Tippek a bankkártya adatok biztonságának megőrzésére

0

Online vásárlás alkalmával, a fizetés során meg kell adni a fizetésre használt bankkártya adatait. Ez némi aggodalomra adhat okot, hiszen napjainkban rengeteg visszaélés történik a világhálón keresztül. Néhány apró jel azonban segíthet meggyőződni arról, hogy a weboldal, ahol a vásárlást tervezi az ember, biztonságos-e.

A kötelező elemek hiánya

Minden weboldalon kötelező elhelyezni az úgynevezett sütikről szóló tájékoztatót, és azt is meg kell jelölni, hogy az oldal látogatójának személyes adatait meddig tárolják és mire használják fel. Ezen kívül a vásárlásnak, illetve a felhasználásnak a feltételeit is el kell fogadtatniuk. Ha ezek hiányoznak, a weboldal egészen biztosan nem megbízható.

Hiányzó vagy valótlan céges adatok

A céges adatokat is kötelezően fel kell tüntetni egy weboldalon. Az üzemeltető nevének, adószámának, cégjegyzékszámának, székhelyének és elérhetőségének szerepelnie kell az oldalon. Ezek hiányában nem szabad az adott weboldalon vásárlást kezdeményezni. Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy adatok ugyan vannak az oldalon, de azok nem valósak. Ennek könnyű utánajárni a Google segítségével.

Furcsa promóciós üzenetek

Az internetes csalók gyakran ismert cégek nevében küldenek emailt vagy sms-t, amelyben általában egy link található. Az ilyen jellegű, előzmények nélkül kapott levelek esetében nem árt óvatosnak lenni. Előfordul ugyan, hogy egy megbízható cég küld hasonló promóciós megkeresést, azonban ebben az esetben az üzenetben megadott link termékre mutat, ezen kívül bankkártya adatok megadására, illetve pénz küldésére irányuló felkérés sosem szerepel benne. Ezzel szemben a csalók által küldött üzenet olyan linket tartalmaz, amelyen keresztül egyből a bankkártya adatait kérik.

Linkek az üzenetekben

Amennyiben az üzenetet fogadó fél egy ilyen linkre kattint, általában olyan weblapra érkezik, amely az eredeti weboldallal külsejében majdnem teljesen megegyezik. Ilyenkor az URL, azaz a webcím sokat elárul. A csaló oldalak webcímében az eredeti weboldal webcímének kissé megmásított változata található, egy-egy betű eltéréssel, egy plusz kötőjel elhelyezésével, vagy például a .hu helyett .org vagy .com végződéssel. Az is gyakori, hogy a megtévesztő oldal egy másik weboldal aloldalaként lett létrehozva. Ez könnyen ellenőrizhető, ha az ismert cím a perjel után szerepel az URL-ben, akkor egészen biztosan csalásról van szó.

A webcím elején található https jelölés olyan titkosított protokoll használatára utal, amelynek hiányában a Google nem biztonságosnak minősíti a weboldalt. Érthető tehát, hogy minden komoly weboldal https-t használ. Előfordulhat az, hogy egy böngésző nem mutatja a webcím elejét, de a hivatkozási sávba kattintva a teljes link megtekinthető, és így ellenőrizhető, hogy titkosított-e a webhely. Semmi esetre sem ajánlatos olyan weboldalon vásárolni, ahol a https jelölés hiányzik. További biztonságosságra utaló jel, a lakat ikon a webcím mellett. Ez azt jelenti, hogy az oldal TLS vagy SSL protokollal van titkosítva.

Azonban napjainkban már a https jelzés megléte sem jelent teljes biztonságot, mivel a titkosítási protokollok fejlődésével párhuzamosan a csalók is mind újabb megoldásokat keresnek ezek kiküszöbölésére.

Furcsán hangzó mondatok

Az interneten történő csalásokat gyakran követik el külföldiek, akik a magyar nyelvet nem ismerik, és ez meg is látszik a weboldalon szereplő szövegeken. Habár a gépi fordítóprogramok egyre fejlettebbek, észre lehet venni a furcsak megfogalmazást. Az ékezetek hiánya a szövegben, vagy az ékezetek helyén megjelenő szimbólumok is azt jelzik, hogy a weboldal nem megbízható.

A hiteles cégek általában magyar szövegírók segítségét veszik igénybe, vagy egyszerűen angol nyelven hagyják az oldal szövegét. Azonban az is előfordul, hogy megbízható webshopok alkalmaznak gépi fordítást.

Virtuális bankkártya, a biztonságos megoldás

Még akkor is előfordulhat olykor, hogy a vásárló csalás áldozatává válik, ha a weboldallal látszólag minden rendben van. Ezen segíthet az úgynevezett virtuális bankkártya, amelyhez akár külön alszámla is tartozhat, így a vásárló csak annyi pénzt helyez át rá a főszámlájáról, amennyi szükséges az adott vásárláshoz.