Utolsó lehetőség a lakásáfa visszaigénylésére

0

Nincs már sok ideje azoknak, akik újonnan vásárolt ingatlan vagy építkezés után vissza szeretnék igényelni az áfát. Sajnos rengeteg a félreértés a témával kapcsolatban, az azonban bizonyos, hogy december 31-ig van lehetőségünk beadni a kérvényt. Mutatjuk a tudnivalókat!

Sok a félreértés

Az áfa visszatérítése rendkívül jó lehetőség volt egy kis spórolásra azoknak, akik új ingatlant vásároltak, esetleg építkeztek. Mivel manapság nem olcsó mulatság új ingatlant venni vagy építeni, ezért azon pár százalék visszatérítésével is komoly milliókat takaríthatunk meg. Mivel tehát milliós előnyhöz juttat ez a támogatás, ezért értelemszerűen igen sokan igénybe is vették, és a támogatásoknak egy nagyon kedvelt változata volt ez. Sajnos azonban számos félreértés övezi az áfa-visszatérítést.

Már rögtön az igénylési határidővel kapcsolatban is súlyos félreértések élnek a köztudatban. Sokan azt gondolják ugyanis, hogy meghosszabbították a lehetőséget, ez azonban sajnos nincs így. Persze nem véletlenül értették félre az emberek. A Magyar Közlönyben ugyanis megjelent egy rendelet, amely kimondja, hogy új ingatlanok vásárlása esetében, illetőleg amennyiben generálkivitelezővel építtetünk házat, akkor egészen 2028. 12. 31-ig megmarad az 5 százalékos általános forgalmi adó. Ez tehát hivatalos és tényszerűen felfogható. A probléma azonban az, hogy ezzel párhuzamosan az emberek ezt fejben ki is egészítették azzal, hogy ezek szerint az áfa-visszaigénylés lehetősége is megmarad 2028. végéig, ez azonban nincs így. Mivel semmilyen rendelet nem határozott arról, hogy ezt a támogatást is meghosszabbítják, ezért szembe kell néznünk a szomorú valósággal: legfeljebb 2022. december 31-ig tudjunk áfát visszaigényelni.

Mit tehetünk tehát abban az esetben, ha mindenképpen igénybe szeretnénk venni a támogatást? Az idő szűkössége miatt nincs túl sok mozgásterünk: mindent a lehető leggyorsabban kell intéznünk, és ha biztosak vagyunk a dolgunkban, akkor nem érdemes hezitálni. Mindazonáltal ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban és csak kapkodásba torkollna ez a sürgős határidő, akkor inkább engedjük el, és reménykedjünk abban, hogy a következő években ismét bevezetnek valamilyen komolyabb lakástámogatást. 

De mire kell számítanunk, ha úgy döntünk, hogy mégiscsak megpróbálkozunk az áfa-visszaigényléssel, dacára a szűkös határidőnek? Milyen határidőket kell tartanunk? A vásárlásnak vagy építkezésnek melyik fázisában kell lennünk? Igaz-e, hogy csak akkor nyújthatjuk be a kérvényt, amikor már megtörtént a kifizetés? Egyáltalán hol kell elindítani a folyamatot? Nagyon sok a félreértés a témával kapcsolatban, ezért mindennél fontosabb az alapos tájékozódás. Cikkünkben röviden áttekintjük a legfontosabb tudnivalókat.

