Ennyi áramot fogyasztanak a háztartási gépek

0

A rezsicsökkentés hiánya már sokakat elborzasztott. Sokan kézhez kapták az első olyan számláikat, amelyek végösszege akár sokszorosa lett a korábbiakhoz képest. Az árak növekedése mellett értelemszerűen mindenki ott próbál meg spórolni, ahol csak tud. Éppen emiatt nagyon hasznos volna egy olyan lista, amely bemutatja, hogy az otthoni gépeink pontosan mennyit fogyasztanak. Cikkünkben egy ilyen listát állítottunk össze.

Össze kell húznunk a nadrágszíjat

2020-ban – amikor bezártak a munkahelyeink, bezártak az iskolák, nekünk a négy fal között kellett kuksolnunk, sőt estére kijárási tilalmat rendeltek el – azt hittük, annál az évnél rosszabb már nem lehet. Aztán jött a 2021-es és, és bebizonyosodott, hogy márpedig lehet rosszabb. Az egyéves bezárás után jöttek az újabb bezárások, továbbra is otthoni karanténban maradtunk, távoktatással kellett megküzdenünk, home office-ból dolgoztunk, ráadásul elkezdődtek a gazdasági problémák: a moratóriumok és kamatstop miatt, valamint a termelés és a fogyasztás visszaesése miatt kialakult egyfajta gazdasági megtorpanás. Több szektor bedőlt, komoly hiánycikkek alakultak ki a piacon, és banki problémák jelentkeztek. A 2021-es év vége felé úgy tűnt, kezd konszolidálódni a helyzet: az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba, lezárjuk magunk mögött a járvány vészterhes időszakát, a gazdaság is szépen lassan helyre jön. Majd 2022. tavaszán kirobbant az ukrán-orosz fegyveres konfliktus, Európa szankciókat vezetett be fontos energiaszolgáltatónkkal, Oroszországgal szemben, és komoly gazdasági válság alakult ki. Az energia hiánycikk lett Európában: megdrágult a villany, a gáz, az üzemanyag. Ezeknek drágulása miatt természetesen az üzletek beszerzése és fenntartása is drágább lett, ezeket pedig beépítették a termékek, élelmiszerek áraiba, így aztán jelentős infláció is kialakult. 

És itt tartunk most, a 2022-es év vége felé járván. Háromszor is át kell gondolnunk, ha valamit megvennénk, ugyanis az élet sokkal drágább lett, és minden forint számít. Az ember tehát ott próbál meg spórolni, ahol csak tud. Mivel a rezsitámogatás megszűnik abban az esetben, ha a fogyasztásunk túllépi az átlagfogyasztást, ezért sokaknak nagyon óvatosnak kell lenniük az otthoni fogyasztásukkal. Tudatosan figyelni kell arra, hogy kevesebbet fogyasszunk, nehogy elveszítsük a támogatást. Erre azonban csak akkor lehet tudatosan figyelni, ha tudjuk, hogy milyen háztartási gépek nagyjából mennyit fogyasztanak. Éppen emiatt összeállítottunk egy listát, amely tartalmazza, hogy mi mennyit fogyaszt. Nem szabad elfeledni, hogy az alább közölt értékek pusztán becsült értékek!

Mennyit fogyasztanak a konyhai eszközök és gépek?

