Új lakástakarékpénztárak – Kedvező változások és rugalmasság

0

A 2023-ban bevezetett új lakástakarékok egyes szempontok alapján előnyösebbnek bizonyulnak a korábbi, régi konstrukciójú lakástakarékpénztáraknál, különösképpen abban az esetben, ha havi 50 ezer forintnál nagyobb a félretenni kívánt összeg, illetve, ha a megtakarító nem bizonyos abban, hogy mikor lesz szüksége a megtakarított összegre.

A lakástakarék egy olyan előtakarékosság, amely segítségével lakáscélra történik a megtakarítás a lakástakarékpénztárnál vezetett számlára történő, előre meghatározott pénzösszeg havi rendszerességű befizetésével. A befizetett összegekre kamat jár, illetve azon túl kamatbónusz és kamatprémium is. A megtakarítással elért nyereség utan sem szociális hozzájárulási adót, sem kamatadót nem kell fizetni. A megtakarítási időszak vége után a felvehető pénzösszeg mellé kedvezményes kamatozású lakáshitel is igénybe vehető. 2023-ban a Fundamenta mellett az OTP Banknál és az Erste Banknál is lehetőség nyílt lakástakarékpénztár kötésére.

A régi és az új lakástakarékpénztárak közötti fő különbségek

A régi lakástakarékpénztáraknak a 30%-os állami támogatás volt az elsőszámú előnyük. A havi befizetést 20 ezer forintban maximalizálták, azaz az előtakarékoskodók maximum 72 ezer forint állami támogatást kaphattak évente. Az állami támogatás 2018-ban megszűnt, azonban 2023-tól újra megtalálhatók a piacon az akár 30% jóváírást ígérő ajánlatok. A régi, illetve az új lakástakarékok közötti legfőbb különbség az, hogy az új lakástakarékpénztárak esetében nem állami támogatással érhető el a kamatprémium/kamatbónusz, hanem a szolgáltatók biztosítják azt.

A megtakarítható havi összeg maximuma

Az ingatlan-, valamint az építőipari árak durva mértékű emelkedése folytán egy lakásvásárláshoz szükséges önerő, illetve egy ingatlanfelújítás költségének biztosításához jelentősen nagyobb tőke szükséges, mint példának okáért a hét-nyolc évvel ezelőtti időszakban. Napjainkban a befizethető maximum összeg a korábbi 20 ezer forintról 50 ezer forintra nőtt, melynek következtében az elérhető jóváírás is nőtt.

Személyenként akár több lakástakarékpénztár

A régi, államilag támogatott lakástakarék konstrukciók idejében személyenként egy szerződés volt köthető. Amennyiben valaki az akkori havi 20 ezer forintos maximum befizethető összegnél többet szeretett volna félretenni, olyan közeli hozzátartozó segítségével oldhatta ezt meg, akinek nem volt lakástakarékja. 2023-tól egy személynek akár több lakástakarékpénztára is lehet párhuzamosan.

A lakástakarékpénztárak rugalmassága

A lakástakarékok jóváírásra csak akkor jogosítanak, ha a számla nyitásától minimum 4 év eltelik a pénz felhasználásáig. A négyéves konstrukciók esetében a kamatbónusz elveszik, amennyiben a szerződést idő előtt megszüntetik. A nyolcéves szerződések esetén, ha a 4 év letelik, az eltelt időszak után járó kamatbónusz is jár a megtakarítás felvételekor. Ha nem pontosan ismert a lakáscélú felhasználás ideje, érdemes hosszabb távú szerződést választani, hogy a hosszabb időtartamú megtakarítás lehetősége mellett a 4 év utáni jóváírás elérhetőségének lehetősége is meglegyen.

A félretenni szándékozott pénzösszeg megosztható két vagy több lakástakarékpénztár szerződés kötésével. Így amennyiben váratlanul szükségessé válna az összeg egy részéhez való hozzáférés, csak az egyik szerződés kamatbónuszát veszíti el a megtakarító, a többi lakástakarék működhet tovább.

Különböző kondíciójú lakástakarékpénztárak

A különféle lakástakarékpénztárak között számos különbség lehet, például egyes szerződések esetében bizonyos feltételek teljesülésekor nincs számlanyítási díj, míg máshol ez a kedvezmény nem elérhető. Erre való tekintettel különösen fontos a kellő körültekintéssel történő tájékozódás a lakástakarék kiválasztása előtt.