Ezek az infláció-követő állampapírok lesznek a 2023-as év slágerei

0

Az okos megtakarítás mindenki érdeke. Érdekünk nekünk, állampolgároknak, mert fontos, hogy a megtakarításaink ne inflálódjanak. Emellett fontos az államnak is, hogy forgassa a pénzt, és hogy bevétele legyen a kötvényekből. Milyen államkötvények vannak jelenleg a piacon, és melyik éri meg a legjobban? Cikkünkben ezt mutatjuk be.

Az utóbbi néhány év mindenki számára nehéz és kihívásokkal teli volt. Reménykedtünk abban, hogy a járványhelyzet után talpra tudunk állni, azonban jött a háború, a forint gyengülése, az energiaárak emelkedése, az infláció. Mindezek miatt nehéz állniuk a sarat az európai országoknak, és természetesen az európai embereknek is. Korábban is hangsúlyozták a szakértők, hogy mindenképpen legyen megtakarított pénzünk, most azonban sokak megtapasztalhatták, hogy milyen fontos, hogy legyen tartalék, amihez hozzányúlthatunk ínséges időkben. Az sem mindegy azonban, hogy hogyan takarítjuk meg a pénzünket. Ha például a malacperselybe rejtjük vagy a párnánk alatt tartjuk, akkor hosszú távon komoly veszteség érhet bennünket, hiszen így csak inflálódik. Éppen emiatt fontos, hogy a megtakarításunk kamatozzon, kövesse az inflációt, hogy mire felhasználjuk, ne veszítsen az értékéből. Azok számára, akik előrelátóan szeretnének megtakarítani, javasolt az államkötvényekbe való befektetés. Nézzük meg, mit is kell tudni erről!

Milyen helyzetben vannak a hazai állampapírok?

Az állam igyekszik úgy alakítani az állampapírok értékeit, hogy az egy csábító befektetésként tetszelegjen a lakosság szeme előtt. Ez azért is nagyon fontos, mert a jelenlegi gazdasági helyzetben az államnak igen fontos az állampapírokból származó bevétel, ennek ellenére 2022-ben nem sikerült növelni a lakossági állományt. Míg ugyanis 2022-re az állam 1000 milliárdos növekedéssel számolt ezen a téren, addig nemhogy nem nőtt a megvásárolt állampapírok száma, de bizony csökkent is: 1400 milliárd forint értékű állampapírral csökkent az állomány. Ez tehát azt jelenti, hogy 2400 milliárd forintnyi kieséssel kellett szembe nézniük, ami szintén arra mutatott rá, hogy reformok szükségesek. 

A legnagyobb veszteséget a MÁP Plusz produkálta, ami pedig korábban szuperállampapírként lett beharangozva. A 2022-es év végére mindössze 2189 milliárd forint maradt kötvényben, és 3757 milliárd forintot kivettek. Emiatt új állampapírokat kellett bevezetni, így szeptemberben debütált a Bónusz Magyar Állampapír (ami 2022-ben még 11,32 százalékos kamattal indult, most azonban má4 14,60 százalékon fut), valamint a Prémium Magyar Állampapír, amelyről lentebb írunk. 

Nyereséges-e a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)?

Prémium Magyar Állampapírt értelemszerűen csak akkor éri meg venni a lakosságnak, ha nemcsak infláció-követő, de nyereséges is. Fontos tehát látnunk, hogy a tavalyi 14,5 százalékos infláció már be is épült a 2030/I és a 2027/K jelzésű állampapírokba. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy ha idén vásárolunk államkötvényt, akkor a hétéves futamidő esetében 2030. február 20-án jár le a kötvényünk. A 2030/I sorozat kamatozása nem utolsó kérdés: a kezdő kamat az infláció + 1,5 százalék. Ha tehát a tavalyi évet vesszük alapul, akkor 16 százalékos kamatozással számolhatunk. 

Valamelyest kisebb a haszon a négyéves futamidejű kötvényen. A 2027/K sorozat induló kamata az infláció + 0,75 százalék. Ez tehát azt jelenti, hogy a tavalyi inflációval számolva 15,25 százalékos kamaton futna, és 2027. február 24-én vehetnénk ki a pénzünket. 

Fontos változás a Prémium Magyar Állampapírnál!

Az állam célja, hogy az állampapír-vásárlási hajlandóságot növelje a lakosságban, azaz hogy növelje az ügyfélszámot. Ennek érdekében fontos, hogy a futamidő elég hosszú legyen, és hogy minél több lakossági tulajdonban lévő állampapír legyen. Éppen amiatt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) bejelentette, hogy a 2023-as évtől értékesítési korlát kerül bevezetésre. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy január 1-től egy forgalmazó egy sorozatból egy befektető számára legfeljebb 250 millió forint összegig értékesíthet. Az Államadósság Kezelő Központ abban bízik, hogy ezzel növekedhet a lakossági ügyfelek száma. 

Mi a helyzet a Babakötvényekkel?

A Babakötvények is szépen kamatoznak, így jól teszi, aki ebben kezd el gondolkodni. Az induló kamat ugyanis az infláció + 3 százalék, ami tehát azt jelenti, hogy innentől kezdve 17,5 százalékon futnak a Babakötvények. Ezek február 1-től árazódnak át, innentől ér többet a kötvény. Nem árt azonban tudnunk, hogy a 2032/S sorozatú Babakötvény kivételt jelent, ezek nem februárban árazódnak át, hiszen ennek kamatfordulója decemberben van. Ez tehát azt jelenti, hogy 2032/S-es Babakötvények 2023 decemberéig 8,1 százalékon futnak tovább, s majd csak decemberben ugrik fel az értékük. 

Milyen kilátásai vannak az állampapíroknak 2023-ban?

S hogy milyen kilátásokban bizakodik az Államadósság Kezelő Központ? Reményeik szerint 2023-ban a lakossági állampapír-állomány megnövekszik, mégpedig 1237 milliárd forintra. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy valószínűleg a lejárat után nem fogják visszaforgatni a 2022-ben megvásárolt diszkontkincstárjegyeket, amely 643 milliárd forint kiesést jelent. Ezt summázva nettó 595 milliárd forint legjobb esetben is 595 milliárd forinttal számolhatnak a lakossági költségvetésekből kiindulva. 

Az Államadósság Kezelő Központ további tervei között szerepel, hogy amennyiben az év második felében az infláció csökkenésnek indul, akkor bevezetnek egy ötéves, fix kamatozású állampapírt, valamint emelni kívánják a MÁP Plusz kamatát is.