Osztálypénz számla – Az osztálypénz kezelésének biztonságos módja

0

Talán nincs is olyan osztály az általános iskolákban és a középiskolákban, ahol ne szednének osztálypénzt. A közös megtakarításból fedezik többek között az osztálykirándulásokat, a ballagásokat, középiskolában pedig a szalagavatókat is. A készpénz kezelésénél egyszerűbb és áttekinthetőbb megoldást nyújtanak az osztálypénz számlák, melyek segítségével az osztálypénz beszedése és nyomon követése egyszerűbbé válik.

Az egyszerűség és áttekinthetőség mellett a biztonságos pénzkezelés is az osztálypénz számla mellett szól, mivel a pénz utalásakor, valamint felhasználásakor nem áll fenn a veszélye annak, hogy elveszik vagy ellopják.

Azoknak a szülőknek, akik megfeledkeznek az osztálypénz utalásáról, ingyenes fizetési kérelem küldhető. Fizetési kérelmet jelenleg a Raiffeisen Bank, az OTP Bank, az MBH Bank, a Gránit Bank és az Erste Bank tud fogani. A fizetési kérelem küldésének folyamata úgy zajlik, hogy a bankszámlát kezelő személy kérést küld a befizetendő összegről. Az a szülő, aki ilyen kérést kap, egyszerűen jóváhagyja a megjelölt összeget, azaz semmiféle adatot nem kell beírnia a tranzakcióhoz. Az elfogadás után az átutalás megtörténik, melynek összege megegyezik az eseti átutalások összegével, sőt, tranzakciós illetéket sem számolnak fel, melynek összege az utalás díján felül 0,3%, de maximum 10 ezer forint.

A KRÉTA rendszerben az osztálypénz számla bankszámlaszáma beállítható, melyre a Szülői Munkaközösség képviselője, vagy annak helyettese jogosult. Jelenleg két pénzintézetnél, az OTP Banknál és a Gránit Banknál van lehetőség osztálypénz számla nyitására.

Az OTP Bank osztálypénz számla ajánlata

Az OTP Class osztálypénz számla egyaránt alkalmas középiskolai, valamint általános iskolai osztályok osztálypénzének kezelésére. A számla tulajdonosa, vagy annak nagykorú meghatalmazottja rendelkezhet a számla felett. Az osztálypénz számlát az osztály képviselője – szülő vagy a 18. életévét betöltött felnőtt személy – igényelheti. Arra is van mód, hogy egyszerre több személy intézze az osztály pénzügyeit, a számlához tartozó társkártya kiváltásával. Így a számlát kezelő személynek nem a saját bankkártyáját, illetve bankszámláját kell használnia az osztálypénz kezelésére. A havi bankszámlakivonat megosztható, és egyszerűen nyomon követhetők a bevételek, illetve a kiadások mind az eKréta felületén, mind az OTP MobilBankon keresztül.

Az OTP Class számláról csoportos beszedés és állandó utalás nem indítható, mivel ez egy fizetési számla, ezért betétlekötésre és a számla szüneteltetésére sincs lehetőség, valamint hitel a számlára nem folyósítható és folyószámlahitel sem igényelhető rá. A számla személyesen OTP bankfiókban, vagy a VideóBank szolgáltatás segítségével igényelhető.

Az OTP Class Alapcsomag számlavezetési díja havi 990 Ft, az OTPdirekt szolgáltatásé pedig – ami a mobil-, illetve a netbank használatához szükséges – 197 forint. A Mastercard Online Smart bankkártya kibocsátásának díja 2700 forint, a kibocsátási díj mellett a bankkártyának évi 2978 forintos díja is van. Utalás esetén a tranzakció akciós díja 0,2%, de legfeljebb 6870 forint. Az OTP bankautomatáiból történő készpénzfelvétel esetén 135 forint, valamint 1,49% fizetendő.

Kedvezményes díjakat kínál a pénzintézet, amennyiben az alapcsomag mellé az osztályból 5, illetve 15 diák OTP Junior számlacsomagot nyit. A kedvezmények a Junior számlaszámok bediktálásával érhetők el. A 0 forintos számlavezetési díjú OTP Junior számlacsomag 0-24 éves korig nyitható, a számlacsomaghoz járó Mastercard Online Junior bankkártya kibocsátása díjmentes, és éves kártyadíjat sem számolnak fel.

A Gránit Bank osztálypénz számla ajánlata

A Gránit Banknál osztálypénz számlát bárki nyithat, aki a 18. életévét betöltötte. Az osztálypénz számlának egy tulajdonosa lehet, de többen is rendelkezhetnek a számla felett. Egy társkártya is igényelhető a fő bankkártya mellé.

A Standard Osztálypénz Számla havi díja 890 forint, a bankkártya éves, 1890 forintos díját pedig csak a második évtől kell megfizetni. A kártyával történő fizetés díjmentes, az átutalás díja 20 ezer forint felett 0,3%, de legfeljebb 10 ezer forint, 20 ezer forint alatt pedig ingyenes. További díj merülhet fel bankautomatából történő készpénfelvétel során. A számlához Gránit Standard Mastercard bankkártya jár. Osztálykirándulások helyszínének foglalásakor jól jöhet az akár 6%-os kedvezmény, ami akkor járhat, ha a foglalás a Booking.com weboldalon keresztül történik. Ez a kedvezmény 2025. március 31-ig vehető igénybe. A Gránit Osztálypénz Standard számlacsomag megigényelhető online, VideóBankon keresztül vagy személyesen.

Nincs számlavezetési díja és éves bankkártyadíja a Gránit Osztálypénz Extra számlacsomagnak, mindemellett még az átutalás is díjmentes. Ez a számlacsomag azonban csak akkor nyitható meg, ha az osztályból minimum 10 tanuló rendelkezik Gránit Family Junior bankszámlával.

Gránit Family Junior bankszámlát 6-18 éves gyermek részére nyithatja meg az a személy, aki a 18. életévét betöltötte. A szülők a számlához hozzáférhetnek, melynek következtében a gyermekek költése ellenőrizhető, valamint limit is beállítható, adott esetben pedig a kártya zárolható is. A számlának számlavezetési díja nincs, 20 ezer forintig pedig díjmentes az átutalás. A Gránit Family Junior bankszámlacsomaghoz Gránit Neo Mastercard érintésmentes, nem dombornyomott bankkártya jár. Társkártya nem igényelhető, azonban a kártyának nincs sem éves, sem kibocsátási díja.