 • Számos család élvezi a mosogatógép előnyeit. Ha nagycsaládban élünk, akkor megkerülhetetlen, hogy az életünk jelentős részét mosogatással töltsük. Ez alól akkor menthetjük fel magunkat, ha beizzítjuk a mosogatógépet. Egy tele töltött mosogatógép fogyasztása azonban két kWh.
 • Az elektromos szeletelő fogyasztása nem magas. Amennyiben négy teljes évig minden egyes hétvégén bélszínt szeletelnénk (ami hazánkban nem jellemző), akkor az egy évnyi fogyasztás sem haladná meg az egy kWh-t.
 • Ha teafőzőt használunk, akkor 35 csésze tea lefőzése után fogyasztunk el egy kWh-t. 
 • A kenyérpirítós sok családban napi használatban van. Nem kell azonban aggódnunk a fogyasztása miatt, ugyanis nagyjából 60 kenyér megpirítása után fogyasztunk 1 kWh-t. 
 • Ha nincs sok időnk este, és melegszendvicset szeretnénk készíteni a családnak vacsorára, akkor jó, ha észben tartjuk, hogy körülbelül 25-55 szendvics folyamatos sütésével egy kWh-t fogyasztunk. 
 • A magyar emberek szeretnek kávézni, így azt is célszerű megnézni, mennyit fogyaszt ez a szokásunk. Amennyiben mi magunk daráljuk a kávét, akkor azzal kell számolni, hogy 90 kg ledarálásával mindössze 1 kWh-t fogyasztunk el. Mivel 90 kg kávé jó esetben igen sokáig elegendő, ezért ez a fogyasztás elenyészőnek tekinthető.
 • Sok család használja napi szinten a mikrohullámú sütőt. Ezesetben tartsuk észbe, hogy öt félkész, fagyasztott étel felolvasztása esetében érhetjük el az egy kWh-t. 
 • A kávé ivása azonban már némiképp többet fogyaszt. Körülbelül negyven csésze lefőzésével érjük el az egy kWh-t. 
 • Sokan beruháztak már olajsütőre a gyorsabb sütés érdekében. Ne feledjük azonban, hogy 1,5 kiló krumpli kisütése 1 kWh-ba kerül. 
 • Az elektromos konzervnyitó fogyasztása sem magas. Abban az esetben, ha egy teljes évig minden egyes nap felnyitnánk egy konzervet az elektromos konzervnyitóval, akkor körülbelül egy kWh-t fogyasztana a masinánk.  
 • A késélezés fontos azokban a családokban, ahol gyakori a sütés-főzés. Sokan használnak elektromos késélezőt, azonban nem kell aggódni, ennek fogyasztása sem túl sok. 12 000 kés élezésével érjük el az egy kWh-t, tehát nyugodtan fenhetjük a késeket. 

Mennyi áramot fogyasztanak az izzók?

Azt már régóta hangsúlyozzák a szakemberek, hogy az izzókat érdemes lecserélni energiatakarékos izzókra, hiszen ezek jelentősen kevesebbet fogyasztanak. Hasonlítsuk is össze, hogy pontosan mennyivel kívánnak ezek kevesebb áramot!

 • Az energiatakarékos (20W-os) izzó 50 órányi használat után éri el az egy kWh-t.
 • A 40 W-os izzó 25 órányi használat után éri el az egy kWh-t.
 • A 65 W-os izzó 16 órányi használat után éri el az egy kWh-t.
 • A 100 W-os izzó 10 órányi használat után éri el az egy kWh-t.

Mennyit fogyasztanak a fürdőszobai eszközök és gépek?

 • Hűtőszekrény nélkül egy háztartás sem tud meglenni. Sajnos rossz hír, hogy nem keveset fogyasztanak ezek a gépek. Egy hűtőszekrény átlagosan napi 2 kWh-t fogyaszt, ami havi lebontásban 60 kWh-t jelent. Az átlagfogyasztás 210 kWh, tehát már pusztán a hűtő bekapcsolásával elértük a megengedett energiahasználat 30 százalékát. 
 • Ugyanez a szomorú helyzet a fagyasztó használatával is. A fagyasztó átlagosan napi 2 kWh-t fogyaszt, ami havi lebontásban 60 kWh-t jelent.
 • A környezettudatos otthonokban sokszor villanytűzhely van beszerelve. Amennyiben egy anyuka a négyfős családjára minden nap használja az elektromos tűzhelyet, akkor ez 20 kWh-ba fog kerülni. Ez havi szinten már 20 kWh fogyasztást jelent.
 • Amennyiben heti öt alkalommal használjuk a centrifugát, akkor egy kWh fogyasztással kell számolnunk. 
 • Amennyiben minden nap használjuk az elektromos borotvát, akkor egy kWh fogyasztással kell számolnunk. 
 • A mosógép fogyasztása igen változatos, egy és tíz kWh közé tehető. Nézzük meg, hogy a különféle programok mennyit fogyasztanak!
  • A heti mosás egy négytagú családra körülbelül 10 kWh-t jelent. Ha ezt havi szintre számoljuk, akkor 40 kWh-t kapunk. 
  • Amennyiben kimosunk négy kg pamut anyagú ruhát 90 fokon, akkor a mosógép fogyasztása kb. 2.5 kWh.
  • Amennyiben kimosunk 1,8 kg műszálas ruhát 50 fokon, akkor a mosógép fogyasztása nem haladja meg az egy kWh-t.

