Házvásárlás lépésről lépésre

0

A legtöbb ember egyszer csak eljut élete azon pontjára, amikor komolyan elkezd gondolkodni a családalapításon. Magyarországon a családosok különösen fontosnak tartják, hogy saját tulajdonú ingatlanban éljenek. Sok szülő törekszik arra, hogy gyermekeit családi házban nevelhesse. De milyen lépései vannak a házvásárlásnak? Milyen buktatókra érdemes odafigyelni? Cikkünkben erre térünk ki.

Stresszes időszak elé néznünk

Nagyon sok ember egyszer csak a családalapítás küszöbén találja magát. Nálunk Magyarországon különösen fontos, hogy akinek családja van, az arra törekedjen, hogy saját ingatlanban nevelje a gyermekeit. Ugyanakkor aki megteheti, azon is elkezd gondolkodni, hogy családi házba költözzenek, és nagyobb életteret biztosítson a gyermekeinek. Az állam az utóbbi években jelentős támogatásokat adott a családosoknak, bízva abban, hogy több magyar tud megfelelő otthont biztosítani a gyermekeinek. A családi házak iránti kereslet nagyobb lett, mint valaha, és talán most mi magunk is azon töprengünk, hogy vajon jó döntés volna-e kertes házat venni. Ha pedig ilyesfélén gondolkodunk, akkor bizony a lehető legjobb helyen járunk. A kertes házakkal ugyanis mindig sokkal több a probléma. Ez igaz arra az esetre, ha már birtokunkban áll a ház (tapasztalhatjuk, hogy több a munka vele, és több költség is terhel), ugyanakkor sokkal körülményesebb is az adásvétel, ha családi házról van szó. Cikkünkben ezért sok jó tanáccsal szeretnénk ellátni a nyájas olvasót, aki éppen azon töpreng, hogy hogyan is volna érdemes belekezdeni a vásárlásba. Szeretnénk bemutatni a buktatókat, a nehézségeket, ugyanakkor rá is szeretnénk világítani arra, hogy hogyan spórolhatunk milliókat, és hogyan kerülhetjük el a felesleges idegeskedést. 

A legelső lépés: mérjük fel az anyagi helyzetünket!

A kudarcmentes ingatlanvásárlás legelső lépése, hogy pontosan felmérjük az anyagi helyzetünket. Ilyenkor maradjunk a realitások talaján, próbáljuk meg sem túlbecsülni, sem lebecsülni magunkat. Ha túlbecsüljük az anyagi helyzetünket, akkor fennáll az a veszély, hogy nem kapunk akkora hitelt, mint amekkorára számítottunk, és le kell mondanunk álmaink házáról. Ha pedig túlságosan alábecsüljük a helyzetünket, akkor olyan helyen kezdünk el nézelődni, aminél sokkal jobbat is megengedhetnénk, esetleg a ház túl kicsi vagy rossz állapotú lesz, holott lehetne jobb is. És bár utóbbi nem túl kellemes, mégis azt tudjuk tanácsolni, hogy inkább számoljunk kicsivel kevesebbel, mint amekkora összegünk valóban van, így ugyanis az esetleges nem várt kiadások nem fognak olyan rosszul érinteni. Arról nem is beszélve, hogy a vártnál nagyobb házba költözni sokkal nagyobb élmény, mint az, hogy beleéljük magunkat álmaink otthonának megvásárlásába, majd egy jóval kisebb házzal kell beérnünk. 

Azt érdemes szem előtt tartanunk, hogy az ingatlanárak nőttön nőnek, és a hitelárak is folyamatosan drágulnak. Ez tehát azt jelenti, hogy egy ház megvásárlása valószínűleg életünk legnagyobb kiadása lesz, és közel sem biztos, hogy később is úgy fogunk rá gondolni, hogy megérte. Mielőtt tehát elhatároznánk magunkat a házvásárlás mellett, tegyünk fel magunknak néhány nagyon fontos kérdést. Ezen kérdések megválaszolása remélhetőleg segít eldönteni, hogy valóban kell-e nekünk házat vásárolni, vagy megelégedhetünk egy ház bérlésével, esetleg egy nagyobb lakás vásárlásával.

