacsony kamatú CSOK hitelt és a kamatmentes Babaváró hitelt. Ugyan az ingatlanvásárlás során lehetséges mindezek mellett piaci lakáshitel bevonása is, azonban ehhez az igazolt jövedelemnek magasnak kell lennie, ami a legtöbb család tekintetében nem teljesíthető. A kormány ezért döntött úgy, hogy 2024-től jelentősen megnöveli a falusi CSOK összegét az úgynevezett preferált településeken, a gyermekszámtól függő 600 ezer és 10 millió forint közötti összegről 1 és 15 millió forint közötti összegre. A városokban lakó családok otthonteremtésének hatékony támogatásához – csakúgy, mint a falusi CSOK esetében – szükséges lesz a támogatási összeg megemelése az új rendszerben.

Nagyobb hangsúly lesz a gyermekvállaláson

A kormány álláspontja szerint fontos az is, hogy a gyermekvállalást az új támogatási rendszer a jelenlegi CSOK támogatásnál eredményesebben segítse. A jelenlegi támogatás ugyanis egyaránt igénybe vehető vállalt és meglévő gyermekre, és a támogatási összeget tekintve sincs különbség. Feltétel vállalt gyermek esetén, hogy azok a házaspárok igényelhetik, ahol legalább az egyik tag 40 év alatti. Meglévő gyermek után pedig korra vonatkozó megkötés nincs, sőt, ebben az esetben akár egyedülálló szülőként is megigényelhető a CSOK.

Fentiek tükrében várható, hogy 2024-től az új támogatási rendszert illetően a gyermekvállalás a jogosultság feltétele lesz, valamint, hogy a 40 éves korhatár 30 évre csökken, a Babaváró hitelhez hasonlóan, a feleség vonatkozásában.

A támogatott lakáshitel várható sorsa

A maximum 3%-os kamatozású CSOK hitelt, a mai állás szerint, azok igényelhetik, akik minimum két gyermek után kértek CSOK támogatást. E kölcsön összege két gyermek után legfeljebb 10 millió, három gyermek után pedig 15 millió forint lehet. A kölcsön igénylésének elengedhetetlen feltétele az igénylők hitelképessége.

Várhatóan ez a gyakorlat változatlan marad, esetleg bizonyos esetekben a kölcsönösszeg felső határa még nőhet is, viszont a támogatás átalakítása során leszűkülhet az arra jogosultak köre.

Mi lesz a CSOK-hoz társuló egyéb kedvezményekkel?

2023-ban még elérhetőek a CSOK-hoz kapcsolódó kedvezmények, mint például az illetékkedvezmény vagy az áfa-visszatérítés. Ezek nagy eséllyel jövőre is igénybevehetők majd, de a kedvezményre jogosultak köre itt is leszűkülhet.

Ingatlanpiaci hatás

Jövőre várhatóan 60%-kal csökken a Babaváró hitel iránt érdeklődők jogosultsági köre, ha az igénylés felső korhatára a jelenlegi 40 évről 30 évre csökken. Mivel a támogatásra jogosultak köre a gyermek vállalásával igényelt CSOK esetében is csökkenne, a támogatásoknak nem lenne árfelhajtó hatása az ingatlanpiacra, így azok sem kerülnének lehetetlen helyzetbe, akik támogatás igénybevétele nélkül szeretnének lakáshoz jutni.