Ennyit kell fizetni a nagyobb összegű pénzfelvételért

0

Könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nagyobb összeget kell felvennünk a számlánkról. Általánosan ismeretes azonban, hogy hiába a saját pénzünk, sajnos nem juthatunk hozzá olyan könnyen, és általában még borsos árat is kell fizetnünk érte. De pontosan mekkora összeget vehetünk fel díjtalanul, és a nagyobb összegeknél mennyit kell fizetnünk? Cikkünkben ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk. 

Bizonyosan kerültünk már vagy fogunk olyan helyzetbe kerülni, hogy nagyobb összeget kelljen leemelnünk a bankkártyánkról. Amennyiben például egy apróhirdetés alapján szeretnénk valamit vásárolni, akkor általában magánszemélytől vásárolunk. A legtöbb magánszemély pedig azt szereti, ha készpénzzel fizetnek, és nem szokták díjazni, ha az ilyen jellegű adásvételeket utalással bonyolítjuk le. Ha például egy többszázezer forintos bútort vagy elektronikai terméket szeretnénk vásárolni, akkor bizony fel kell vennünk a megfelelő összeget. Ha pedig építkezésbe, felújításba kezdtünk, akkor az eset cifrább. Ha hitelt vettünk fel, akkor a kölcsön összege bankszámlára érkezik, holott pedig az építőmunkásokat készpénzzel szokás megfizetni. Ez tehát azt jelenti, hogy erre is többszázezer forintot kell felvennünk. De az is lehet, hogy használtautót vagy a lakás foglalóját kell készpénzzel kifizetnünk, ami bizony már egy többmillió forintos tétel is lehet. De persze nem csupán olyan helyzetekben veszünk fel nagyobb összeget, ha vásárolni szeretnénk. Még a mai napig vannak ugyanis olyan személyek, akik a félretett pénzüket nem a bankban, hanem egy borítékban gyűjtögetik (talán pontosan azért, nem szeretnének nagy összegeket kifizetni azért, hogy hozzáférjenek a saját pénzükhöz), ők pedig valószínűleg minden hónapban a fizetésükből egy nagyobb összeget levesznek, hogy azt az ATM-ből felvegyék és betegyék a borítékba. 

Azzal azonban számolnunk kell, hogy a pénzfelvételért fizetnünk kell, ráadásul nem is keveset. Jelentősen egyszerűbb volna az életünk, ha mindenki megelégedne azzal, ha a vételárakat és a szolgáltatási díjakat csupán utalnánk, hiszen az utalás összege lényegesen kevesebb. Ha azonban ATM-ből szeretnénk pénzt felvenni, vagy a bankfiókban szeretnénk hozzájutni a pénzünkhöz, akkor jelentősen többet kell fizetnünk, sőt, gyakran időpontokat kell egyeztetnünk, egyszóval csöppet sem kényelmes ez a megoldás. 

Mekkora összegig lehet díjmentesen pénzt felvenni?

Erre a kérdésre is igaz a válasz: ahány ház, annyi szokás. Ugyanis a maximálisan megengedett díjtalan felvétel pénzintézetenként és csomagonként változik. Vannak olyan bankok, amelyeknek a profiljuk a kedvező pénzfelvétel, ilyen esetekben pedig jó eséllyel olcsóbb ATM-ezésre lehet számítani. De még ezen belül sem mindegy, hogy milyen csomagot választunk. Ha tudjuk magunkról, hogy viszonylag gyakran szoktunk nagyobb összeget leemelni a kártyánkról, akkor már eleve úgy érdemes befáradni a bankfiókba, amikor új számlát nyitunk, hogy jelezzük az ügyintézőnek ezt. Ebben az esetben pedig az ügyintéző figyelembe fogja venni ezt az igényünket, és vagy egy olyan csomagot fog ajánlani, amelyben magasabb összegekig vehetünk fel díjtalanul pénzt, vagy alacsonyabb díjáron vehetünk fel pénzt. De az is előfordulhat, hogy az alapcsomaghoz kiegészítésképpen tud ilyen extrát betenni. 

