Jelentősen emelkedik a minimálbér

0

Évről évre megvizsgálják a vezető gazdasági szakemberek azt a kérdést, hogy az ország gazdasági helyzetéhez igazítva mekkora minimálbérre lenne szükség. Ezért aztán minden évben emelnek a minimálbérén, ugyanakkor az emelés általában igen alacsony szokott lenni. Most azonban nagy dobásra készül a kormány.

Magyarország megőrzi a lépéselőnyt

A koronavírus nagy károkat okozott a világban. A legfájóbb és legnagyobb veszteséget az emberi életek jelentették, ugyanakkor a gazdaságnak is komoly sebeket okozott. Noha a koronavírus még nem tűnt el teljesen, és valószínűleg még minimum egy-két hullámmal számolnunk kell, az emberiség már kezdi felvenni vele a harcot. Az oltás immáron mindenki számára elérhető, ezért egyre többen válnak immunissá a vírussal szemben, az emberek kezdik újra biztonságban érezni magukat, és szépen lassan a gazdaság is kezd újra beindulni. Az Európai Unióban Magyarország halad a leggyorsabban a gazdaság újraindításában, ami pedig ige nagy eredményeket produkál. Ezt a lépéselőnyt a jövőre nézve is meg kívánja tartani Magyarország, éppen ezért kiemelten fontosan tartja a kormány, hogy az adott fizetések lehetővé tegyék a gazdaság gördülékeny működését. Varga Mihály pénzügyminiszter ezt úgy látja elérhető célkitűzésnek, ha a minimálbérek jelentősen megemelkednek. Mivel pedig Magyarország meg kívánja őrizni a lépéselőnyt, így igen nagy a valószínűsége annak, hogy a következő évtől jelentősen megugranak a fizetések hazánkban.

Segíteni kell a kis- és középvállalkozásokat

Az tehát már bizonyos, hogy a kormány jelentős minimálbér-emelésre készül, és az ezzel kapcsolatos egyeztetésekhez, tárgyalásokhoz már hozzá is fogtak. Felmerül azonban egy súlyos kérdés. Számos olyan kis- és középvállalkozó van ugyanis, akik csupán minimálbéren tudják alkalmazni a munkavállalóikat, ugyanis nincs akkora profitjuk, amennyiből nagyobb jövedelemmel láthatnák el a dolgozókat. Amennyiben azonban a minimálbér jelentősen megemelkedik, úgy a vállalkozóknak több pénzt kell fizetniük az alkalmazottaknak, ami akár több vállalkozás végét is jelenthetné. Ezen kényes kérdés miatt tárgyalt Varga Mihály a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, Parragh Lászlóval, a megbeszélés során pedig megállapodtak abban, hogy nem hagyhatják magukra a vállalkozókat. Segíteni kell tehát a vállalkozókat abban, hogy ki tudják fizetni a magasabb minimálbért az alkalmazottaknak, amit jelenleg úgy látnak kivitelezhetőnek, ha valamiféle kompenzációval igyekeznek megtartani a profitot. Varga Mihály ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a minimálbér emelése egy komplex és bonyolult kérdés, a gazdaságnak több területét is érinti, ezért számos szakemberrel, szervezettel egyezetet folyamatosan a kormány. Ahhoz, hogy egy átfogó, és mindenki számára elfogadható megállapodásra juthassanak, Varga Mihály tárgyal a munkavállalói és a munkáltatói oldallal is.

Ahogyan a munkavállalói oldal, úgy a munkáltatói oldal is egyetért abban, hogy a magyar gazdaságnak és a magyar embereknek szükségük van a jelentősebb minimálbér-emelésre, ugyanakkor meg kell oldani a felmerülő problémákat. Jelesül pedig azt, hogy a kis- és középvállalkozásoknak most valóban életbevágóan fontos lesz az, hogy az állam segítse és támogassa őket. 

Kommunikáció a felek között

A kamara meghallgatja a szakembereket, és meg is fogadja a tanácsaikat. Éppen ezért a kamara egyeztetéseket folytat a vállalkozásokkal és a szakemberekkel, és összegyűjtötték a legjobb javaslatokat arra nézve, hogy hogyan lehet segíteni a vállalkozásokat. Ezen javaslatokról kell majd döntenie a kormánynak arról, hogyan nyújt segítséget, és hogyan valósítja meg a kompenzációt. A javaslatok között akadt olyan is amely szerint a kis- és középvállalkozások jelentős adócsökkentése oldhatná meg a problémát.