Jogosítvány hosszabbítása lépésről lépésre

0

A járványhelyzet alatt aranyéletünk volt, hiszen nem kellett meghosszabbítanunk az okmányokat. Ennek az időszaknak azonban vége: bizony ha valami lejárt, akkor meg kell hosszabbítani. Mi történik akkor, ha 2022-ben lejár a jogosítványunk? Meddig lehet még vezetni? Hogyan kell meghosszabbítani? Cikkünkben ezekre a kérdésekre térünk ki.

Mentességet élveztünk az okmányhosszabbítás alól

A járványhelyzet tagadhatatlanul az elmúlt évtizedek legszörnyűbb időszaka volt. Emberek sokasága hunyt el a vírus miatt, több szektor összeomlott, sokan munkanélküliek lettek, nem tudtunk személyesen találkozni a szeretteinkkel, home office-ba, távoktatásba kényszerültünk, és utazni sem tudtunk. Sokakat mentálisan nagyon megviselt a bezártság, és sajnos fel fog nőni két olyan generáció, akik a virtuális tanteremben tanultak meg írni, olvasni és számolni.  Belátjuk, hogy rendkívül sok kárt okozott a koronavírus. Mindazonáltal – öröm az ürömben – volt néhány pozitívuma is. Voltak, akik kifejezetten élvezték az otthonról végezhető munkát, az online időszakot. Emellett számos dolgot kényelmesebben, otthonról el lehetett intézni. Például ha személyi kölcsönt szerettünk volna felvenni, akkor ki sem kellett otthonról mozdulni, mindent elintézhettünk online, egy webkamerán keresztül. Az egyetemistáknak két évig nem kellett matricáztatniuk a diákigazolványukat, nem kellett bemenniük az ügyintéző pontokra, hogy hosszasan álljanak sorban. De nem csupán a diákigazolvány élvezett hosszabbítási moratóriumot: szinte az összes okmányra érvényes volt, hogy a vészhelyzet ideje alatt nem kell meghosszabbítani. Ebből kifolyólag nem kellett kormányablakba járkálnunk, hogy meghosszabbítsuk a személyi igazolványunkat, a lakcímkártyánkat, mert ezek továbbra is érvényesek maradtak. 

A veszélyhelyzet lejárta után lépcsőzetesen kezdték visszaterelni az embereket a kormányablakokba. Ennek hatására jelenleg az a szabály van érvénybe, hogy amennyiben lejár egy okmányunk, akkor az nem veszíti azonnal érvényét, hanem hatvan nap áll a rendelkezésünkre, hogy megújítsuk. De mi a helyzet a jogosítvánnyal? Mi van akkor, ha a járványhelyzet alatt járt le, és nem hosszabbítottuk meg? Használhatjuk még? Vagy már meg kell hosszabbítani? És pontosan mennyibe kerül a meghosszabbítás? Pontosan hogyan zajlik ennek menete? Mutatjuk!

Meddig érvényes a jogosítvány?

A Magyar Közlöny 2021-ben ismertette azt a kormányrendeletet, amely szerint a 2022-ben lejáró okmányok speciális helyzetbe kerülnek. A lejáró okmányok, beleértve a jogosítványt és a forgalmi engedélyt is, érvényessége automatikusan kerül meghosszabbításra. Ez tehát azt jelenti, hogy minden olyan okmány kedvezmény alá kerül, amelyet a magyar hatóság adott ki és Magyarország területén használatos. A kedvezmény alapján nem kell bemennünk a kormányablakba, hogy meghosszabbítsuk a dokumentumokat. Ez a jogosítványnál különösen nagy előny, hiszen ezt nem is olyan egyszerű meghosszabbítani: ilyen esetben időpontot kell kérnünk a háziorvoshoz, aki általánosan kivizsgál, hogy egészségügyileg alkalmasok vagyunk-e a vezetésre. Az egészségügyi intézményekben pedig sok betegséget összeszedhetünk, többek között a koronavírust, így tehát logikus lépés volt az automatikus hosszabbítás. És hogy ez meddig fog tartani? Ameddig a kormány vissza nem vonja a vészhelyzetet, ez pedig bármikor megtörténhet. Az ország vezetői ugyanis néhány hetente mérlegeli a járványhelyzetet és a háborús helyzetet, és ennek alapján hozza meg a döntést, hogy kivezeti-e a szükségállapotot, vagy fenntartja. Amennyiben azt a döntést hozzák meg, hogy a szükségállapotot ki lehet vezetni, akkor persze az okmányok kérdése is aktuálissá válik.

Mi történik akkor, ha megszűnik a szükségállapot, de nekünk már korábban lejárt a jogosítványunk?

