Tudnivalók az új italcsomagolás visszaváltási rendszerről

0

2024. januárjától kerül bevezetésre hazánkban az italcsomagolások kötelező visszaváltásának rendszere, mely alapjaiban változtatja meg a magyarországi hulladékgazdálkodást. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. célkitűzése, hogy az alumíniumdobozok, az üveg-, valamint PET-palackok 90%-ban újrahasznosításra kerüljenek.

Évente hozzávetőlegesen 158 ezer tonna hulladék keletkezik az egyszer használatos palackok vásárlásával, melyek csupán töredéke kerül újrahasznosításra. Az új rendszer bevezetésével, 3 év alatt a visszagyűjtési arány elérheti a 95%-ot is.

Egyszer használatos italcsomagolások

Januártól az egyszer használatos műanyag palackokat is visszaváltják, 50 Ft/palack áron. A visszaváltás célját szolgáló automaták által nyomtatott átvételi igazoláson szereplő összeg az üzletekben levásárolható, vagy a pénztárnál beváltható. A MOHU tervei szerint később egy mobilalkalmazás segítségével közvetlen utalással egyenesen a bankszámlára is kérhető a visszaváltott palackokért kapott összeg, valamint az automatán keresztül akár jótékony célokra is felajánlható a palackok ellenértéke. Az új rendszernek köszönhetően nem csak az egyszer használatos műanyag palackok lesznek a jövőben visszaválthatók. Minden alumínium-, illetve üvegcsomagolást is lehetőség lesz visszaváltani, 50 Ft/italcsomagolás áron.

Lényeges információ, hogy a jelenleg forgalomban lévő palackokat nem lehet majd visszaváltani, az 50 Ft-os palackonkénti ár kizárólag azokra a termékekre vonatkozik majd, amelyért azt a fogyasztó ki is fizette, azaz az új, visszaváltási logóval megjelölt palackokra.

Sértetlen palack, ép vonalkód

Fontos, hogy a palack formáját és a vonalkódot a gép fel tudja ismerni, ugyanis az automaták kizárólag a sértetlen palackok befogadására képesek. A tömörítést, a visszaváltás után, gépekkel végzik majd.

Hol lesznek visszaváltó automaták?

Kötelező jelleggel lesznek jelen az italcsomagolás visszaváltására szolgáló automaták a 400 m2-t meghaladó alapterületű élelmiszerüzletekben, ami azt jelenti, hogy 2000-nél több automata fog működni már a kezdetekkor. A kisebb üzletek számára a csatlakozási lehetőség önkéntes jellegű.

Azon kistelepülések lakói, amelyeken az automata üzemeltetése nem lenne gazdaságos, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. által biztosított, teherautóra szerelt mobil automaták segítségével válthatják vissza az italcsomagolásokat. Ezen automaták napi üzemeltetési feladatainak az elvégzése a kereskedelmi egységek kötelessége, azonban – mivel az automaták tulajdonosa a MOHU – a karbantartási és szervizelési munkálatokat a cég végzi.

Megéri visszaváltani

Az új visszaváltási rendszer kialakításakor nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy mindenki érdekelt legyen az italcsomagolások visszaváltásában. Az 50 Ft-os csomagolási díjat elsőként az italgyártó fizeti meg a MOHU részére, ezt követően a nagykereskedő fizeti meg palackdíjként a gyártónak, majd a kiskereskedő, végül a vásárló fizet, mindig „felfelé”. A végén a vásárló visszaváltja a palackokat, így a kör bezárul. Ha a palackok nem kerülnek visszaváltásra, a vásárló vesztesége lesz az 50 Ft-os palackonkénti összeg. Az így fennmaradt összegeket a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. a visszaváltási rendszer fenntartására használja fel.