 1. Mekkora megtakarítással rendelkezem? Mennyi pénzem van jelenleg?
 2. Meg tudok birkózni azzal, hogy minden javítás és karbantartás a ház körül engem terhel anyagilag és nekem kell mindent megoldanom?
 3. Milyen terveim vannak a családdal és karrierrel?
 4. Mekkora törlesztőt bírok el? Vissza fogom tudni fizetni a hitelt?
 5. Lesz elég pénzem az előleg letételére?
 6. Mit szeretek jobban: a stabilitást (saját ház) vagy a rugalmasságot (albérlet)?
 7. Mennyi ideig szeretnék az adott ingatlanban lakni?

Amire sokan nem is gondolnak: házvásárlás előtt béreljünk házat!

A kertes háznak számtalan előnye van. Ha nem így lenne, akkor nem lenne szinte minden családfőnek az álma, hogy szép nagy házat vegyen. Így ugyanis nagyobb az életterünk, mindenkinek lehet külön szobája, betervezhetünk pihenőszobát, könyvtárszobát is. A kertben lehet sütögetni, játszhatnak kint a gyerekek, egyszóval sokkal kényelmesebb lehet egy nagyobb házban élni. 

Arról sem szabad azonban megfeledkezni, hogy számos tekintetben nehezebb a dolgunk egy családi házzal. Sokkal időigényesebb a takarítása és rendben tartása, a kerti munka nagyon sok időt vesz el, és ha valami elromlik, akkor annak megjavítása a mi kötelességünk, anyagi vonzata a mi terhünk. Ha keres házban élünk, és dugulást észlelünk, akkor nem tehetjük meg, hogy felhívjuk a közös képviselőt, hogy legalább küldjön egy embert. Nekünk kell szakembert találnunk, és nekünk is kell őt kifizetnünk. Arra pedig számíthatunk is, hogy minél bonyolultabb a házunk gépezete és minél nagyobb az életterünk, annál több dolog fog otthon elromlani, és annál drágább lesz megjavíttatni. Ó, boldogok, akik lakásban nőttek fel, mert nem tudják, milyen füvet nyírni, öntözni, locsolni, permetezni, metszeni, zöld hulladékról gondoskodni, havat lapátolni és felsózni az utcát. 

Ha azonban lakásból szeretnénk házba költözni, és saját bőrünkön, a felnőtt életünkben még nem tapasztaltuk, hogy milyen munkákkal és kihívásokkal jár egy nagy házban élni, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni, mielőtt fejest ugranánk a vásárlásba. Azt javasoljuk tehát, hogy mielőtt házat vennénk, próbáljuk ki, milyen benne élni: vegyünk ki albérletbe egy évre egy kertes házat, és próbáljuk ki, milyen ennek minden munkáját elvégezni. Ha azonban ingatlanvásárlás előtt nem szeretnénk fölöslegesen bérleti díjat fizetni egy egész évig, akkor akár csak pár hétre vagy hónapra vegyünk ki Airbnb-n egy házat. A semminél több, és lehet, hogy már ennyi idő is elegendő ahhoz, hogy egy életre elmenjen a kedvünk a nagy háztól. 

A próbaház azért is jó ötlet, mert akkor megismerhetjük a környéket. Ha bérelnénk egy házat, javasoljuk, hogy azon a környéken tegyük, ahol később vásárolnánk is. Ez több szempontból is jól jöhet:

 1. Ha összebarátkozunk néhány környékbelivel, akkor hamarabb értesülhetünk arról, ha egy ház eladó. Ilyenkor akár jobb alkupozícióba is kerülhetünk.
 2. Megtapasztalhatjuk, hogy valóban olyan-e a környéken élni, amilyennek elképzeltük. Lehet, hogy nappal békés és csendes környéknek tűnik, de éjszaka úgy ugatnak a kutyák, hogy nem tudunk tőlük aludni. Vagy csábító volt, hogy ilyen nyugodt a környék, de rá kell döbbennünk, hogy csak félóránként jár a busz, és ez nekünk nem optimális. 

Tengernyit profitálhatunk tehát abból, ha a vásárlás előtt „kipróbáljuk” a környéket.

