Így használhatjuk a bankkártyánkat külföldön

0

A készpénzes fizetés egyre inkább háttérbe szorul, s az emberek egyre inkább a bankkártyás fizetést kezdik preferálni. A készpénzváltás egyébként is csak púp az emberek hátán, ezért egyre népszerűbb a külföldi bankkártyás fizetés. De mennyire biztonságos ez? És vannak rejtett költségei? Mutatjuk!

Egyre népszerűbb a bankkártyás fizetés

A fiatalabb nemzedék már szinte teljes mértékben áttért a bankkártyás fizetésre, s ennek különféle módjait alkalmazzák. Akik haladnak a korral, már nem is a kártyájukkal szoktak fizetni, hanem az okostelefonjukkal vagy az okosórájukkal (a digitális pénztárca, az Apple Pay vagy az NLC segítségével). Értelemszerűen nem mászkálhatunk az utcán úgy, hogy a teljes fizetésünk a zsebünkben van készpénzben, de akkor mit tegyünk, ha valamilyen nem várt kiadás elé nézünk, és azonnal fizetnünk kell? Mindemellett pedig a bankkártya használata biztonságosabb, hiszen így kevesebb az esély arra, hogy eltulajdonítják a pénzünket. 

Az tehát bizonyos, hogy az emberek idehaza egyre szívesebben használják a bankkártyájukat a fizetésre. Az is tendencia azonban, hogy az emberek már külföldön is szívesebben fizetnének bankkártyával, ez ugyanis sok szempontból előnyösebb és biztonságosabb. A legtöbb nyaralónak csak púp a hátán a pénzváltás – ki kell találni, hogy pontosan mekkora összeget vigyen magával, meg kell találni azt a váltót, aki a lehető legjobb árfolyamon átváltja nekünk a kívánt devizába. Ezt követően, ha marad pénzünk a nyaralásból, akkor megint találni kell egy olyan váltót, aki jó áron vissza is váltja a pénzünket, de ezzel kapcsolatban tudjuk, hogy az oda-vissza váltogatással pénzt veszítünk. Arról nem is beszélve, hogy a tolvajok általában a turistákra utaznak, ha pedig ellopják a táskánkat vagy a pénztárcánkat, akkor amennyiben készpénz van nálunk, akkor biztosan eltulajdonítják az összeget, azonban ha bankkártyánk van, akkor azonnal le tudjuk tiltani, és nem férhetnek hozzá a rajta lévő pénzhez. Praktikus tehát, ha a külföldi nyaralás során is inkább a bakkártyás fizetést preferáljuk. De mit kell erről tudni? Hogyan tehetjük biztonságossá? Nincsenek rejtett költségei? Utánajárunk!

Milyen költségei vannak annak, hogy külföldön használjuk a kártyánkat? 

Alapvetően semmilyen rejtett költsége nincs annak, ha a kártyánkat külföldön használjuk. Tehát nem kell amiatt aggódnunk, hogy extra tarifát számolnak fel, ha a határainkon túl fizetünk egy terminálnál. Fontos kérdés azonban, hogy a helyi devizával fizessünk a tranzakció során, vagy forintban? 

Az esetek túlnyomó többségében nem javasolt az adott ország saját devizájában fizetni! Ennek az az oka, hogy az adott külföldi elfogadó valószínűleg drágább árfolyamon fogja átváltani a pénzünket. Ezzel szemben ha forinttal fizetünk, akkor a saját bankunk fog váltani, akikre jellemzőbb, hogy a lehető legolcsóbb megoldásban váltják át a pénzünket. Ha esetleg valamilyen drasztikus árfolyamváltozást tapasztalunk külföldi tartózkodásunk során, aminek következtében a devizapiacon súlyos változások várhatók, akkor és csak akkor mégis érdemes a saját devizás váltást preferálni. 

Hogyan tehetjük biztonságossá a bakkártyás fizetést külföldön?

Láthatjuk tehát, hogy a bakkártya preferálása nagyobb biztonságot jelent a külföldi nyaralások során. Fontos azonban, hogy betartsunk néhány fontos biztonsági óvintézkedést. Listázzuk, hogy mire figyeljünk mindenképpen!

