Bankolás kockázat nélkül, virtuális bankkártyával

0

Napjainkban rengeteg történetet hallani internetes csalásokról, melyek során bankkártya adatokkal való visszaélés történik, vagy éppen az elutalt összeg nem ér célba, netán egyenesen a bankszámláról emelnek le kisebb-nagyobb összeget.

Napjainkban, amikor a készpénzes vásárlásokat egyre jobban kiszorítja a bankkártyás vásárlás, mely ma már akár érintésmentesen is végezhető, vagy éppen a mobiltelefonon keresztül történő fizetés; ezen kívül az internetes vásárlások is a mindennapok részévé váltak, és gyakori a külföldi oldalakról történő vásárlás is, jogos az aggodalom a pénzügyi tranzakciók biztonságosságát illetően.

Van megoldás: virtuális bankkártya

A bankszámla védelmére szolgálhat az úgynevezett virtuális bankkártya, mely kibocsátó banktól függően fizikailag is, vagy csak online létezik. Amennyiben az online történő vásárlásokra külön bankszámlát, illetve bankkártyát alkalmaz a számlatulajdonos, jelentősen csökkenti a kockázatát annak, hogy csalás áldozatává váljék.

A virtuális, azaz internetes kártya használata egyáltalán nem bonyolult, csupán át kell tenni az aktuális vásárlásra szánt összeget a főszámláról az alszámlára, amennyiben olyan helyen történik a vásárlás, amely biztonságossága még nem igazolt, majd a virtuális bankkártya adatok megadásával a fizetés ugyanúgy történik, mint a „rendes” bankkártyák használatával.

Amennyiben a kártyahasználó internetes csalás áldozatává válik, például visszaélnek a kártyaadataival, csak annyi veszteség éri, amennyi összeget az erre a célra fenntartott alszámlán tárolt. A kártyahasználat és a saját számlákról történő átvezetés díjtalan.

Bankok, ahol virtuális kártya igényelhető

Egyelőre a CIB Banknál, az Erste Banknál, a Gránit Banknál és az OTP Banknál van lehetőség virtuális kártya igénylésére. Ezen kívül a pénzküldéssel foglalkozó Wise és a Revolut neobank is rendelkezik virtuális kártyával.

Virtuális kártyaválaszték a hazai bankok kínálatában

Az OTP Banknál igényelhető OTP Webkártyának külön alszámlája van, mely nem jár külön költséggel, mint ahogy a számlák közötti átvezetés sem. A kártya fizikai minőségében nem létezik, de online minden olyan adatot tartalmaz, amely kártyahasználatnál szükséges.

A Gránit Bank Gránit Digital Kártyaszolgáltatása keretén belül biztosított Instant Bankkártya használata nem biztonságosabb, mint a normál bankkártya használata, ugyanis a kártyaadatok megegyeznek, és külön alszámla sem tartozik a virtuális kártyához.

Az Erste Bank Virtuális Bankkártyája díjmentesen igényelhető bármely Keretszerződéses számlához, azaz a szolgáltatásnak külön költsége nincs. Mivel ez a normál bankszámlához kapcsolt virtuális kártya, alszámla nem kapcsolódik hozzá. Az alapból beállított 1 forintos vásárlási limit internetbankon vagy mobilbankon keresztül módosítható.

A CIB Banknál igényelhető CIB Visa Internetkártya egy fizikailag is létező kártya. A kártyához külön alszámla jár, amin tartható az az összeg, ami az adott pénzügyi tranzakció során szükséges. A kártyával maximum 50 ezer forintért lehet internetes felületeken vásárolni naponta.