Érkezik a tizenharmadik havi nyugdíj!

0

A plusz pénz mindig jól jön. Az idősebb korosztály legnagyobb örömére ismét folyósítják a 13. havi nyugdíjat, sőt, hamarosan már rendelkezhetünk is az összeggel. Cikkünkben arra térünk ki, hogy pontosan mikor érkeznek meg az utalások, és hogy kiket illet meg a 13. havi nyugellátás.

Kiket illet meg a 13. nyugdíj?

Arról, hogy kik részesülhetnek tizenharmadik havi nyugellátásban, az Államkincstár tájékoztatta a lakosságot. A paletta igen széles, ennek köszönhetően sokan számíthatnak ebben a hónapban arra, hogy több pénzből gazdálkodhatnak, mint az év többi napján. Az extra juttatásban ugyanis részesül minden olyan állampolgár, aki tavalyi évben legalább egy napig jogosult volt a nyugellátásra, és a 2021-es évben már öregségi vagy özvegyi nyugdíjban, szülői nyugdíjban, mezőgazdasági ellátásban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban vagy árvaellátásban részesül. 

Hozzá kell tenni azt is, hogy a tizenharmadik havi juttatásra nemcsak a nyugdíjasok számíthatnak, hanem mindazok, akiknek a rendszeres pénzellátásuk minden évben a nyugdíjakkal azonos mértékben növekszik.

Mik a leggyakoribb ilyen jellenű juttatások?

  • a baleseti járadék,
  • a rehabilitációs ellátás, 
  • a rokkantsági járadék, 
  • a házastárs után járó jövedelempótlék. 

Abban az esetben, ha min több ilyen juttatásra is jogosultak vagyunk, akkor mindenből megkapjuk a tizenharmadik havi utalást, azaz az összes juttatásnak az összegét újra utalni fogják.

Mikorra számítsunk az érkezésére?

A tizenharmadik havi nyugdíj akkor érkezik, mint a szokásos nyugdíj. Amennyiben tehát a bankszámlaszámunkra szokták utalni az összeget, akkor 2021 február 12-én írják jóvá az összeget. Ezen a napon külön tételként fog szerepelni a rendszeres nyugellátásunk, és egy külön tétel fejében érkezik a tizenharmadik havi ellátás.

Aki postán szokta kapni az ellátást, az is szintén a szokásos napra várja az extra pénzt, ugyanis ezt is a februári teljes havi nyugdíjjal fogja a kezünkbe adni a postás. A megszokott nyugdíj-kifizetési napon az utalványon szerepelni fog a rendszeres havi ellátásunk, valamint a rendszeres havi ellátástól külön, egy másik sorban megjelenik a kiegészítés. 

Mekkora összegre számíthatok? 

A tizenharmadik havi juttatás annak alapján számolható ki, hogy vesszük azoknak az ellátásoknak az összegét, amikre jogosultak vagyunk (például házastárs után járó jövedelempótlék és baleseti járadék), és mindezeknek a huszonöt százalékával számoljunk. A juttatás alapjául azonban ne a tavalyi összegeket nézzük, hanem már az ideit, ami azért fontos, mert – mint minden évben – az infláció miatt növelték ezeknek értékét. Így tehát az idén esedékes összegekkel számoljunk, és ennek a huszonöt százalékát folyósítják a számlaszámunkra 2021 februárjában. Az utalásokat és a kifizetéseket a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság intézi, és fontos, hogy senkinek nem kell külön kérelmet benyújtania annak érdekében, hogy megkapják a plusz pénzt, ez ugyanis mindenkinek automatikusan jár.