Ennyivel nő az árvaellátás összege

0

Az árvaellátás összege talán hosszú idők óta most a legaktuálisabb. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkát úgy nyilatkozott, hogy a számítások szerint eddig Magyarországon a koronavírus következtében több mint hatszáz gyermek lett árva vagy félárva. 

A koronavírus egy nagyon nehéz időszakot teremtett. Rengetegen elveszítették az állásukat, lelassult a gazdaság, vállalkozások mentek tönkre, és emberi kapcsolatok. De a legfájdalmasabb veszteség a sok elhunyt. Több mint 30 ezer ember hunyt el koronavírus következtében. 30 ezer nagymama, nagypapa, feleség, férj, édesanya és édesapa. Áder János köztársasági elnök éppen ezért elindított egy árvákat segítő alapítványt, a Regőczi István alapítványt, amelynek indulásának hivatalos bejelentésekor elhangzott egy közlemény, ami azt állította, több mint 800 gyermek veszítette el édesanyját vagy édesapját, esetleg mindkettőt. Ez a súlyos veszteség természetesen pénzzel nem kárpótolható, azonban talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy kétszeresére emeljék az árvaellátást.

Időszerű volt az emelés

Az árvaellátás összege jelenleg 24 500 forint. Ennek alacsonyságát Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter is felismerte. Rámutatott, hogy Magyarországon 55 ezer árva vagy félárva gyermek él, azaz 55 ezer gyermek jogosult árvaellátásra. Azonban az árvaellátások átlagos összege nem éri el a havi 50 ezer forintot. Egészen pontosan az árvaellátásra jogosult gyermekeknek kifizetett összeg havi átlaga 41 ezer forint. Belátható, hogy ez az összeg immáron tarthatatlan, ezért az emelést még áprilisban maga Novák Katalin jelentette be.

Az 50 ezer forint alatti juttatásban részesülőknek igen nagy segítség ez. Jövőre tehát dupla annyi összegre számíthatnak azok, akik jogosultak az árvaellátásra. Ezt nem kell külön kérvényezni vagy megpályázni, az árvaellátás összegének megemelése automatikusan fog történni.