1. Még idén be kell adni a kérvényt!

Az első és legfontosabb szabály, hogy még idén, azaz legkésőbb 2022. december 31-ig adjuk be a kérelmünket. Mint azt már fentebb láthattuk, a híresztelésekkel ellentétben nem hosszabbították meg az áfa-visszaigénylés lehetőségét, ezért aki élni szeretne vele, annak most azonnal kell cselekednie. Sokan ugyanakkor abban a súlyos tévedésben vannak, hogy a visszaigénylési kérelmünket csak akkor nyújthatjuk be, ha már megvolt a szerződéskötés, a használatbavételi engedély és mindennek a számlázása. Fontos azonban tudni, hogy még ezek előtt is benyújthatjuk az igénylésünket. Csupán egyetlen fontos dolognak kell megfelelni: mikor benyújtjuk a kérelmünket, már legyen meg az adásvételi szerződés, vagy ha építkezünk, akkor a dokumentumoknak már fenn kell lenniük az ÉTDR- ben, azaz az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszerben. Ha ez megvan, már nyert ügyünk van, és nem kell megvárnunk az áfa-visszaigényléssel azt, hogy kulcsrakész állapotba kerüljön a ház.

2. Nem kell megvárni az építkezés befejezését

Mint arról már szó esett, sokan nem értik teljesen az áfa-visszatérítés koncepcióját, és úgy gondolják, hogy majd csak akkor lehet kérni a támogatást, amikor már kulcsrakész az otthonunk, mindent átvettünk és mindent ki is fizettünk. Talán nem véletlen, hogy ezt gondolja a többség, hiszen a VISSZAtérítés kifejezésben a vissza- szóelem úgy hathat, mintha előre ki kellene fizetnünk valamit, amit aztán visszakapunk a zsebünkbe. Ez a támogatás azonban nem így működik, és ha már csak akkor kopogtatunk be a bankba, amikor már minden ki van fizetve, akkor az ügyintéző csak panaszosan meg fogja csóválni a fejét, és elmagyarázza, hogy elkéstünk a kérvénnyel. Az áfa összege ugyanis nem a mi zsebünkbe fog vándorolni, hanem közvetlenül az eladó vagy a generál kivitelező zsebébe, és ő annyival kevesebbet fog tőlünk kérni a végén (hiszen az áfát az állam fizeti ki neki). 

Ez tehát azt jelenti, hogy nagyon kell figyelnünk arra, hogy amikor benyújtjuk a kérelmünket, akkor a vételárnak még legalább akkora része legyen ki nem fizetett, amekkora az áfa. Ha pedig építkezünk, akkor az eddig el nem végzett munka összege legalább akkora legyen, mint amekkora az áfa összege. Ha ugyanis ennél kevesebb pénz vár kifizetésre, akkor az állam is annyival kevesebbet fog fizetni áfára, azaz pénzt bukunk el.

Ugyanakkor fontos látni, hogy ez a felállás kedvez azoknak, akik az utolsó pillanatra hagyták az igénylés leadását. Ez ugyanis azt jelenti, hogy nem kell szinte semmit előre kifizetnünk, amikor beadjuk a visszatérítés igénylését. Nincs hozzá másra szükségünk, csak egy adásvételi szerződésre. Ha ez megvan, akkor december 31-ig nyugodtan be is tudunk menni a legközelebbi bankba, hogy elintézzük az igénylést. 

3. Akkor is merjünk visszaigényelni, ha nem vagyunk CSOK-osok

Sokan teljesen összemossák a visszaigénylést a CSOK-kal, és azt gondolják, hogy csak akkor lehet kérvényezni, ha részesültünk a Családi Otthonteremtési Kedvezményben. Ez azonban csak félig igaz.

  • Abban az esetben, ha új lakást vásárlunk, akkor kizárólag akkor vehetjük igénybe az öt százalékos áfát, ha a CSOK-ot is megkaptuk.
  • Ha azonban építkezünk, akkor maximum 5 millió forintot akkor is vissza tudunk igényelni, ha nem vettük fel a CSOK-ot.

Ha tehát építkezünk és nem vagyunk CSOK-osok, akkor is merjünk visszaigényelni 5 millió forintot. Nem apró pénz, és jelentősen előrébb lehetünk anyagilag, ha ennyivel kevesebbet kell fizetnünk a kivitelezőnek. 