Mennyit fogyasztanak a számítógépek, laptopok és játékkonzolok?

A számítógépek napi használatban vannak szinte minden családban. Sokan számítógépről dolgoznak, sokan ezen tartják a kapcsolatot a szeretteikkel, sokan pedig ezen szórakoznak, kapcsolódnak ki. De mennyit is fogyasztanak ezek a gépek pontosan?

 • Egy általános tulajdonságokkal rendelkező laptop 50-60 kWh teljesítményen fut. Ha tehát nyolc órán keresztül használjuk egy nap, akkor évente 150-300 kWh-os lesz a fogyasztásunk. Ha ezt leosztjuk havi szintre, akkor mindössze 12,5-25 kWh-t fogyasztanak. Nem árt tudni, hogy a laptopok – amennyiben töltjük őket – alvó állapotban is használják az áramot, így ha a gépünk olyan, hogy nem szívesen húzzuk ki az áramból, akkor érdemes kikapcsolni, amikor nem használjuk. 
 • Az asztali számítógép fogyasztása sok tényezőtől függ. Használunk-e hozzá hangfalat, nyomtatót? Mire használjuk? Csupán webes böngészésre, fájlok szerkesztésére? Vagy nagyobb energiaigényű játékokra is? Ezek mind befolyásolják, hogy végül mekkora lesz a PC teljesítménye. Annyit azonban elmondhatunk, hogy egy asztali számítógép átlagosan havi 50 kWh-t fogyaszt, ha naponta nyolc órán keresztül használjuk. Ez évente 600 kWh-t jelent. 
 • A játékkonzolok fogyasztása is elsősorban attól függ, hogy milyen típusú a konzol, milyen játékokat játszunk rajta, és milyen gyakran használjuk. Összességében azonban elmondható, hogy amennyiben valamilyen új generációs konzollal napi három órát játszunk, akkor ez havonta 15,16 kWh-t fog fogyasztani, ami éves szinten 180-200 kWh. 

Mennyit fogyasztanak a hűtő és fűtő eszközök és gépek?

Alapvető emberi igény, hogy otthonunkat télen melegen tartsuk, nyáron pedig megpróbáljuk megakadályozni, hogy felforrósodjanak a szobák. Emiatt különféle elektronikai eszközöket használunk, amelyek sajnos olykor igen sokat tudnak fogyasztani. Nézzük meg sorra, hogy pontosan mi mennyit fogyaszt!

