Sokkal fontosabb lett az energiatanúsítvány, mint valaha

0

Ha ingatlan adásvételről van szó, akkor jól tudjuk, hogy sok teendőnk, beszereznivalónk lesz az üggyel. Bár egy új lakás vagy ház kiválasztása és megvásárlása kétségtelenül az egyik legizgalmasabb dolog, mégis számos teendő és fáradság is együtt jár vele. Az egyik ilyen teendő azonban sokszorosára értékelődött az utóbbi időben.

Sok dolgot el kell intéznünk

Amikor lakásvásárlásra adjuk a fejünket, akkor jó, ha tudjuk, hogy számos teendő és elintéznivaló elé nézünk. Az egyik legfontosabb feladat, hogy az eladó és a vevő találjon egy olyan ügyvédet, ami mindkét félnek szimpatikus és megfelelő, ingatlanadásvétel ugyanis nem jöhet létre ügyvéd által megírt szerződés nélkül. Kell találnunk tehát egy ügyvédet, ki kell kérnünk a tulajdonlapot, szükséges még a közművek átírása és a földhivatalnál is futnunk kell néhány kört. Mindezek mellett az energiatanúsítvány, amely azt mutatja meg, hogy mekkora az energiafogyasztása egy-egy lakásnak, csupán egy kötelezően elintézendő fejfájásnak tűnik. És tűnt is nagyon sokáig, egészen mostanáig. Amióta ugyanis berobbant a zöld lakáshitel a hitelpiacra, rögtön felértékelődött annak a kérdése, hogy mekkora az energiafogyasztása az adott ingatlannak. Minél kisebb ugyanis ez a szám, annál kedvezőbb konstrukciót kaphatunk. 

Milyen szempontokat kell néznünk, mikor ingatlant vásárolunk? 

Ingatlanvásárlás során a preferált szempontok vásárlónként változnak. A legtöbb vevő számára természetesen a legfontosabb szempont az ár: általában úgy választunk lakást, hogy meghatározzuk a minimális és maximális összeget, és a kettő között próbálunk maradni. Emellet kiemelkedően fontos szempont minden esetben az ingatlan elhelyezkedése. Vannak, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a meghatározott városnak meghatározott környékén találjanak lakást, mások pedig rugalmasabbak: amennyiben találnak olcsóbb ingatlant egy másik környéken vagy a környező kisvárosokban, falvakban (az agglomerációban), akkor sokan hajlamosak lemondani álmaik környékéről. Nem utolsó szempont ingatlanvásárlás esetében, hogy tehermentes-e, illetve hogy van-e haszonélvezője (ennek mindig járjunk utána!), sokak számára pedig az is döntő lehet, hogy a lakás bútorozott-e vagy sem, felújított-e vagy felújítandó. Mindezek mellett csak nagyon keveseket szokott érdekelni a lakás energetikai jellemzője, így ez a szempontoknak mostoha helyzetébe került. Így is volt ez igen sokáig, és csak az igazán környezettudatos vásárlók tekintették meg az energiatanúsítványt, holott ez jelentősen befolyásolja leendő kiadásainkat. Az energetikai tanúsítvány alapján ugyanis meg lehet jósolni azt, hogy mekkora számlákra és mekkora rezsire kell számítani az adott ingatlanban, ami természetesen nem utolsó szempont, pláne ha lakáshitelt is fizetnünk kell az elkövetkezendő húsz évben. Mostanra pedig még ennél is fontosabb szerepkörbe kúszott fel, ugyanis a hitelbírálat során döntő szerepbe került.

Minden esetben ki kell állíttatni

Már legalább tíz éve megalkották az energetikai tanúsítványról szóló szabályokat, csakhogy ezek időközben módosításra kerültek, így szinte minden ingatlanügy esetében ki kell állíttatni ezt az igazolást, még akkor is, ha bérlakásról van szó. Szinte minden esetben ki kell tehát ezt állíttani, ez alól pedig csak néhány kivétel van. 

Nem kell energetikai tanúsítványt adni a lakáshoz abban az esetben, ha az épület hasznos alapterülete nem haladja meg az ötven négyzetméter, és az épület önálló (azaz nem csatlakozik másik épülethez. Akkor sem kell kiállíttatni az energetikai tanúsítványt, ha az épület hitéleti célokra használatos, vagy ha az épület felvonulási épület (fóliaszerkezet vagy sátorszerkezet) csupán legfeljebb két évig használatos. végezetül pedig akkor sem kell energetikai tanúsítványt adni a lakáshoz, ha a lakás nem állandó lakhatást biztosít, hanem quasi nyaraló vagy pihenőház, és egy évben nem töltünk ott négy hónapnál többet. Sőt, ha van egy olyan mezőgazdasági épületünk, amelyet nem lakás céljára használunk, és amelynek alacsony az energiaigénye, azaz amelyben a levegő hőmérséklete a fűtési rendszer üzemideje alatt sem haladja meg a tizenkét Celsius fokot, vagy négy hónapnál rövidebb ideig kerül fűtésre és két hónapnál rövidebb ideig kerül hűtésre, akkor erre a házra sem kell kiállíttatnunk energetikai tanúsítványt.

Miért hasznos az energetikai tanúsítvány? 

