Novák Katalin részleteket árult el a megemelt CSED-ről

0

Közismert tény, hogy Magyarország kormánya az egyik legégetőbb problémának a demográfiai krízist tartja. Nem lehet tovább szemet hunyni afölött, hogy a született magyar gyermekek száma évről évre alacsonyabb. Éppen ezért többek között jelentősen megemelték a CSED-et, aminek részleteiről Novák Katalin, a család- és ifjúságért felelős miniszter beszélt.

Komoly támogatásokra számíthatnak a családok

Mint ismeretes, a 21. századi trendek alapján egyre kevesebb fiatal választja a családos, és főleg a nagycsaládos jövőképet, helyette inkább a karrier és az egyéni sikerek megvalósítását tűnik ki célul. Ez azonban könnyen gazdasági katasztrófához vezethet, hiszen ezen tendencia mellett összeomlik a nyugdíjrendszer, és súlyos munkaerőhiány alakul ki idővel, ami az ország gazdaságát összeroppantja. Éppen ezért Magyarország kormánya törekszik ösztönzően hatni a fiatal párokra, fiatal családosokra, hogy próbálják összehangolni a karriert és a nagycsaládos jövőképet. Az ösztönzés komoly anyagi támogatásokban merül ki: így a fiatalok számolhatnak a CSOK-kal, a babaváró hitellel, a diákhitel elengedésével, az autóvásárlási kedvezményre, az adókedvezményekre…stb. 

Sok vád éri azonban a kormányt, hogy a segélyezési rendszer nincs a megfelelő szinten, hogy a segélyek összege alacsony, amit persze nem is lehetne tagadni. Jobboldali párt lévén nem az alanyi jogon járó juttatásokban hisz a kormány politikája, hiszen ezt igen sokan kihasználták már (emiatt pedig az egyébként becsületesen dolgozó személyek is rosszul jártak), helyette a munkaalapú támogatásokat preferálják. Ez azt jelenti, hogy a tisztességesen dolgozó emberek juthatnak csak komolyabb támogatásokhoz, és minél jobban keres valaki, azzal arányosan annál kedvezőbb támogatásokban részesülhet. A CSOK-kal, babaváróval, adókedvezménnyel és egyéb támogatásokkal tehát nem az a kormány célja, hogy a fiatalok a karrier helyett a gyermeknevelést válasszák, éppen ellenkezőleg! Arra buzdítja a párokat, hogy hozzák összhangba a kettőt egymással. Erre pedig egy kiváló példa a CSED.

Döntött róla az országgyűlés

Novák Katalin terjesztette be azt a javaslatot, miszerint a csecsemőgondozási díj összegét emeljék meg, mégpedig a bruttó bér száz százalékára. Ez tehát azt jelenti, hogy – mivel a CSED után kevesebbet kell adózni is – a kismama a baba születését követő fél évben többet keres, mint akkor, amikor dolgozott. Az emelkedett összeget a következő évtől, mégpedig 2021. július elsejétől kezdik folyósítani.

„Ha egy nő úgy dönt, hogy gyermeket vállal munka mellett, akkor a szülést követően fél évig nagyobb összeget visz haza hónapról hónapra, mint amennyit azt megelőzően keresett.”

Novák Katalin azt is hozzátette, hogy azok számára is elérhető lesz a megemelkedett csecsemőgondozási díj, akik már most ilyen juttatással vannak otthon a gyermekükkel:

„És még egy jó hírünk is van. A csecsemőgondozási díj azokra is vonatkozik majd, akik már most igénybe veszik ezt a juttatást. Tehát ha valakinek majd az év elején születik meg a gyermeke valamikor, és csecsemőgondozási díjjal van otthon ezzel a gyermekkel, akkor rá is érvényes lesz július elsejétől ez a szabályozás.”

Novák Katalin azt is hozzátette, hogy ilyen lehetőség sehol máshol nincs a világon.