Milyen költségekkel kell számolnunk, ha házat vásárolnunk?

Házat venni jelentősen drágább dolog, mint lakást. Ez nemcsak abban merül ki, hogy egy nagyobb háznak magasabb a vételára, mint egy kis lakásnak, bár természetesen már emiatt a szempont miatt is hatalmas szakadék kezd tátongani a két opció között. A házvásárlással kapcsolatban azonban számtalan egyéb költség is felmerül, amelyek könnyedén elérhetik a többszázezer forintot. Ugyanakkor jó hír, hogy a vásárlás folyamatának különböző szakaszaiban jelentkeznek ezek az összegek. Nézzük tehát meg, hogy melyek azok a kiadások, amelyekkel biztosan számolnunk kell, ha új házat veszünk!

 • A legmagasabb összeg a vételár, amit természetesen ki kell fizetnünk.
 • Amennyiben hitelből szeretnénk venni a házat, akkor ki kell fizetnünk az értékbecslőt, aki azért jön, hogy a bank számára felmérje az ingatlan értékét. Ehhez hozzárendelvén a közjegyzői díjat és a banki kezdeti költségeket is figyelembe kell vennünk.
 • Gyorsan le kell tennünk a foglalót, ennek a pénznek a zsebünkben kell lennie.
 • Ki kell fizetnünk az adásvételi szerződés díját, amely a teljes vételár 0,5-1 százaléka szokott lenni.
 • Ki kell fizetnünk a karbantartási költségeket. 
 • Ki kell fizetnünk a Földhivatal díjait.
 • Ki kell fizetnünk a költöztetők díjait.
 • Ki kell fizetnünk a műszaki ellenőr díját.
 • Ki kell fizetnünk az új bútorokat.
 • Ki kell fizetnünk az adásvételi szerződés díját, amely a teljes vételár 0,5-1 százaléka szokott lenni.
 • Ki kell fizetnünk az illetéket, amely általában a teljes vételár 4 százaléka szokott lenni, ugyanakkor ezt az összeget csökkenthetjük is.

Milyen állami támogatásokra számíthatunk?

Magyarország súlyos demográfiai válsággal néz szembe. Sokkal kevesebb gyermek születik, mint ahány szépkorú elhalálozik. Ez a jövőre nézve súlyos következményekkel fog járni, éppen emiatt az állam mindent elkövet, hogy csábítóbbá tegye a nagycsaládos életformát. Emiatt jelentős ingatlanvásárlási kedvezményekben részesülhetnek azok, akik több gyermeket vállalnak. A CSOK-kal például visszatérítési kötelezettség nélkül kaphatunk 10 millió forintot, a Babaváró hitellel pedig szintén 10 millió forint ütheti a markunkat, amelyet – ha jól időzítünk – szintén nem kell visszafizetni. A CSOK-ot csak ingatlancélokra használhatjuk fel, a Babaváró azonban szabad felhasználású, így ez az összeg akár mehet a bútorozásra, vagy egy új autóra is. 

Mindezek mellett pedig egyéb támogatásokkal is számolhatunk:

 • A kedvezményes CSOK-hitellel akár 15 millió forintot is felvehetünk, amelynek kamata a futamidő végéig fix 3 százalék. Jelenleg ez a legolcsóbb és legbiztonságosabb hitel.
 • Az Otthonfelújítási támogatással további 3 millió forintot kaphatunk. 

Fontos, hogy ezeket a támogatásokat használjuk ki, és a lehető legjobban akkor járunk, ha egy helyen, egy banknál igényeljük őket meg. Mielőtt azonban ezekkel számolnánk, mindenképpen járjunk utána, hogy megfelelünk-e a követelményeknek. Az állami támogatások megítélését ugyanis nagyon szigorú feltételekhez kötik. 

Mekkora hitelt tudok felvenni a házhoz?