Az ingatlanvásárlások során immáron tehát jelentősen felértékelődött az energetikai tanúsítványok szerepe. Ennek oka, hogy hitelek és konstrukciók múlnak azon, hogy milyen számokat produkál a lakás ebben a tanúsítványban, minél környezetbarátabb ugyanis egy lakás, annál kedvezőbb hitelhez juthatunk az állami zöld lakáshitel keretei között. Azonban akár szeretnénk igénybe venni a zöld hitelt, akár nem, mindenképpen érdemes alaposan áttanulmányozni a lakás energetikai jellemzőit. A tanúsítvány ugyanis megmutatja nekünk azt, hogy a házban milyen hűtési és fűtési rendszer van, és hogy mi a ház energetikai besorolása. Mindezek alapján még azt is kikalkulálja nekünk, hogy a lehetőségekhez mérten mi volna a legoptimálisabb fűtési és hűtési rendszer, és hogy milyen átalakításon volna érdemes elgondolkodnunk, ha energiatakarékosabban szeretnénk élni. 

Változtatások várhatóak 

Látható, hogy a szemfüleseknek már most is igen sokat segít az energetikai tanúsítvány, mindazonáltal az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik elemzése arra enged következtetni bennünket, hogy a tanúsítványok tartalmában és informativitásában változások várhatóak. Amennyiben a Minisztérium anyagát megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy az a cél, hogy az energetikai tanúsítványokra vonatkozó szabályozásokat módosítsák, hogy ezáltal jelentősen informatívabb legyen a tanúsítvány, így a lakásvásárlók jobban tájékozódhassanak a megvásárlandó ingatlan energetikai tulajdonságairól. Ez a vásárlók pénztárcájának is nagyon fontos, hiszen így pontosabb számításokat végezhetnek, hogy mekkora rezsire kell számítaniuk, milyen átalakítások szükségesek, és hogy milyen hitelhez tudnak hozzáférni. 

Mit kell tudni a zöld lakáshitelprogramról?

Tudvalevő, hogy Magyarország demográfiai problémákkal küzd, és hogy a drasztikus népességfogyást megállítsa, az állam olcsó lakáshitelekkel kívánja ösztönözni a nagycsaládos életforma megteremtését. Ehhez különféle hiteleket dobtak már a piacra – többek között a CSOK-ot és a CSOK hitelt, a babaváró hitelt és a diákhitel elengedését –, most pedig egy újabb kedvezményes hitel debütált a hitelpiacon. A Magyar Nemzeti Bank idén októbertől dobta piacra a zöld lakáshitelezési programot, amelynek annyi a lényege, hogy amennyiben kedvező energetikai tulajdonságokkal rendelkező otthon szeretnénk vásárolni, úgy egy rendkívül kedvező hitelkonstrukcióra számíthatunk. Ennek az éves kamata nem lehet magasabb 2,5 százaléknál, 25 év a futamideje, és a kamatozása is fix egészen a futamidő végéig. Ez azonban nem jár alanyi jogon mindenkinek. Kifejezetten csak azok vehetik igénybe ezt az extra olcsó hitelt, akiknek a vásárlandó lakásukról jó energetikai tanúsítványuk van, azaz amely lakás legalább BB besorolású, vagy annál jobb kategóriába tartozik. Ez tehát azt jelenti, hogy a zöld lakáshitelt csak azok kaphatják meg, akik már az otthonteremtés során is gondolnak a környezettudatos, zöld jövőre, és olyan otthonba terveznek költözni, amely közel nulla energiaigényű, vagy még annál is jobb. 

Látni lehet tehát, hogy egyre nagyobb figyelem összpontosul a fenntarthatóságra, és már az állam is az olyan ingatlanok finanszírozását támogatja, amelyek környezettudatosnak tekintehtőek. A zöld lakáshitel egy jó kezdeményezés arra, hogy minél többen minél korábban kezdjenek a zöld otthonok felé tendálni, ami hamarosan kizárólagossá is kell, hogy váljon. 2022 közepétől ugyanis kizárólag olyan új lakásokat lehet értékesíteni, amelyeknek energiaigénye a nullához közelít, vagy még ennél is jobbakat. Mindezek azt mutatják, hogy míg eddig az energetikai tanúsítvány az ingatlan adásvétele során marginális tényező volt, most akár milliók is múlhatnak rajta. Kell ahhoz, hogy jobb hitelt kaphassunk, hamarosan pedig ahhoz is kelleni fog, hogy az építészek hozzáláthassanak a házépítésbe. 

A Magyar Nemzeti Bank szabályai szigorúbbak

Amennyiben úgy tervezzük, hogy az otthonteremtéshez a Magyar Nemzeti Bank zöld lakáshitelét vesszük igénybe, akkor jobb, ha tudjuk, hogy a Jegybank szigorúbb feltételeket ír elő energiatakarékossági szempontból. Ahhoz, hogy egy ingatlant a BB kategóriába soroljanak, ahhoz 100 kWh/négyzetméter primer energiafogyasztás szükséges; azonban ahhoz, hogy megkapjuk a zöld lakáshitelt, még ennél is takarékosabb fogyasztás szükséges. A Jegybank ugyanis csak akkor adja meg az extra olcsó, 2,5 százalékos lakáshitelt, ha a kiválasztott ingatlan energiafogyasztása nem haladja meg a 90 kWh/négyzetméter arányt. Mielőtt tehát megigényelnénk a zöld lakáshitelt, sőt, mielőtt tervezgetni kezdenénk ezzel az olcsó hitellel, mindenképpen nézegessük meg a lakás energetikai tanúsítványát, nehogy pórul járjunk!