Ingyenes bankszámla átlagbérrel? Lehetséges!

0

Habár egy bankszámla költségei első ránézésre nem tűnnek magas összegeknek, egy év alatt akár a több tízezer forintot is elérhetik. Több pénzintézet kínál azonban díjmentes számlacsomagot, és nem csak a magas jövedelemmel rendelkező prémium ügyfeleknek.

Átlagosan közel 35 ezer forint éves költséggel jár a lakossági ügyfelek bankszámlájának fenntartása, amely magában foglalja a számla szolgáltatásainak költségét, holott akár az átlagjövedelemmel rendelkező ügyfelek számára is elérhetők az ingyenes számlacsomagok, amelyek díjmentes készpénzfelvételt, utalást, bankkártya használatot és számlavezetést kínálnak.

Ingyenes bankszámla átlagbér mellett?

A bankszámla fenntartásának költségét a számlára érkező jövedelem nagysága határozza meg, mivel a magasabb jóváírás több kedvezményre jogosít, ami értelemszerűen kedvezőbb díjú számlacsomagot eredményez.

A KSH statisztikái szerint 2023. augusztusában 573 132 Ft volt a bruttó átlagbér, ami megközelítőleg nettó 380 000 Ft. Ez a jövedelem már elegendő a teljesen díjmentes számlacsomag igénybe vételéhez.

Ingyenes számlacsomag nyitásához a CIB Banknál a minimálbérnek megfelelő összegű, az UniCredit Banknál havi 75 ezer forint jóváírás szükséges. Az Erste Bank havi 225 ezer forintos jóváírást vár el, amelynek jövedelemből kell származnia.

Különböző díjmentes szolgáltatások

Nem minden pénzintézet kínál ingyenes számlacsomagot. A bankok az ingyenes számla nyitásához különböző feltételek teljesítését várják el az ügyfelektől, és pénzintézetenként eltérő a kedvezmények jellege és mértéke, valamint az is, hogy a díjmentesség milyen időtartamra szól. Egyes bankok a vonatkozó jogszabályban előírt díjmentesség mellett, nagyobb összegű ingyenes készpénzfelvételt biztosítanak, akár több alkalommal is. Van, ahol az SMS értesítésekért nem kell fizetni, máshol az SMS értesítéseknek díja van, a push üzenetek azonban díjmentesek. Egyes bankoknál ingyenesek a netbankon és a mobilalkalmazáson keresztül adott megbízások, más pénzintézetnél a netbanki megbízásokért fizetni kell, a mobilapplikáción keresztül adott megbízásokért azonban nem. A költségmentes számlához díjmentesen járó bankkártya típusa is számlacsomagonként eltérő.

Okos számlahasználat

Fontos tudni, hogy a jogszabály által biztosított díjmentes készpénzfelvételi lehetőség nem automatikus, az igénybe vételi szándékot jelezni kell a bank felé.

A megfelelő számlacsomag megtalálásán túl lényeges a bankolási szokások felülvizsgálata, például az, hogy milyen mértékű a készpénzhasználat, hányszor történik készpénzfelvétel, és azon is érdemes elgondolkodni, hogy hogyan csökkenthető a készpénzhasználat. Az SMS értesítések helyett a mobilalkalmazáson keresztüli push üzenetek igénybe vétele is költségcsökkentő, mivel utóbbihoz képest az SMS értesítések díja többnyire magasabb. Jó, ha tisztában van a számlatulajdonos azzal, hogy a pénzintézet mobilalkalmazásának, illetve netbankjának használata csökkenti a költségeket, ugyanis a bankban adott megbízásnak a költsége minden esetben magasabb.

Látható, hogy a bankszámlák esetében is fontos a pénzügyi tudatosság. A megfelelő, egyéni bankolási szokások alapján megválasztott számlacsomaggal évente akár több ezer forint is megtakarítható.