A legtöbben csak hitellel tudnak házat felvenni, ilyenkor azonban fontos kérdés, hogy vajon mekkora összeget tud adni a bank. Ilyenkor a legfontosabb szempont, hogy mennyit keresünk. Jelzáloghiteleknél a bank mindig bevonja adóstársként a házastársunkat, így tehát a kettőnk jövedelmét számolják összesen. Fontos kitétel, hogy amennyiben a kettőnk fizetése nem éri el a havi 500 ezer forintot, akkor a fizetésünknek mindössze 50 százalékát fordíthatjuk törlesztésre. Ha azonban meghaladja a fizetésünk az 500 ezer forintot, akkor már a fizetésünk 60 százalékát forgathatjuk be a törlesztőbe. Ez a szabály alapjaiban határozza meg az adható hitel nagyságát, ha ugyanis nagy a jövedelmünk, akkor nagyobb lehet a törlesztő, akkor pedig a felvehető hitelösszeg is nagyobb. Mindazonáltal érdemes arra törekedni, hogy a fizetésünknek 30-35 százalékát ne haladja meg a törlesztő, ugyanis így elkerülhetjük a csődhelyzetet. Számolnunk kell ugyanis azzal, hogy a családi házban sok a kiadás, drága a rezsi, bármikor jöhet egy váratlan helyzet, így tehát érdemes plusz pénzt hagyni a havi költségvetésben. 

Ahhoz, hogy kisebb legyen a havi törlesztő, nem feltétlenül kell a hitelösszeget is csökkenteni. Ha ugyanis meg tudjuk hosszabbítani a futamidőt, akkor ezzel arányosan a havi törlesztő is csökken, a kívánt összeget azonban így is megkapjuk. Mindazonáltal nem szabad az első hitelajánlatra igent mondani. Érdemes több helyről informálódnunk, és a lehető legkedvezőbb ajánlatot fogadjuk el!

Keresnünk kell egy jó ügyvédet

Magyarországon csak úgy lehel lebonyolítani egy ingatlan adásvételt, ha bevonunk a folyamatba egy ügyvédet. Ő fogja ugyanis az aláírásával ellenjegyezni a szerződésünket, és ő garantálja azt, hogy minden törvényesen follyék le. 

Nem árt tudni, hogy az ügyvéd díját általában a vevő szokta fizetni. Az ügyvéd a teljes vételárnak 0,5-1 százalékáért dolgozik, így ilyenkor is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Sokszor nem tudunk úgy házat venni, hogy ne fussunk bele egy-egy ingatlanközvetítőbe. Ha ingatlanközvetítőn keresztül veszünk házat, akkor minden bizonnyal az ügynök ajánlani fog nekünk egy ügyvédet. Az ügynök és az ügyvéd azonban általában szerződésben állnak, és jutalékot kapnak egymástól. Éppen emiatt lehet, hogy nem lesz teljesen pártatlan az ügyvéd, adásvétel esetében azonban mindennél fontosabb a függetlenség, és hogy az ügyvéd mindkét fél érdekeit képviselje. Éppen emiatt nem ajánlott elfogadni az ingatlanos ajánlatát, hanem inkább keressünk mi magunk egy gyakorlott, pártatlan ügyvédet.

A jó ügyvéd tehát mindkét fél érdekeit képviseli. Vigyáz arra, nehogy a vevő csalás áldozata legyen, emiatt ellenőrzi az adatbázisban, hogy valóban az eladó tulajdonát képzi-e az ingatlan. Arra is rámutat, hogy a szerződés szerint az ingatlan mely berendezései válnak jog szerint a miénkké, és ő fogja később elvinni az aláírt szerződést a földhivatalba, hogy bejegyezzék a tulajdonoscserét.

Mekkora költségeim lesznek a jövőben?

Amikor kalkulálunk, azzal is számolnunk kell, hogy nem csupán megvásárolni drágább egy családi házat, annak fenntartása is jelentősen nagyobb összeget emészt fel, mint egy lakásé. Ha hitelre veszünk házat, akkor alapvetően egy tekintélyes nagyságú törlesztőrészletet fizetnünk kell minden egyes hónapban. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a víz-, a villany- és a gázszámla jelentősen nagyobb lehet, ha nagyobb a ház. A rezsiárak pedig nőttön nőnek, ami különösen rosszul érintheti a nagyobb házban élőket. Mindenesetre ha így is házat szeretnénk venni, akkor mindenképpen korszerű, kedvező energiabesorolású ingatlanban gondolkozzunk, hiszen hosszú távon a rezsiért így kell a legkevesebbet fizetnünk. 

