Így vehetünk fel 40 ezer forintot ingyen a kereskedőnél

0

Kevesen vannak manapság, akik a fizetésüket nem a bankszámlájukra kérik, és akik nem ezen is tartják a vagyonukat. Ugyanakkor egy hónapban számos alkalommal felmerülhet az igény, hogy készpénzt vegyünk fel, ami bizony nincs ingyen. Mennyi pénzt vehetünk fel ingyenesen 2023-ban? És milyen módosításokat szavazott meg ezzel kapcsolatban a Parlament? Cikkünkben ezt mutatjuk be. 

Fontos döntést hozott a Parlament a cashback szolgáltatással kapcsolatban

Az államnak és a pénzintézeteknek is az az érdekük, hogy a lakosság bankszámlákon tartsa a pénzét, így ugyanis könnyen tudják azt forgatni. Ez az oka annak, hogy a munkáltatók is abba az irányba terelgetnek, hogy ne készpénzben, hanem bankszámlára kérjük a fizetésünket. Hiteligénylés során például kifejezetten problémás tud lenni, ha nem folyószámlára érkeztetjük a fizetésünket. S hogy a pénzünket a számlánkon is hagyjuk, a bankok limitálják a felvehető pénzösszeget.

Azzal bizonyára tisztában vagyunk, hogy ezeddig havonta legfeljebb kétszer, összesen 150 ezer forint készpénzt lehetett felvenni, amennyiben magyarországi bankszámlán tartjuk a pénzünket. Ugyanakkor ez a készpénzfelvétel bármelyik magyar bank ATM-jéből történhetett. Ha ennél nagyobb összegre volt szükségünk, egy előre bejelentett időpontban be kellett fáradnunk a bankba, és személyesen kellett elintézni az ügyet. A Parlament azonban most elfogadott egy jogszabályt, amely némiképpen kibővíti a mozgásterünket, ezáltal könnyebben juthatunk több készpénzhez. A rendelet értelmében ugyanis kibővítették a cashback szolgáltatást. Így tehát azok a kereskedők, akik eddig is vállalták, hogy cashback szolgáltatást is nyújtanak, és igényük van ennek bővítésére, akkor náluk az ügyfél a számlájához tartozó bankkártyával készpénzt vehet fel. Természetesen ennek is van egy limitje, amit be kell tartani, ugyanakkor rendkívül hasznos lehet, ha bizonyos hónapokban több készpénzre lenne szükségünk. 

A jogszabály meghatározása értelmében az ilyesféle cashback szolgáltatásból eredő pénzfelvétel összesen két alkalommal történhet, és maximum 40 ezer forintot lehet felvenni. 

S hogy mit is jelent ez tulajdonképpen? Legfőképpen azt, hogy az eddigi 150 ezer forintos limitet így díjtalanul túl lehet lépni, és immáron – ha szemfülesek vagyunk – 190 ezer forintra tornázhatjuk fel ezt az összeget. Mindezt pedig a cashback szolgáltatáson belül.

De mi is az a cashback?

A cashback szó szerinti jelentése pénzvisszatérítés. Vannak ugyanis olyan bankok, amelyek bizonyos bankkártyakonstrukciójukhoz cashback szolgáltatást kínálnak, ugyakkor online szolgáltatások is szakosodtak erre a területre. A szolgáltatás lényege röviden, hogy amennyiben a bank vagy az online szolgáltató partnereinél vásárlunk, akkor a kifizetett összeg bizonyos százalékát visszakapjuk. A vásárlás történhet online vagy akár üzletben is, a lényeg az, hogy az adott bank vagy cashback szolgáltató partnereinél történjen. A partnerek ugyanis pénzt fizetnek a banknak vagy szolgáltatónak, hogy „irányítsák oda” vásárolni az ügyfeleiket, a vásárlásokért cserébe pedig a szolgáltató és az ügyfél is megkapja a kifizetett összeg egy kis százalékát. 

Ennek alapján jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a Parlament által elfogadott jogszabály értelmében bevezetett 40 ezer forintos készpénzfelvételhez szükség van-e az adott üzletben történő bankkártyás vásárlásra? Cashback szolgáltatásról ugyanis eddig csak akkor beszélhettünk, ha történt valamilyen vásárlás, és ennek egy részét fizették vissza nekünk. Ennek alapján az tűnik logikusnak, hogy vásárláshoz van kötve a kézpénzfelvétel is, ugyanakkor erről még semmilyen hivatalos bejelentés nem történt, így a részletekkel kapcsolatban még türelmesnek kell lennünk. 