Alapvetően tehát igaz, hogy minden a jó számlakonstrukción múlik, éppen ezért a megfelelő konstrukció kiválasztására fokozottan érdemes ügyelni. Nem érdemes a legközelebbi fiókba bemenni, csak mert az a legkényelmesebb megoldás. Alapos utánajárást igényel ugyanis a feladat: érdemes minden hazai pénzintézet csomagjait végigolvasni, hogy a legmegfontoltabb döntést hozhassuk meg. Ha pedig erre nincs időnk, akkor kérjünk meg egy független szakembert, aki tökéletesen tisztában van a hazai bankszektorral. Híresen kedvező a pénzfelvétel szempontjából például a CIB ECO Plusz csomag, valamint a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 csomag, ezekkel ugyanis nagy összegeket emelhetünk le ingyen vagy nagyon kedvező áron. 

Mindazonáltal természetesen ha hirtelen szükségünk van arra, hogy nagyobb összegű pénzt vegyünk fel, akkor csak emiatt nem fogunk konstrukciót változtatni. Ilyen esetben nem árt, ha tudjuk, hogy havonta kétszer van lehetőségünk 150 ezer forintot díjtalanul felvenni ATM-ből. Fontos tehát, hogy egyidejűleg ez a maximális érték, amekkora összeget a kezünkbe vehetünk, ami bizony nagyon sok esetben bizonyulhat kevésnek. De mi a teendő, ha ennél többre van szükség? Hogyan ússzuk meg a lehető legolcsóbban a dolgot?

Mennyibe fog kerülni a nagyobb összeg felvétele?

A legfontosabb kérdés természetesen, ami mindenkit izgat, hogy mennyibe fog kerülni egy nagyobb összeg felvétele? Ezeknek díjazása – mint azt már említettünk – bankonként, ATM-enként és konstrukciónként eltér, ezért az alábbiakban csupán az átlagos díjszabást ismertetjük. 

Számítanunk kell arra, hogy akár többezer forint is eltűnhet a számlánkról a készpénzfelvétel díja miatt. Amennyiben például 500 ezer forintot veszünk fel, általában 3 ezer és 7 ezer forint között mozog a felvétel díja. Ugyanakkor értelemszerűen minél nagyobb az összeg, annál több lesz a felvétel díja. Ha többmillió forintot szeretnénk kivenni, akkor arról előre érdemes tárgyalni a bankkal, megeshet ugyanis, hogy személyre szabott ajánlatot tudnak adni. Éppen ezért sosem szabad csak úgy vaktában nekiindulni pénzt felvenni. Legalább magunktól tájékozódjunk, de a legbölcsebb döntés az volna, ha az ilyen kérdéseket egy-egy pénzügyi szakértővel tárgyalnánk meg. 

Érdemes ATM-ben pénzt felvenni?

Megállapítottuk tehát, hogy számos olyan eset van, amikor nem lehet megkerülni a készpénzfelvételt, ráadásul gyakran nagyobb összegekben kell gondolkodnunk. Ilyenkor azonban az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak az az, hogy ATM-ből vagy bankfiókból vegyem fel a pénzt? Nem mindegy ugyanis, és komoly pénzeket veszíthetünk rajta, ha nem a jó döntést hozzuk meg. Nézzük meg, mit kell tudnunk az ATM-es készpénzfelvételről!

Sajnos a helyzet az, hogy erre a kérdésre nem lehet egy egyszerű, egységes, fekete-fehér választ adni. A tapasztalat ugyanis az, hogy a bankok ATM-jei között hatalmas különbségek figyelhetők meg, sőt még olyan esetek is adódhatnak, hogy ugyanazon bank egyik ATM-je drágább, mint a másik. Nagyon okosan kell tehát eldöntenünk, hogy hol szeretnénk felvenni az összeget. Ez leginkább annak tudható be, hogy a legtöbb pénzintézet az egy tranzakcióval felvehető összeget nem az érték alapján ítéli meg, hanem a bankjegyek számában. Ez biztonsági okokra vezethető vissza, és ATM-enként különböző beállításokkal kell számolni. Ez tehát azt jelenti, hogy a maximálisan felvehető összeget a bankautomata fizikai korlátai is meghatározzák, s bizony a helyzet az, hogy egyes helyeket kevesebb bankjegyet lehet felvenni egy tranzakcióval. Már csak emiatt is érdemes alaposan utánajárni a dolgoknak.