Milyen szempontok alapján válasszuk ki a megfelelő házat?

Az ingatlanvásárlásnak talán ez a legizgalmasabb, ugyanakkor a leghosszadalmasabb lépése. Mivel valószínűleg ez lesz életünk legnagyobb kiadása, érdemes nagyon alaposan megfontolni, hogy hol szeretnénk ingatlant venni, és az milyen legyen. Készítsünk egy listát, hogy mik azok a tulajdonságok, amelyekhez ragaszkodunk, és mik jelentenek kizáró okot. Ezekhez próbáljunk meg ragaszkodni akkor is, ha mások megpróbálnak lebeszélni róla. Ugyanakkor a költségvetésünk mindig lebegjen a szemünk előtt! Ha lehet, szűrjük meg, hogy milyen ingatlanokat listázzanak ki a különféle ingatlankereső oldalak, és olyan házakat semmiképpen ne nézegessünk, amilyet nem engedhetünk meg magunknak. Ha egy kicsit magasabb ármaximumot állítunk be, akkor könnyen elcsábulhatunk, ez pedig egy felelőtlen hitelfelvételhez vezethet. Tartsuk tehát magunkat a megfelelő határok között!

A helyszín kiválasztása rendkívül fontos szempont. Mielőtt elhatároznánk magunkat egy kerület vagy környék mellett, alaposan informálódjunk annak pozitívumairól és negatívumairól. Érdemes felkeresni azokat az ismerősöket, akik azon a környéken élnek, hogy számoljanak be arról, hogy valójában milyenek az életkörülmények ott. Érdemes külön listát készíteni arról is, hogy mit várunk el a környéktől!

 • Csendes és nyugodt legyen, vagy központi elhelyezkedésű?
 • Legyen-e közel hozzá iskola, óvoda?
 • Fontos-e a tömegközlekedés?
 • Milyen a szomszédság? Mely társadalmi réteg él a környéken?
 • Mennyit kell utazni onnan a munkahelyünkre?
 • Milyen közel van a családunk?

Keveseknek adatik meg, hogy minden kívánsága teljesül ingatlanvásárláskor. Előbb-utóbb mindenkinek le kell mondania egy-két kitételéről. Nekünk is meg kell tanulnunk kompromisszumot kötni. Lehet, hogy álmaink környékén, közel az iskolához és a munkahelyhez nagyszerű áron nagyszerű házat tudnánk venni, csakhogy egy kicsit kisebb, mint terveztük. Néha az ilyen „akadályokat” ki kell kerülnünk. 

Mindenképpen szerződtessünk egy műszaki ellenőrt!

Ha megtaláljuk álmaink otthonát, akkor könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy első látásra beleszeretünk. Első látásra beleszeretni azonban soha semmilyen körülmények között nem szerencsés, a belső tulajdonságok feltérképezése előtt ugyanis nem érdemes kötődni senkihez és semmihez. Így van ez a házakkal is. Ne ugorjunk fejest a vásárlásba addig, ameddig nem győződtünk meg arról, hogy a ház belső szerkezete is rendben van-e. Ahhoz, hogy ezt felmérjük, érdemes szerződni egy műszaki ellenenőrt. A műszaki ellenőr minden esetben független és engedéllyel működő személy. Ő rá tud mutatni a rejtett hibákra és a problémákra. Ez azért nagyon fontos, mert lehet, hogy néhány hibát nem vennénk észre a saját szemünkkel, pedig azoknak javítása akár többszázezer forint is lehet. Végsősoron akár többmillió forintot is nyerhetünk vele, hiszen ha rámutatunk a rejtett hibákra az eladónak, akkor kedvezőbb alkupozícióba kerülünk. 

