Ezeket a vitaminokat tilos bevenni egyszerre

0

A vitaminok napjainkban már szerves részét alkotják a táplálkozásunknak. Ha nem is tudunk mindig törekedni arra, hogy úgy táplálkozzunk, hogy minden vitaminhoz természetes úton jussunk hozzá, a különböző tabletták és italok által mégis be tudjuk vinni a szervezetünkbe.

Lassan túl vagyunk a járványhelyzeten, ami egy igen nagy sokk volt az emberiség életében. Közel száz év telt el a legutóbbi pusztító világjárvány óta, és ez a mostani is sokakat megrémített. Az emberiség így többet között két fontos dolgot tanult meg: gyakran kell kezet mosni, és vitaminokat kell szedni. A vitaminok adagolása azonban nem is olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk, ugyanis sok közülük semlegesíti egymást, esetleg káros hatással bírnak abban az esetben, ha egyszerre vesszük be őket. De mik is azok a kombinációk, amiket kerülni érdemes? Cikkünkben ezt járjuk körül. 

Zöld tea és vas kombinációja

E kettő tulajdonképpen teljes mértékben semlegesíti egymást. A zöldteáról – noha ez nem táplálékkiegészítő, hanem egy antioxidánsokban gazdag ital – közismert, hogy káros a vér vastartalmára. Éppen emiatt amennyiben vashiányosak vagyunk, akkor a vasat tartalmazó tablettánkat lehetőleg ne egy csésze zöldteával öblítsük le, ugyanis e kettő üti egymást, megsemmsiítik egymás jótékony hatásait, és olyan, mintha semmit nem is fogyasztottunk volna.

A Gingko bioba és az Ómega-3 kombináció

Ezzel a kombinációvak érdemes vigyázni. Bár mindkét vitamin igen kedvező hatással van az egészségünkre, hiszen a Ginko biloba jó az agynak, a halolajban fellelhető ómega-3 pedig a szívre van kedvező hatással, ezeket egyszerre mégsem érdemes bevenni. Ennek pedig az az oka, hogy a két étrendkiegészítő együttes bevétele jelentősen hozzájárul a vérhíguláshoz, hiszen hátráltatják a véralvadást. 

Vas és antibiotikumok kombinációja

Ha éppen antibiotikumot szedünk – különösen ha a tetraciklinek közé tartozó antibiotikumot –, akkor semmiképpen ne szedjünk vasat. Érdemes eldöntenünk, melyikre van nagyobb szükségünk, ugyanis a kettő csökkenti egymás hatását, de különösen a vasbevitelt támogató kiegészítők semlegesítik, vagy legalábbis negatívan hatnak az antibiotikumok hatására. 

A réz és a cink kombinációja

A cink fogyasztása nagyon hasznos dolog, hiszen jelentősen hozzájárul az erős immunrendszerhez. Mindazonáltal a cink fogyasztása akadályozza a réz felszívódását, amit érdemes komolyan venni. A rézhiány komoly problémákhoz vezethet, ennek tünetei többek között a gyengeség, a fáradékonyság, a fázósság, a fokozott hajlam a zúzódásokra és a törékeny csontok.

A kálium és kalcium kombináció

A kálium és kalcium kombinációját érdemes kerülni, ugyanis ezek csökkentik egymás hatását. Éppen ezért először az egyiket bevenni, majd néhány órát várni, hogy felszívódjon, és utána bevenni a másikat. 

A fokhagyma különböző vérhígítókkal kombinálva

Ezzel a kombinációval nem árt vigyázni. Sőt, vérhígító mellé nem tanácsos fogyasztani a fokhagymán kívül gyömbért és E-vitamint sem, ugyanis ezek kombinációjával a vérhígulás felfokozódik, és drasztikusan visszaszoríthatják a véralvadást. Ez azért súlyos probléma, mert ebben az esetben akár belső vérzésünk is lehet. Nem érdemes tehát e kettőt együtt szedni.

A magnézium, a kalcium és a multivitamin együttes bevétele

A magnéziumot és a kalciumot is (részben) azért szedjük, mert jelentősen hozzájárulnak a csontritkulás megelőzéséhez. Mindazonáltal nem érdemes a kettőt egy időben bevenni, mert így mindkettő szegényesebben oldódik fel, ugyanis ezek is akadályozzák egymást. Érdemes tehát 2 órát várni a kettő között. 

A multivitaminban fellelhető ásványi anyagok felszívódását azonban jelentősen akadályozza az, ha a multivitaminnal egy időben vesszük be a magnéziumot, ugyanis ez utóbbi káros elnyomhatja a multivitamin ásványi anyagait.

B12 és C-vitamin kombináció

Ahogyan ezt már több vitamin kombinációjánál említettük, érdemes e két tabletta között minimum két órás szünetet tartani. Ennek az az oka, hogy a kutatási eredmények szerint a C-vitaminban található aszkorbinsavak lebontják a B12 vitamint, így ez utóbbi nem fejtheti ki pozitív hatását.

A D-, E- és K-vitamin kombináció

Éppen úgy, mint a kálium és a kalcium esetében, ezek között is érdemes néhány óra szünetet tartani. A tudományos vizsgálatok ugyanis azt igazolják, hogy a K-vitamin sokkal kevésbé oldódik fel abban az esetben, ha a más zsírban oldódó vitaminok is jelen vannak a szervezetünkben. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezen három vitamin együttes bevétele esetében bármi bajunk lehetne, egyszerűen csak azt, hogy kevésbé hatékony.

A K-vitamin és a vérhígítók kombinációja

Kifejezetten káros e kettő együttes fogyasztása. A vérhígítók mellett nemcsak tablettában érdemes kerülni a K-vitamint, de élelmiszerekben is, így nem érdemes ilyenkor fogyasztani csicseriborsót, kelkáposztát, sem salátát. Ennek az az oka, hogy a K-vitamin akadályozza a vérhígító hatását, ahogyan teszi ezt az immunerősítőként szedett echinecea is. Nem szabad ezt sem félvállról vennünk, ugynanis a kettő együttes alkalmazása növeli az agyvérzés esélyét. 

Haszontalan-e a multivitamin? 

Összefoglaló cikkünk alapján láthattuk, hogy számos vitamin üti egymást, és nem ajánlott ezeknek kombinált bevétele. Jogosan merülhet tehát fel a kérdés, hogy hogy lehet az, hogy a multivitaminokban számos vitamin együttese található, és mégis elvárjuk a jótékony hatását? Hiszen például a magnézium fokozza a D-vitamin hatását, ugyanakkor az A-vitamin csökkenti a D-vitamin hatását. Hogyan lehetséges az, hogy a multivitaminban pedig mindezek együttesen benne vannak? A válasz igen egyszerű. a kutatók úgy fejlesztették ki a multivitaminokat, hogy minimalizálták a kölcsönhatásokat, így semmi nem semlegesítheti a másikat. 

Ugyanakkor nem árt vigyázni, mert ha valakinek kifejezetten A-vitamin-hiánya van, akkor nem érdemes multivitamint szednie, helyette kifejezetten A-vitamint célszerű bevinnie a szervezetébe, hogy megszüntesse a hiányt. 

A járványhelyzet ugyanakkor nagyon sok embert rászoktatott a vitaminokra, és manapság sokan mániákusan sok vitamint szednek, hogy megelőzzék a bajt. Fontos azonban tudni, hogy a vitamint is túl lehet adagolni, ami szintén káros lehet az egészségünkre.