Tételezzük fel, hogy 2021. februárjában lejárt a jogosítványunk. Ekkor még javában hullámzott a koronavírus, vészhelyzet volt, home office volt, digitális oktatás volt, nagyon sok iroda és hivatal vagy teljesen zárva volt, vagy csak csökkentett időben, főleg időponttal fogadott ügyfeleket. Ilyen keretek között sokan döntöttek úgy, hogy nem kockáztatják meg a jogosítvány meghosszabbítását, mert így elkerülhetik a kormányablakban való látogatást, és persze az orvosi vizsgálatot is. A jogosítvány tehát 2021. februárja óta formailag lejárt, de gyakorlatilag még használhatjuk. De mi van akkor, ha 2022-ben egyszer csak kivezeti a kormány a szükségállapotot, ami azt is jelentené, hogy a lejárt okmányok immáron hivatalosan is lejárttá válnának? Ettől a pillanattól kezdve nem ülhetünk autóba, és nem tudjuk igazolni önmagunkat? Nem, szerencsére a helyzetet rugalmasan oldhatjuk meg. 

Amennyiben már korábban (a járványhelyzet alatt) lejárt a jogosítványunk, és kormány kivezeti a vészhelyzetet, akkor a vészhelyzet megszüntetésétől számított hatvan napig érvényes az okmányunk. Hatvan napunk van tehát arra, hogy minden lejárt dokumentumot megújításunk. 

Fontos persze feltenni a kérdést, hogy érdemes-e kivárni. Mert hiszen nagyon sokan halogatnak, nagyon sokan vannak úgy, hogy majd hosszabbítanak, amikor már muszáj lesz. Ez pedig azt eredményezi majd, hogy amikor minden halogatónak hatvan napja áll rendelkezésére, hogy megújítsa a dokumentumait, akkor rendkívül hosszú várakozási idő fog kialakulni, és az is lehet, hogy nem is tudjuk majd időben elintézni. Jogosítvány esetében ez azt jelenti, hogy jogosítvány nélkül maradunk. Ezt értelemszerűen nem célszerű megvárni, ezért inkább intézzük el minél hamarabb. Cikkünkben ebben kívánunk segítséget nyújtani. Most ugyanis lépésről lépésre végignézzük, hogy hogyan zajlik a jogosítvány hosszabbításának a menete, és milyen árakkal kell számolnunk.

Első lépés: a háziorvos

A jogosítvány nem olyan, mint a személyi igazolvány. Nem jár mindenkinek alanyi jogon, mert bizonyos tudáshoz és képességekhez van kötve. Jogosítványa értelemszerűen csak annak lehet, aki elvégezte a megfelelő tanfolyamot: levizsgázott a kresz-ből, elvégezte az életmentés tanfolyamot, vezetési órákat vett, és átment a gyakorlati vizsgán is. A vezetés tudása azonban nem elegendő ahhoz, hogy érvényes jogosítványunk legyen. Ehhez ugyanis – mivel nemcsak a saját, de mások életéért is felelünk – mentálisan, szellemileg és fizikailag is alkalmasoknak kell lennünk. Ez pedig azt jelenti, hogy időközönként egy orvosnak ki kell vizsgálnia bennünket, hogy egészségügyi állapotunk megengedi-e azt, hogy volán mögé üljünk. Éppen ezért ha lejárt a jogosítványunk, akkor időpontot kell kérnünk a háziorvosunkhoz, aki egy rutinvizsgálatot fog végezni: elsősorban a látásunkat figyeli meg, számokat és betűket kell majd leolvasnunk egy tábláról. Ezután megméri a vérnyomásunkat, és ha mindent rendben talál, megírja az igazolást, hogy egészségügyileg alkalmasok vagyunk a vezetésre. Ha azonban valamilyen problémát fedez fel, akkor tovább küld bennünket egyéb vizsgálatokra. 

Nézzük most meg közelebbről, hogy milyen gyakran kell alávetnünk magunkat az orvosi vizsgálatnak, és hogy mennyibe is kerül. Fontos, hogy mindkét kérdésre a válasz attól függ, hogy mennyi idősek vagyunk. Általánosan elmondható, hogy minél idősebbek vagyunk, annál olcsóbb a vizsgálat díja, ugyanakkor minél idősebbek vagyunk, annál gyakrabban is kell járnunk az orvoshoz, hogy meghosszabbítsa nekünk a jogosítványunkat. Először nézzük, mennyibe kerül az elsőfokú orvosi vizsgálat. Elsőfokú orvosi vizsgálatról akkor beszélhetünk, amikor a háziorvosunk vizsgál ki bennünket a fentebb részletezett módon. Ha úgy látja, hogy további vizsgálatokra van szükség, akkor elküld bennünket másodfokú orvosi vizsgálatra valamelyik szakrendelőbe.

 • Az elsőfokú orvosi vizsgálat díja 50 éves kor alatt 7200 forint.
 • Az elsőfokú orvosi vizsgálat díja 50 éves és 60 éves kor között 4800 forint.
 • Az elsőfokú orvosi vizsgálat díja 60 éves és 70 éves kor között 2500 forint.
 • Az elsőfokú orvosi vizsgálat díja 70 éves kor felett 1700 forint.

Ha tehát valamilyen súlyosabb rendellenességet vesz észre a háziorvosunk, vagy betegségünk alakult ki, akkor elküldenek bennünket másodfokú orvosi vizsgálatra. Ilyenkor már valamilyen szakorvos egy specifikus problémát fog közelebbről megvizsgálni, s végül itt dől el, hogy megmérettetünk, és alkalmasnak találtatunk-e a vezetésre. A másodfokú vizsgálat – mivel specifikusabb vizsgálatról van szó – némiképpen drágább is. Nézzük meg, hogyan alakulnak az árak 2022-ben!