A műszaki ellenőrnek ugyanakkor ára van. Egy egyszeri felmérés körülbelül 50 ezer forint, azonban ennél akár sokkal többet nyerhetünk rajta. Amennyiben új építésű házat szeretnénk venni, és a ház még épül a kivitelező által, akkor minél hamarabb bízzunk meg egy műszaki ellenőrt. Így ugyanis már az építkezések első szakaszaiban be tud kapcsolódni, és felügyelni tudja, hogy minden a tervek szerint alakuljon, és ne maradjon rejtve semmiféle hiba. A kivitelező általában nem szokott örülni, ha műszaki ellenőr figyeli a munkát, ugyanakkor ha komoly és megbízható céggel dolgozunk, akkor nem panaszkodhat a helyzetre. 

Mire kell figyelni az ajánlattétel során?

Ha visszagondolunk a szüleinkre és a nagyszüleinkre, akkor talán eszünkbe ötlik az alkudozás művészete. Korábban mi sem volt természetesebb annál, hogy az emberek alacsonyabbá próbálták tenni az árakat, az eladók pedig látványosan felháborodtak, végül azonban született egy mindkét fél számára megfelelő összeg.

Annak ellenére, hogy ma már a vevők szégyenlősebbek és kevésbé hajlamosak az alkudozásra, az eladók bizony mindenképpen úgy számolnak az árazás során, hogy ebből még alkudni fognak. Ezért gyakran alapvetően magasabb összegért hirdetik meg az árat, hogy az egészséges alkudozás után is jó áron tudják eladni az ingatlant. Ez tehát azt jelenti, hogy bátornak kell lennünk, és mernünk kell alkudozni. Fontos azonban, hogy eszünkbe véssük: a szó elszáll, az írás megmarad. Éppen emiatt ha valamiről szóban megállapodunk, erősítsük meg írásban is – legalább e-mailben! Amennyiben az ingatlant közvetítőn keresztül vásároljuk, akkor számítanunk kell arra, hogy maga a közvetítő is megpróbál majd a magasabb ár felé terelgetni minket. Nekünk azonban ilyen helyzetben is ki kell tartanunk, ugyanis az ingatlanos az eladási ár után kapja a jutalékát, azaz az ő érdekében is az áll, hogy magasabb összegért adja el a házat. 

Most azonban, hogy meg lettünk győzve arról, hogy merjünk alkudni, bizonyosan felmerül bennünk a kérdés, hogy mennyit illik, mennyit szokás? Először is érdemes körülnézni, hogy a környéken mennyiért szoktak elkelni az ingatlanok, és ennek alapján kell kialakítanunk az ajánlatunkat. Általánosságban azonban el lehet mondani, hogy az irányárnál 5-10 százalékkal kevesebbet szokás ajánlani, az eladók is ezzel a számmal szoktak kalkulálni, és így szabják meg az árat. Az ajánlatunkat nem biztos, hogy elfogadja az eladó, de ha el szeretné adni az ingatlant, akkor előbb utóbb találni fogunk egy olyan összeget, amely mindkettőnknek megfelelő. 

Ha viszont az eladó a reálisnál alacsonyabb összegért hirdeti meg az ingatlant, akkor valószínűleg sok érdeklődő fog jelentkezni. Ilyen esetben az is felmerülhet, hogy valaki többet kínál az irányárnál, hogy biztosan az övé legyen a ház. Nos, ha valóban szeretnénk az ingatlant, akkor ilyen esetekben nem szabad alkudoznunk, sőt nekünk is be kell szállnunk a licitháborúba. Fontos, hogy csak addig az összegig menjünk el, amennyit még kényelmesen ki is tudnánk fizetni. 

Azt is tartsuk észben, hogy amennyiben megszületett a megállapodás, akkor mindenképpen beszéljük meg az eladóval vagy az ingatlanossal, hogy vegyék le minden felületről a ház hirdetését, így ugyanis elkerülhetjük az olyan kínos helyzeteket, hogy már a megállapodásunk után licitál ránk valaki.

Hogyan intézzük a lakáshitel felvételét?

Ha hitelből szeretnénk fizetni a házat, akkor bizonyosan több stressz fog bennünket érni. Ilyenkor ugyanis versenyt kell futnunk az idővel; mindent szeretnénk a lehető leghamarabb elintézni, szeretnénk a leghamarabb fizetni, a bank azonban általában hosszasan elüldigél a kérelmünk felett. A lakáshitelt csak akkor tudjuk megigényelni, ha már megszületett a megállapodás és már kiválasztottuk a házat, hiszen konrétan egy bizonyos házra tudjuk felvenni a hitelt. Mivel a ház lesz a fedezet, ezért a banknak ki kell küldenie egy értékbecslőt, aki megvizsgálja az ingatlant, és elemzést készít róla. Ezt követően akár három hónapot is igénybe vehet a döntés, eközben pedig idegeskedünk kell, hogy az eladó számára ne okozzon problémát a várakozás. 