 • Egy átlagos hatékonyságú inverteres klíma körülbelül 1,1 kWh-t fogyaszt. Ez azt jelenti, ha napjában 8 órán keresztül járatjuk a klímát, akkor az napi 8,8 kWh-ba fog kerülni. Ha ezt 30 napra számoljuk, akkor elérjük a 264 kWh-t. 
 • Az elektromos konvektorok általában 2 kWh teljesítménnyel működnek. Ez tehát azt jelenti, hogy mindössze fél óra fűtéssel máris elérjük az egy kWh-t. Nagyon figyelni kell arra, hogy semmiképpen ne működtessük egész nap, hiszen ha napi 24 órában be van kapcsolva, akkor az napjában 48 kWh áramot fogyaszt el, ami pedig havi lebontásban 1440 kWh. Ez rezsicsökkentéssel és rezsicsökkentés nélkül is rendkívül drága.  
 • Ha egy házban nem túl jó a fűtés, akkor a lakók gyakran rásegítenek a melegre egy kis hősugárzóval. Ezzel azonban az a baj, hogy rendkívül sokat fogyaszt, ugyanis 3 kWh a teljesítménye. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 20 perc alatt fogyaszt egy kWh-t, tehát ha egész álló nap menne, akkor aznap máris elfogyasztanánk 72 kWh-t. Ha egész hónapban azzal fűtünk, akkor csak ez kitesz 2 160 kWh-t, amiről mindenki beláthatja, hogy rengeteg. 
 • Sokan vannak, akik a padlófűtés mellett teszik le a voksukat. Ennek fogyasztását azonban nem olyan könnyű behatárolni, hiszen sok tényezőtől függ. Elsősorban attól függ, hogy milyen minőségű a szigetelés, hogy milyen üzemmódban működik, hogy mekkorák a szobák, és hogy milyen külső környezeti viszonyokkal kell számolnunk. Persze az is fontos kérdés, hogy a padlófűtés az egyedüli fűtési forrás, vagy pusztán kiegészítés. Amennyiben ugyanis az egyetlen fűtési forrásunk ez, akkor körülbelül 0,2 kWh fogyasztással kell számolnunk négyzetméterenként. Ha tehát előre ki szeretnénk számolni a padlófűtésünk havi költségeit, akkor szobánként meg kell szorozni a 0,2 kWh-t a négyzetméterek számával, ezeket adjuk össze, majd szorozzuk meg az üzemidővel. Így nagyjából megkapjuk azt, hogy mekkora fogyasztással számolhatunk, ez azonban csak egy hozzávetőleges szám, hiszen – mint fentebb már említettük – ennek fogyasztása számos tényezőtől függ. 

Mennyit fogyasztanak a televíziók? 

A televízió fogyasztásával kapcsolatban nem tudunk pusztán egy számot mondani, hiszen a különféle típusú, különféle méretű, különböző korral rendelkező készülékeknek más és más a fogyasztása. 

 • Egy 32 colos LED televíziót 20 órán keresztül kell használni, hogy egy kWh-t fogyasszon. 
 • Amennyiben a LED tévénk már 51 colos, akkor az egy kWh teljesítményt mindössze 8-9 óra alatt éri el, ami azt jelenti, hogy ha 20 órán keresztül nézzük a tévét, akkor két kWh-t fogyasztunk. 
 • Ha a LED tévénk 127 centiméter átmérőjű, akkor értelemszerűen többet is fog fogyasztani. Ebben az esetben 1000 óra tévézés után körülbelül 80-90 kWh fogyasztással számolhatunk. Ez tehát azt jelenti, hogy 200 napig naponta 5 órát kell tévé előtt ülnünk ahhoz, hogy elérjük ezt a fogyasztást. 

Nézzük meg, hogy mennyit fogyasztanak az egyéb elektronikai eszközök!

 • Telefontöltőt szinte minden nap használunk. Átlagosan 100 töltés után fogyaszt 1 kWh-t. 
 • A vasaló egy óra használat után éri el az egy kWh-t.
 • Amennyiben a hajszárítót hat alkalommal tíz percig használjuk, akkor elérjük az egy kWh-t. 
 • Ha faxot használunk, akkor körülbelül 3 óra használat után érjük el az egy kWh-t.
 • A fúrógép használata két óra folyamatos fúrás után éri el az egy kWh-t. 
 • Az elemtöltő használata 100 óra töltés után éri el az egy kWh-t. 
 • A párologtató egy óra használat után éri el az egy kWh-t.
 • Ha használni szeretnénk a Hi-fi berendezésünket, akkor úgy számoljunk, hogy 8-10 órás működtetés után érjük el az egy kWh-t.
 • A videólejátszó egynapi felvétel lejátszása után éri el az egy kWh-t.
 • A páramentesítő három óra használat után éri el az egy kWh-t.