De nézzük meg, hogy pontosan melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják, hogy mekkora összeget vehetünk fel és mennyiért!

  • A maximálisan felvehető összeget elsősorban az befolyásolja, hogy – miképpen arról már szót ejtettünk –, hogy milyen számlakonstrukcióval rendelkezünk. A kártyánknak ugyanis limitbeállításai vannak. A bankok kétféle limitet szoktak beállítani: 1. mekkora összegig bonyolíthatunk le a kártyánkkal tranzakciókat? 2. mekkora az a maximális összeg, amit naponként felvehetünk készpénzben? Ez utóbbi tényező természetesen alapjaiban határozza meg azt, hogy felvehetjük-e a nekünk tetsző összeget. Ha a limitnél magasabb összeget szeretnénk felvenni, akkor nincs mese: be kell mennünk a bankfiókba. 
  • A saját bankunk automatájából szeretnénk pénzt felvenni, vagy valamely más bank automatájából? A pénzfelvételnél általában fokozott szerepet játszik a kényelmi faktor: amelyik ATM közelebb van, onnan veszek fel pénzt. Ha azonban nagyobb összeget szeretnénk felvenni, akkor ezt a kényelmi szempontot érdemes figyelmen kívül hagyni. Általánosan ismert tény, hogy ha nem a saját bankunk ATM-jéből veszünk fel pénzt, akkor az jelentősen drágább lesz, ráadásul azt is figyelembe kell vennünk, hogy az idegen bank ATM-je kevesebb pénzösszeget is fog kiadni nekünk.

Most pedig térjünk a legfontosabb kérdésre: pontosan mekkora összeget lehet felvenni az ATM-ből? Erre azonban sajnos nem tudunk egységes választ adni, hiszen a maximálisan felvehető összeg bankonként változik (mint arra már kitértünk). Vannak olyan bankautomatás, amelyek megengedik a 800 ezer, de akár az egymillió forintos felvételt is (tehát egy tranzakcióval akár felvehetünk egymillió forintot is!), de nagyon sok olyan automata van, ahol legfeljebb 200 ezer forintot engednek meg a felvételre. Nézzünk tehát alaposan körül, mielőtt nekiindulnánk a nagyvilágba. Érdemes célirányosan azt az ATM-et felkeresni, amely a mi igényeinknek megfelel. Ha pedig annál nagyobb összeget szeretnénk felvenni, amennyit az automaták megengednek, akkor nincs más megoldás: be kell mennünk a bankfiókba.

Mit kell tudni a bankfiókból történő pénzfelvételről? 

Természetesen nem olyan nagy probléma, ha a bankfiókból kell felvennünk a pénzünket, ez azonban nem olyan rugalmas és kényelmes megoldás. Ha ugyanis nagyobb összeget szeretnénk felvenni, akkor a szándékunkat előre jelezni kell a bank felé, azaz fel kell őket hívni telefonon, és időpontot kell egyeztetni. A szakértők szerint minden 500 ezer forint fölötti felvételnél illik előre értesíteni a bankot. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy valószínűleg nem fogunk már aznapra időpontot kapni a banktól. Az egymillió alatti összegek felvételére általában egy munkanapot kell várni (tehát jó eséllyel ha ma telefonálunk, akkor holnapra már kapunk időpontot, hogy felvehessük a pénzünket), ha azonban többmillió forintot szeretnénk felvenni, akkor akár két-három munkanapot is várhatunk. 

Érdemes azt is megjegyezni, hogy az időpontra időben meg kell érkezni, és nem szabad szó nélkül eltűnni, késni, nem megjelenni. Az ilyesféle húzások miatt ugyanis csúnya összegekkel büntethetnek meg a bankok. Természetesen azzal megértők, ha valami közbejön, az azonban a minimum, hogy betelefonálunk, és szólunk, hogy mégsem tudunk megjelenni a megbeszélt időpontra.