Az idegeskedés elkerülése miatt érdemes előzetes hitelbírálatot kérni. Ez azt jelenti, hogy besétálunk a bankhoz, és elmondjuk, hogy lakáshitelt szeretnénk felvenni a közeljövőben. Ekkor a bank megvizsgálja az anyagi helyzetünket, a fizetésünket, az önerőnket, az egyéb ingatlanainkat, és készít egy hivatalos igazolást arról, hogy mennyit volnának hajlandók hitelezni nekünk. Ha ezt a hivatalos igazolást bemutatjuk az eladónak, akkor ő is megnyugodhat, hiszen tudja, hogy nem hiába vár hónapokat, biztosan meg fogjuk kapni a hitelt.

Mire figyeljünk az adásvételi szerződés aláírása során?

Akkor is nagyon résen kell lennünk, amikor végre elérkezett a várva várt pillanat: megkaptuk a hitelt, kifizettük a házat, már csak alá kell írni a szerződést, és a ház a miénk! Emiatt természetesen nagyon izgatott állapotban vagyunk, arra azonban figyelni kell, hogy most is a precizitásra törkedjünk. Olvassuk át alaposan a szerződést, és ha valami nem tetszik, akkor szóljunk! Ameddig nincs aláírva a szerződés, addig bármin lehet módosítani. Kényszerből ne írjunk alá semmit, csak ahhoz adjuk a szignónkat, amivel egyetértünk és amivel elégedettek vagyunk. A szerződésben mindenképpen kapjon helyet az, hogy a mi a fizetési határidő, ennek be nem tartása milyen következményekkel jár, illetve hogy az eladónak mikor kell kiköltöznie. A Földhivatalhoz a szerződést az ügyvéd fogja elvinni, az eladás tényének adminisztrálása az ő feladata. 

Mire kell figyelni a ház átadása során?

A lehető legizgalmasabb pillanat a beköltözés. Az átadás során az eladó átadja a kulcsokat az új tulajdonosnak, ezt követően azonban érdemes kicseréltetni a zárakat. Itt már magunk maradunk az eladóval, ügyvéd jelenléte nem szükséges. Fontos azonban, hogy mielőtt búcsút vennénk az eladótól, alaposan vizsgáljuk át a házat, hogy minden valóban úgy van-e, ahogyan a szerződésben arról megállapodtunk. Különösen oda kell figyelnünk arra, hogy rögzítsük a mérőóraállásokat. Ha ez nem történik meg, akkor a korábbi lakók fogyasztását is nekünk kell fizetnünk.

A tulajdonosváltásról több szolgáltatót is értesítenünk kell. A legfontosabbak az alábbiak:

 • Posta
 • Vízszolgáltató
 • Villanyszolgáltató
 • Gázszolgáltató
 • A bank
 • A biztosítónk. 

Fontos, hogy menjünk el a közművekhez a felírt mérőóraállásokkal és az adásvételi szerződéssel, hogy ott átírják a mi nevünkre, az előző lakó pedig helyben ki tudja fizetni a tartozását. Így biztosan nem lesz elfelejtve és nem lesz duplánfizetés sem. 

Mi mindent kell kipipálni ahhoz, hogy a ház teljes mértékben a miénk legyen?

 • Ki kell fizetnünk az eladónak a ház vételárát
 • Meg kell kapnunk a kulcsokat
 • Be kell jegyezni a Földhivatalnál, hogy a ház immáron a mi tulajdonunk
 • Ki kell fizetnünk minden minket terhelő költséget

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az előző tulajdonos lakásbiztosítása már nem lesz érvényes attól a pillanattól, hogy megtörtént a tulajdonoscsere, ezért mindenképpen szükségszerű új biztosítást kötnünk.