Minden, amit az iskolakezdési támogatásról tudni kell

0

Noha egy gyermek végtelenül sok örömöt és boldogságot ad a szüleinek, a fiataloknak mégis számolniuk kell azzal a problémával, hogy felnevelése igen sok pénzbe fog kerülni. Ráadásul az ország bizonyos régióiban és a társadalom bizonyos korcsoportjában még mindig nagy a munkanélküliség, éppen ezért évről-évre sok szülő szenvedi meg a gyermeknevelés egyik legnagyobb kiadását, a beiskoláztatást. Nézzük meg, milyen segítségre lehet ilyen téren számítani!

Kik támogathatnak bennünket?

Az iskolakezdés támogatását több irányból is remélhetjük. Igen sok önkormányzat támogatja például a szülőket ebből a célból, önkormányzatoktól és a gyerekek számától és korától függően akár ötezer, tízezer vagy harmincezer forintos iskolakezdési támogatást is kaphatunk.

Ugyanakkor a munkahelyünktől is számíthatunk segítségre, a munkáltató által adott cafeteria ugyanis lehet akár beiskolázási utalvány is, fontos azonban azt tudni, hogy egy újonnan megszavazott törvény értelmében 2020-tól az összes cafeteria kedvezményes adózása megszűnik, ez alól csak a SZÉP-kártya, a bölcsődei és óvodai támogatás jelent kivételt, tehát az iskolakezdési támogatás innentől kezdve jövedelemnek számít, és jövedelemként adózik utána a munkáltató. Ennek keretei között 15 + 14 százalékos járulékfizetési kötelezettség terheli a munkaadót, amennyiben ilyen jellegű fizetéskiegészítést ad, mindazonáltal még mindig kedvező mind a munkaadóra, mind a munkavállalóra nézve is. A juttatás értékének 1,18szorosa az adóalap, ebből kerül levonásra a 15 százalékos személyi jövedelemadó, valamint a 19,5 százalékos egészségügyi hozzájárulás (EHO).

Hogyan kaphatom meg?

Ha a településünk önkormányzata támogatja a családosokat az iskolakezdésben, akkor fontos tudni, hogy a legtöbb helyen ezt nem osztogatják ki mindenkinek automatikusan. Először is érdemes megnézni az önkormányzat honlapján, hogy van-e, vagy kérdezzük meg a városházán, ha pedig igénybe lehet venni ilyennemű segítséget, akkor adjuk le a kérelmet, hogy megkaphassuk a támogatást (a kérelem leggyakrabban az önkormányzat honlapján található).

Hasonló a helyzet abban az esetben is, ha a munkaadónk cafeteria formájában ad nekünk iskolakezdési támogatást, hiszen ebben az esetben is igényelni kell. Azt minden bizonnyal tapasztalhattuk már, hogy a munkahelyünknél minden évben kiválaszthatjuk, hogy a cafeteriát milyen formában és milyen arányban kérjük, ebben a rendszerben kell kérvényeznünk azt is, hogy az adható cafeteriának ezt a részét beiskolázási utalványként adják. A támogatás a minimálbér tíz százalékát nem haladhatja meg, így tehát a munkaadó számára ez egy csekély összegű ajándék, ajándék jogcímen évente egyszeri alkalommal egy összegben ruházza rá a munkavállalóra. 

Ki kaphatja meg?

Fontos kiemelni,  hogy a támogatást csak azok a szülők (nevelőszülők, gyámok) kaphatják meg, akik családi pótlékra is jogosultak. Az iskolakezdést megelőző hatvanadik naptól lehet levásárolni a támogatást, de az sem baj, ha kicsit késünk a bevásárlással, ugyanis az érintett naptári év utolsó napjáig felhasználhatjuk.

A munkaadó ezt a támogatást utalvány formájában adhatja, emellett fontos tudni, hogy nem csak az alkalmazottnak adhatja oda ezt a segítséget, hanem az alkalmazott feleségének (vagy férjének) is, sőt, ha a házastársi kapcsolatnak mindkét fele jogosult az ilyen jellegű cafeteriára, akkor – még ha mindketten ugyanannál a munkáltatónál is dolgoznak – mindketten megkaphatják az utalványt, így tehát már duplájára is nőtt a támogatás összege.

Mire lehet költeni az utalványt?

A munkaadók iskolakezdés előtt, szeptemberben kötelesek odaadni az erre jogosult alkalmazottaknak az utalványt, az pedig, hogy a szülő mire költi ezt a pénzt, az szigorúan szabályozva van. Az utalványt felhasználni csak és kizárólag az általános iskolás és középiskolás gyermekünk vagy gyermekeink beiskoláztatására használhatjuk, azaz nem vehetünk rajta mást, csupán tanszereket (füzetek, táska, tolltartó, tollak…stb.), tankönyveket, valamint ruhákat. Ez azt jelenti, hogy élelmiszereket és egyéb cikkeket nem vásárolhatunk az utalványból, ráadásul csak az arra kijelölt helyeken fogadják el az utalványokat, országszerte mintegy 14 ezer üzletben, aminek lokációjáról érdemes már a tervezett vásárlás előtt tájékozódni.