  • A bankkártyahasználat külföldön akkor lehet biztonságos, ha soha semmilyen körülmények között nem hagyjuk őrizetlenül a kártyánkat, különösen úgy, hogy másik is jól láthatják. Ha tehát tengerparton nyaralunk, akkor feledkezzünk meg a „jól bevált” törölközős trükkről – nem lesz elegendő a táskánkban hagyni a kártyát, a táskánkat pedig egy törölközővel letakarni, miközben mi fürdőzünk. Ne sajnáljuk a pénzt rá, béreljünk ki egy zárható széfet vagy szekrényt, és ott tartsuk a kártyánkat!
  •  A bankkártyahasználat külföldön akkor lehet biztonságos, ha soha, semmilyen körülmények között nem adjuk oda senkinek a kártyánkat. Sem közeli barátnak, sem közeli családtagnak. Ha mi szeretnénk fizetni, akkor mi menjünk a terminálhoz, és mi intézzük az anyagiakat, ne bízzunk meg vele mást.
  • A bankkártyahasználat külföldön akkor lehet biztonságos, ha a PIN kódot a legnagyobb titokban tartjuk. Soha, semmilyen körülmények között ne mondjuk el a kódunkat, és lehetőség szerint kizárólag a fejünkben tároljuk! Ha mindenképpen fel kell írnunk valahová, akkor ne egy papírra tegyük meg, hanem egy kóddal zárható jegyzetbe a telefonunkba. Úgy pedig semmiképpen ne járjunk el, hogy felírjuk a PIN kódunkat egy cetlire, a cetlit pedig a pénztárcánkban tároljuk a bankkártya mellett. Így ugyanis ha ellopják a tárcánkat, akkor biztosan annyit pénzt vesznek le a tolvajok a számlánkról, amennyit nem szégyellnek. 
  • Ha mindenképpen pénzt szeretnénk felvenni az automatából, akkor legyünk nagyon körültekintők! Mielőtt elkezdenénk a tranzakciót, bizonyosodjunk meg arról, hogy senki nem figyel bennünket. Amikor beírjuk a PIN kódot, ne mondjuk ki hangosan, és a kezünkkel takarjuk el a billentyűzetet. 

Fontos tudnunk, hogy a lehető legbiztonságosabb megoldás az, ha digitális pénztárcával fizetünk (azaz okostelefonnal vagy okosórával). Így ugyanis általában nem kell megadnunk a PIN kódunkat, hanem újlenyomattal vagy arccal azonosítjuk magunkat. Sőt az is előnye, hogy az ilyen jellegű fizetés során sem az adott eszköz, sem az alkalmazás szerverei nem tárolják a teljes kártyaszámot, ennek következtében pedig nem tudják megosztani a kereskedőkkel sem. Mindezek mellett az is előnyös, hogy a tranzakciós adatokat sem tárolják, s így nem visszavezethető a tranzakció egy-egy ügyfélhez. 

Mi a helyzet akkor, ha eltűnik vagy ellopják a kártyát?

Ha azt vesszük észre, hogy eltűnt a kártyánk, akkor a protokoll ugyanaz, mint itthon. Azonnal, habozás nélkül fel kell hívnunk a bankot, be kell jelentenünk az eltűnést, valamint le kell tiltanunk a kártyát!

Mi a helyzet a hitelkártyával? 

Természetesen a hitelkártyánkat is használhatjuk külföldön. Itt azonban fokozottabban kell arra ügyelni, hogy a kártya használata kizárólag a vásárlásra korlátozódjon. A pénzfelvétel itthon is drága a hitelkártyáról, magas a tarifája, ez pedig külföldön a sokszorosára ugorhat. 

Mi legyen a kártyalimittel? 

Minden kártyának be szoktak állítani valamilyen limitet. Ez a limit határozza meg, hogy egy tranzakcióval mennyit költhetünk egyszerre, hogy egy napon mekkora összeget költhetünk, valamint hogy mekkora összeget vehetünk fel a kártyánkról egy nap. Mivel a külföldi nyaralás során is bármikor képbe jöhet egy nagyobb kiadás, nem érdemes nagyon alacsonyra átállítani a limitet. Ugyanakkor ne is emeljük meg nagyon, hiszen a tolvajok a turistákra utaznak. Ha megemeljük a limitet, akkor nagyobb összegeket tudnak eltüntetni a számlánkról, éppen ezért maradjunk az arany középúton! 

Kell-e utasbiztosítást kötni, vagy jó az a biztosítás, ami a kártyához tartozik?

Érdemes tudni, hogy a legtöbb kártyakonstrukcióhoz tartozik külföldi utasbiztosítás is. Az utazás megkezdése előtt azonban érdemes alaposan utánajárni, hogy mit foglal magába ez a biztosítás, és hogy kielégíti-e az igényeinket. Ennek könnyen utánajárhatunk, ha felkeressük az adott bank weboldalát, és onnan informálódunk. Ha nem bizonyul elegendőnek ez a biztosítás, akkor mindenképpen kössünk kössünk egyet külön!

Tájékoztassuk-e a bankot azzal kapcsolatban, hogy külföldön fogunk tartózkodni? 

Érdemes tájékoztatni a bankot arról, hogy külföldre utazunk, és külföldön fogjuk használni a kártyánkat. Ez azért fontos, mert így a bank tisztában lesz azzal, hogy mennyi időn keresztül tartózkodunk külföldön, s így az esetleges gyanús tranzakciókat észlelni tudja. Ha nem jelezzük, hogy például az Egyesült Államokba utazunk, akkor egy ottani tranzakciót gyanúsnak gondolhat, és végső esetben akár le is tilthatják a kártyánkat. Ha azonban bejelentjük, hogy bizonyos ideig Amerikában leszünk, és azt veszik észre, hogy ebben az időben Magyarországról használják a kártyánkat, akkor tudnak intézkedni időben. 

Milyen kedvezményeket vehetek igénybe külföldön?

Sokszor megesik, hogy a kártyatársaságok kedvezményt nyújtanak a külföldi vagy repteres tranzakciókhoz. Ezekről mindenképpen olvassunk az adott bank honlapján, nézzünk utána az igénylés feltételeinek, ugyanis ezzel akár komoly pénzeket is megspórolhatunk.