Klímaváltozás elleni harc – megnőhet a tartós fogyasztási cikkek élettartama

0

A hulladék képződésének csökkentése a klímaváltozás elleni harc nélkülözhetetlen eleme. E tekintetben változások várhatók, a tartós fogyasztási cikkek élettartama megnőhet.

Nemcsak a klímaváltozás megfékezése, hanem például a műanyagszennyezés visszaszorítása érdekében is rendkívül fontos a hulladéktermelés csökkentése. Az Európai Unió törekszik a hulladékgazdálkodás fentarthatóbbá tételére, mivel az európai országok nagy részének szeméttermelése igen jelentős. Az Európai Unió célja a képződő hulladék csökkentése, amit újrafeldolgozással, illetve újrafelhasználással tervez megvalósítani. 2024. január 1-jétől például Magyarországon is bevezetik az egyszer használatos italcsomagolások visszaváltási rendszerét.

A műanyagcsomagolások csökkentése

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága javaslatának értelmében a műanyag csomagolások mennyisége tovább csökkenne, a csomagolások nem tartalmazhatnának úgynevezett örök vegyszereket, és a vendéglátó egységeknek biztosítaniuk kellene annak a lehetőségét, hogy vendégeik az elvitelre szánt élelmiszereket és italokat az általuk hozott edényekben vihessék el.

A javításhoz való jog

Az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága javaslatot tett a gyártók vásárlást követő két éven belüli javítási kötelezettségére, valamint a jótállásos termékek tekintetében arra, hogy a hibás termék kapcsán a cserével szemben a javítás részesüljön előnyben. Amennyiben életbe lép ez a szabályozás, a gyártóknak nem lesz lehetősége a javítást akadályozni, mindemellett elegendő mennyiségben biztosítaniuk kell például a javításhoz szükséges pótalkatrészeket, megfizethető áron. Egyes termékek, például mosógépek, okostelefonok esetében törvényes garancia hiányában is biztosítania kell a gyártónak a javítást. A javításhoz való jog vonatkozásában tervezett kiterjesztésben a kerékpárok is szerepelnek.

Eszerint bevezetésre kerülne az árakat és a javítási feltételeket is tartalmazó európai javítási tájékoztató, amely a fogyasztók számára bármely javítóműhelyben elérhető lenne. Szerepel a tervek között továbbá az európai minőségi szabvány létrehozása is, a javítási szolgáltatások vonatkozásában.

Nemcsak újabb hulladék, de anyagi veszteség is

Az idő előtt hulladékká váló javítható fogyasztási cikkek nemcsak a keletkező hulladék mennyiségét növelik, de a fogyasztók számára anyagi veszteséggel is járnak. Az idő előtt hulladékká váló áruk csaknem 35 millió tonna hulladékot jelentenek az Európai Unióban, a fogyasztási cikkek cseréje a javítás helyett pedig hozzávetőlegesen évi 12 milliárd euró veszteséget generál a fogyasztóknak.

A hulladékképződés további csökkentésére várható egy újabb rendelet, amely kibővítené az érvényben lévő ökodizájn irányelvet a termékkategóriák túlnyomó többségére.

A táblagépek és mobiltelefonok gyártóinak ezen kívül biztosítaniuk kell a pótalkatrészeket, illetve a javításra vonatkozó információkat 7 éven, a szoftverfrissítéseket pedig 5 éven keresztül, melynek alapja az uniós ökodizájn és energiacímkézési szabályozás.

Az Egyesült Államok is lépéseket tervez

Amerikában – ahol a hulladékképződés szintén nagymértékű – szintén elkezdték a fogyasztók javításhoz való jogainak átdolgozását, megszilárdítását olyan nagyvállalatok támogatásával, mint az Apple.