Egyedi biztosítási konstrukciók kritikus betegségek esetére

0

A mai világban teljesen természetes, hogy biztosítást kötünk az otthonunkra, az ingóságainkra, sőt, előrelátóan életbiztosítást kötünk, hogy egy tragikus esemény bekövetkezése esetén családtagjaink válláról levegyük az anyagi terhet. Arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy bebiztosítsák magukat arra az esetre, ha egy súlyos betegséggel kell szembenézniük.

Napjainkban az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, továbbá a rohanó és stresszes életmód következményeként a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések száma egyre nő. Egy ilyen, életet veszélyeztető, súlyos betegség rendkívül nagy anyagi teherrel jár. A gyógyulás, a rehabilitáció költségein túl a betegségben szenvedő jövedelmének kiesése is gondot jelenthet.

A leggyakoribb halálokok Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal 2022. évi adatai alapján hazánkban a születéskor egészségesen várható átlagos élettartam férfiaknál 61,5 év, nőknél 64,1 év. Szintén a KSH felméréséből derül ki, hogy 2021-ben rosszindulatú daganatos megbetegedések következtében 16 181 férfi és 14 412 nő, különböző szívbetegségek miatt pedig 14 873 férfi és 17 103 nő vesztette életét Magyarországon.

Biztosítás kritikus betegségek esetére

A kritikus betegségekre szóló biztosítási forma abban segít, hogy a biztosított egy súlyos betegség esetén finanszírozni tudja az ellátásának, gyógyulásának költségeit, vagy éppen a betegségből adódó jövedelemkiesés ne okozzon számára problémát. Fontos tudni, hogy ez a biztosítási konstrukció nem azonos az életbiztosítással, a kifizetés feltétele, hogy a biztosított életben legyen a kárigény benyújtásakor. A kritikus (vagy rettegett) betegségekre szóló biztosítás általában kiegészítő biztosításként köthető meg például kockázati életbiztosításoknál, de néhány biztosítónál önállóan is elérhető.

Mely betegségfajták esetén nyújthat segítséget?

E konstrukció a szív- és érrendszeri betegségektől kezdve a daganatos megbetegedéseken át, az autoimmun betegségekig, vagy éppen a főbb szerveket érintő súlyos állapotok esetében is segítséget nyújt. Ilyenek például a szívinfarktus, az ischaemiás szívbetegség, az agyi érkatasztrófa, a különböző rosszindulatú daganatos betegségek, a szklerózis multiplex, az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a látás/hallás súlyos károsodása vagy elvesztése, valamint az egyes máj- és tüdőbetegségek is.

A biztosítás köthető 20, 30, 40 vagy akár 50 féle betegségre is. A biztosítási összeg már a biztosításban szereplő kóros állapot diagnosztizálása után felvehető, ami nagy segítséget jelent a gyógyulásban: finanszírozható belőle magán egészségügyi ellátás, illetve rehabilitációs ellátás itthon vagy akár külföldön, de vásárolhatók belőle speciális gyógykészítmények is – az összeg szabadon felhasználható.

Jó tudni

Amennyiben az egyik betegségfajta kialakulása után egy másik betegségcsoportba sorolható súlyos kóros állapot is jelentkezik a biztosítottnál, a biztosító kétszer eszközöl kifizetést.
A világhálón elérhető, díjmentesen igénybe vehető kalkulátorok segítségével megismerhetők és összehasonlíthatók a különböző társaságok kritikus betegségekre szóló biztosítási konstrukciói.