4. A bankfiókban kell kérvényeznünk akkor is, ha nem vettünk fel hitelt

Ma Magyarországon a legtöbben csak úgy engedhetik meg maguknak az ingatlanvásárlást, hogy kölcsönt vesznek fel a banktól. A legtöbb ember számára tehát az ingatlanvásárlás szorosan összekapcsolódik a banki ügyintézéssel, de természetesen nincs ez mindenkivel így. Aki megengedheti magának, hogy zsebből vagy örökségből vegyen magának lakást hitel nélkül, annak nem kell feltétlenül bankba járnia.

Éppen emiatt különösen fontos hangsúlyozni, hogy az áfa-visszaigénylés ügyintézése akkor is a bankban történik, ha nem hitellel finanszíroztunk az otthonteremtést. Ilyen esetben válasszunk ki egy szimpatikus bankot, amely közel van hozzánk és amely foglalkozik áfa-visszatérítéssel, és intézzük ott az ügyet! 

5. Mekkora összegeknél élhetünk ezzel a lehetőséggel?

Évről évre azt hisszük, hogy ennél magasabbra már nem mehetnek az ingatlanárak, majd évről évre még magasabbak lesznek. Dehogy gondoltuk négy-öt évvel ezelőtt, hogy egy másfél szobás panellakás Pest megyében eléri a 40 millió forintot! Pedig ha valamikor, hát most aztán tényleg a plafonon vannak az ingatlanárak, és az elmúlt évek azt igazolják, hogy nem érdemes arra várni, hogy lejjebb menjenek, mert valószínűleg nem fognak. Mivel pedig évről évre drágább lakást venni vagy házat építeni, ezért egyre fontosabb a kérdés, hogy mekkora egészen pontosan a visszatérítés limitje? 

  • Abban az esetben, ha új lakást vásárolunk, és igénybe vettük a CSOK-ot is, akkor a teljes 5 százalékos áfa visszaigényelhető bármiféle limit nélkül. Ha tehát a lakásunk áfája csak másfél millió forint, akkor azt kapjuk meg. Ha azonban a lakásunk áfája tízmillió forint, az állam azt is kifizeti. Nincs semmiféle korlátozás.
  • Amennyiben 27 százalékos áfával építkeztünk vagy vásároltunk, akkor már szembe kell néznünk egy visszafizetési limittel. Ilyen esetben ugyanis az állam maximum 5 millió forintot térít vissza. 

+1. Ne feledkezzünk meg a bentlakási kötelezettségről sem!

Van itt még valami, amiről semmiképpen nem szabad megfeledkezni! Az áfa visszatérítése csak azoknál jöhet szóba, akik valóban otthonteremtési célból vásárolják vagy építik az ingatlant. Befektetési célokkal nem egyeztethető össze ez a támogatás, tehát ha albérletbe szeretnénk kiadni a vásárolt ingatlant, akkor nem számíthatunk erre az anyagi támogatásra. Járjon nekünk ugyanis akár a teljes 5 százalékos áfa visszatérítése, akár az 5 millió forintos visszatérítés, mindkét esetben vállalnunk kell tíz év bentlakási kötelezettséget. Ha tehát megvettük a lakást és az áfát visszatéríti nekünk az állam, akkor mindenképpen az adott ingatlanban kell élnünk minimum 10 évig, hacsak nem szeretnénk, hogy megbüntessenek bennünket.

A lakásáfa visszatérítésével kapcsolatban rengeteg a félreértés és a téves információ. Bízunk abban, hogy a leggyakoribb félreértéseket cikkünkkel sikerült eloszlatni. Ha tehát éppen most vásárlunk lakást vagy most építkezünk, és már megvan az adásvételi szerződés vagy fel vannak töltve a dokumentumok az ÉTDR-be, akkor még nem vagyunk nagyon elkésve. Ha a lehető leghamarabb elrohanunk egy közeli bankba, és benyújtjuk az áfa-visszaigénylési kérelmünket, még mindig ki tudjuk használni az állami támogatást, akkor is, ha a teljes kifizetés és a számlázások csak jövőre lesznek esedékesek.