Emelkedtek a családtámogatások összegei

0

A jelenlegi kormány családtámogatási rendszerét sok olyan jellegű kritika illeti, hogy azok a fiatalok, akik nem szeretnének két vagy három gyermeket vállalni, hanem csupán egyet, nem kapnak elegendő támogatást az államtól. Idén minimálisan növekedett az alanyi jogon járó juttatások összege.

Munkához kötött támogatások

A közélettel foglalkozó híreket böngészve gyakran futhatunk bele olyan cikkekbe, amelyek azt részletezik, hogy már hosszú-hosszú évek óta alig emelkedett a gyed, a gyes, a diplomás gyes, csed, és azok a családtámogatások, amikre a szülők olyan nagyon számítanak. Itt azonban érdemes kiemelni, hogy a szociális és a jobboldali gazdaság között jelentős különbségek húzódnak meg. Míg ugyanis a szociálcentrikus gazdaság arra törekszik, hogy alanyi jogon mindenki számára egyformán jussanak a támogatások, addig a jelenlegi jobboldali gazdaságszemlélet szerint munkaalapú támogatásokban kell részesíteni a lakosságot, azaz az kapjon támogatásokat, akik tisztességesen dolgoznak. Ha a családtámogatásról beszélünk, akkor ezzel leginkább a megélhetési szülést igyekeztek kiküszöbölni, gyakori jelenség (volt) ugyanis, hogy újabb és újabb gyermeket hoztak világra a családok az extra támogatásokért, mindazonáltal minősíthetetlen életkörülmények között „nevelték” a gyermekeket. 

A munkaszempontú gazdaságszemlélet a juttatásokat és támogatásokat úgy képzeli el, hogy minél többet keres az ember, annál több támogatásban részesülhet, így biztosítva a gyermekek kedvező életszínvonalát, továbbá a munka tiszteletére való nevelést. Így tehát ezen gazdaságszemlélet szerint jelentős támogatáshoz nem juthat akárki, mert az nem alanyi jogon jár, azonban a tisztességesen dolgozó emberek igen tekintélyes támogatásokban részesülhetnek. Akinek munkaviszonya van, az jelentős támogatásként élheti meg a családi adókedvezményt (sőt, négy gyermek után a nők adómentessé válnak), a vissza nem térintendő CSOK-ot, a diákhitel eltörlését, az autóvásárlási kedvezményt, és még számos egyéb támogatást.

Mely családtámogatások nőttek?

Mindazonáltal ebben az évben is – minimálisan ugyan, de – emelkedtek az alanyi jogon járó szociális családi támogatások. Ez annak köszönhető, hogy ezek mindig a minimálbérhez vagy a garantált bérminimumhoz vannak kötve, és mivel ezek is emelkedtek, így a juttatások is némiképpen magasabbak idén, mint 2022-ben. Ennek keretei között 2023 február 1-től magasabb lesz a gyermekek otthongondozási díja, a gyermekgondozási díj (gyed), a diplomás gyed, de még az első sikeres nyelvvizsga megszerzéséhez nyújtott állami támogatás összege is.

Mekkora összegekkel számolhatunk így idén?

  • A gyed maximális összege idén elérheti a bruttó 324 800 forintot,
  • a diplomás gyed abban az esetben, ha az édesanya egy alapképzés hallgatója, akkor 162 400 forintra tehető, 
  • a diplomás gyed abban az esetben, ha az édesanya egy mesterképzés hallgatója, akkor 207 480 forintra tehető, 
  • azok a 35 év alatti fiatalok, akik sikeresen letették az első nyelvvizsgájukat, visszaigényelhetnek az államtól 41 850 forintot. Ez érthető körépfokú vagy felsőfokú komplex vizsgára is, 2018 óta pedig már több mint 95 ezer fiatal igénybe is vette a visszaigénylést, ezzel mindegy 3 milliárd forintot összpontosított erre a célra az állam.
  • Emelkedett a gyod díja is. A gyermek otthongondozási díját 2019-ben vezették be, hogy azok a szülők, akik súlyos fogyatékossággal vagy tartós betegséggel küzdő gyermekük mellett otthon kell, hogy maradjanak, kapjanak némi támogatást. A gyermek önellátásra képtelen, ugyanakkor az édesanya a támogatás mellett napi négy órában elmehet dolgozni. Fontos, hogy a gyermek életkora nem számít.