 • A másodfokú orvosi vizsgálat díja 40 éves kor alatt 10 800 forint.
 • A másodfokú orvosi vizsgálat díja 40 éves és 60 éves kor között 7200 forint.
 • A másodfokú orvosi vizsgálat díja 60 éves és 70 éves kor között 4800 forint.
 • A másodfokú orvosi vizsgálat díja 70 éves kor felett 3200 forint.

S hogy milyen gyakran kell kivizsgáltatnunk magunkat?

 • Az orvosi kivizsgálásra 50 éves kor alatt tízévente kell sort keríteni.
 • Az orvosi kivizsgálásra 50 éves és 60 éves kor között ötévente kell sort keríteni.
 • Az orvosi kivizsgálásra 60 éves és 70 éves kor között háromévente kell sort keríteni.
 • Az orvosi kivizsgálásra 70 éves kor felett kétévente kell sort keríteni.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy az utóbbi években sokat szigorítottak az egészségügyi feltételeken, amelynek a célja a közúti balesetek csökkentése. Ennek keretei között az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton a háziorvos nem tanácsolhatja a jogosítvány meghosszabbítását abban az esetben, ha kórós alvászavart diagnosztizált nálunk. Az alkoholizmussal is kesztyűs kézzel bánnak: alkoholfüggőség esetében az orvos nem javasolhatja a jogosítvány hosszabbítását. 

Második lépés: a kormányablak

Ha megkaptuk a háziorvosunktól az orvosi alkalmassági igazolást, akkor nincs más dolgunk, mint elbaktatni vele a kormányablakhoz, itt fogják ugyanis az okmányt kezelni. Egy fontos tanácsot mindenképpen vegyünk fontolóra: a legtöbb cikkben azt szokták tanácsolni, hogy kényelmi okok miatt menjünk a lakóhelyünkhöz legközelebbi kormányablakba. Ezzel azonban nem árt vigyázni, ugyanis nagyon sok helyen időpontot kell foglalni, és akár hónapokig nem tudnak bennünket fogadni. Jogosítvány esetében (és persze más személyes okmány esetében is) ez nem opció. Éppen ezért érdemes körbekérdezni a környéken a barátokat, hogy a lakóhelyünkhöz nem olyan messze mely település kormányablakában vannak általában kevesebben? Az is jó megoldás, ha felmegyünk a kormányablak hivatalos honlapjára, és megnézzük, hogy hozzánk közel hol vannak a leghamarabb a szabad időpontok. Magyarországon ugyanis bármely kormányablakban intézhetünk ügyeket, nincs olyan megkötés, hogy csak a saját megyénkben intézkedhetünk. 

Ha találtunk időpontot, akkor hozzuk el az orvosi igazolásunkat, valamint a jelenlegi jogosítványunkat, a személyi igazolványunkat, útlevelünket, valamint a lakcímkártyánkat is. Ezeknek ellenőrzésével és a rendszerbe való felvezetésével meghosszabbítják a jogosítványunkat. Azzal azonban számoljunk, hogy ennek is van egy díja:

 • 2022-ben a jogosítvány meghosszabbításáért illetéket kell fizetnünk, amely illeték a 62. életévüket be nem töltött személyek esetében 4000 forint.
 • 2022-ben a jogosítvány meghosszabbításáért illetéket kell fizetnünk, amely illeték a 62. életévüket betöltött személyek esetében 1500 forint.

Ezt az összeget az okmányirodában kifizethetjük bankkártyával, de kérhetünk csekkes fizetést is. Ha minden rendben, és az összeget is kifizettük, akkor kapni fogunk egy új kártyát. Amíg azonban az új kártya elkészül, az idő, erre az időszakra jogosítvány nélkül maradunk, nem lesz a kezünkben a kártya. Ha erre az időre ki szeretnénk kérni az ideiglenes vezetői engedélyt, akkor természetesen erre van lehetőségünk, azonban ennek is díja van: az ideiglenes vezetői engedély díja 2022-ben 2300 forint.

Hogyan kapjuk meg a kártyánkat?

Ha minden rendben zajlik, akkor hamarosan meg is kapjuk az új jogosítványunkat. A dokumentumot a kormányablakban vehetjük át, mégpedig akkor, amikor a megadott telefonszámunkra értesítést küldenek SMS-ben, és ebben az üzenetben felszólítanak bennünket, hogy vegyük át a jogosítványt. Ha nem szeretnénk ismét bemenni a hivatalba, akkor természetesen lehetőségünk van arra is, hogy postai úton küldjék ki a dokumentumot. Ilyenkor házhoz hozzák, és nekünk sehová nem kell mennünk. 

Láthatjuk tehát, hogy noha két lépcsőfokból áll a jogosítvány meghosszabbítása, nem bonyolult folyamat, így nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani. Legyünk előrelátóak, és intézzük el minél hamarabb, hogy elkerülhessük a hosszas várakozás okozta idegeskedést.