Máshol is működik már a cashback szolgáltatás

Nem kell megijednünk a cashback szolgáltatástól, ugyanis már egy ideje működik a rendszer Magyarországon is, csupán sokan nem ismerik a lehetőséget. 

Sőt kifejezetten készpénzfelvételes lehetőséggel is találkozhatunk már itthon. Az OTP Bank és a Penny Market ugyanis kötött egy megállapodást, ennek értelmében már évek óta ingyenesen lehet pénzt felvenni a Penny Market kasszáinál, ha OTP-s ügyfelek vagyunk. Az együttműködési megállapodás értelmében ugyanis ha egy OTP kártyával rendelkező ügyfél a Penny Marketben vásárol, és elköltött az üzletben minimum háromezer forintot, akkor ingyenesen felvehet maximum 20 ezer forint készpénzt. Fontos kiemelni, hogy ezt a maximumot egy pénzfelvétel alkalmával nem lehet túllépni, ugyanakkor egy hónapban többször is megismételhető a gyakorlat, ennek köszönhetően akár többször 20 ezer forinttal növelhetjük a 150 ezer forintos pénzfelvételi limitünket. 

Valószínűleg ehhez hasonló lesz ez a 40 ezer forintos cashback pénzfelvétel is, ugyanakkor a körülmények, a részletek még nincsenek tisztázva.

De hol fog ez működni?

Többek között az sincs tisztázva, hogy egyáltalán hol vehetjük igénybe ezt a szolgáltatást. Cikkünk elolvasása után tehát nem érdemes azonnal kabátot venni, és szaladni a legközelebbi kisboltba, mert még nem élesítették a jogszabályt, és semmilyen részlet nem került tisztázásra. Arra azonban számítani lehet, hogy nem lehet majd minden kereskedőnél automatikusan pénzt felvenni. Valószínűleg a sarki Mazsola ABC kisboltban nem fogunk tudni pénzt felvenni, hiszen a kisboltoknak nem biztos, hogy nyereséges lenne. Ez tehát azt jelenti, hogy mikor érvénybe is lép a lehetőség, akkor is csak azoknál a vállalkozásoknál, üzleteknél lesz elérhető, amelyek jó befektetésnek, jó reklámnak, jó pénzkeresési lehetőségnek tartják ezt az opciót. 

Arra se számítsunk, hogy villámgyorsan fog elterjedni a lehetőség. Míg ugyanis a mai bankkártyák többsége már képes lenne felvenni a fonalat ezzel az újítással, addig az üzleteket és a kasszákat fel kell készíteni erre a nóvumra, sőt akár az alkalmazottakat is be kell tanítani. Mindezekből adódóan bizony örülhetünk az új lehetőségnek, azonban az elkövetkezendő hónapokban még biztosan nem fog széles körökben elterjedni, és ha igénybe szeretnénk majd venni a szolgáltatást, akkor nagyon alaposan utána kell járnunk, hogy pontosan hol és milyen feltételek mellett történhet ez meg.

Mennyi pénzt takaríthatunk meg, ha igénybe vesszük?

Hogy mennyi pénzt takaríthatunk meg, ha igénybe vesszük a plusz 40 ezer forintos készpénzfelvételt, arra nehéz válaszolni. Elősorban azért nehéz, mert több tényezőtől függ: leginkább attól, hogy milyen szerződésünk van a bankkal, és a folyószámla-konstrunkciónk mekkora összeget enged felvenni díjtalanul havonta. A lakossági folyószámlák túlnyomó többsége csupán 150 ezer forintot engedélyez, ugyanakkor van néhány olyan konstrukció, amely ennél többet is enged felvenni. 

Most induljunk ki tehát abból, hogy nekünk is olyan számlánk van, amely havi 150 ezer forintot enged felvenni díjtalanul, és tételezzük fel azt is, hogy ezt a limitet már átléptük az aktuális hónapban. Amennyiben a bankkártánk ilyen szempontból átlagosnak mondható, és a havi 150 ezer forint fölött még havi 40 ezer forintot szeretnénk felvenni, akkor ez éves szinten 3000-3500 forintot jelent. Ha tehát bevezetik a plusz 40 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételt a cashback szolgáltatás keretein belül, akkor ennyi pénzt tudunk megspórolni.

Ugyanakkor vannak olyan bankkártya-konstrukciók is, amelyeknél drágábbak a készpénzfelvételek. Náluk már a havi 150 ezer forintot 40 ezer forinttal meghaladó készpénzfelvétel akár 8760 forintba is kerülhet évente. Ha ők veszik igénybe a cashback szolgáltatást, akkor ők értelemszerűen többet is spórolnak.