Ekkora CSED-re számíthatunk 2022-ben

0

Mint az ismeretes, Magyarország súlyos demográfiai problémákkal küzd, éppen ezért az állam kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a fiatal párokat gyermekvállalásra buzdítsa. Ennek keretei között számos támogatásban részesülhetnek a családosok, és a CSED összegét igen magasra emelték. De mekkora összegekre számíthatunk pontosan? Cikkünkben ezt a kérdést járjuk körbe.

Sok támogatásra számíthatnak a családosok

Az állam jelenleg nagyon nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a fiatal párokat gyermekvállalásra ösztönözzék, így próbálják ugyanis felvenni a harcot a folyamatosan romló demográfiai adatokkal. Az állam különböző támogatásokkal kívánja gyermekvállalásra sarkallni a párokat, a támogatási rendszert pedig érthető módon úgy alakították ki, hogy minél több gyermeket vállalunk, annál nagyobb támogatásokhoz jutunk. A támogatások sokrétűek, ám a legnagyobb erőforrásokat a lakhatásra irányítják. Feltételezik ugyanis, hogy a gyermekvállalás egyik legfontosabb letéteményese a lakhatási biztonság, éppen ezért igen kiemelkedő otthonteremtési és otthonfelújítási támogatások közül válogathatnak az érdeklődők.

Pontosan milyen kedvezményekre számíthatnak a családosok?

Most pedig vegyük sorba pontról pontra, hogy milyen támogatásokra számíthatnak azok, akik családot terveznek!

 • Családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a CSOK, amit a már megszületett és a tervezett gyermekek után is fel lehet venni, és amely lakáscélú támogatást nem kell visszafizetni;
 • falusi CSOK, amely vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, ám kizárólag a kormány által meghatározott kisebb településen élők vagy oda költözők vehetik fel;
 • CSOK-hitel, amely hitel legalább két gyermek esetében vehető fel a CSOK mellé, és ami a futamidő végéig 3 százalékos kamatú marad az állami támogatás miatt;
 • Zöld CSOK, akik környezetbarát otthont kívánnak vásárolni vagy építeni;
 • az új lakások és az építkezések vételárának áfájának csökkentése 5 százalékra;
 • ezen 5 százalék áfa visszaigénylése, amennyiben igénylünk CSOK-ot;
 • generálkivitelező nélküli építkezés áfája 27 százalék, amely áfa visszaigényelhető;
 • az ingatlannal már rendelkező, de a lakásukat felújítani vágyó családosok a felújítás összegének a felét, de legfeljebb 3 millió forintot visszaigényelhetnek az államtól;
 • a második és a harmadik gyermek születésekor igényelhető meg a lakáscélú jelzáloghitel-tartozás csökkentése;
 • a Babaváró hitel a gyermek megszületése előtt igénybe vehető konstrukció, amelynek törlesztését a gyermek születése után felfüggesztik, két gyermek után a tartozást megfelezik, három gyermek után pedig elengedik;
 • a vagyonátruházási illeték elengedése abban az esetben, ha a vásárolt lakásra CSOK-ot vettek fel a (leendő) szülők;
 • a diákhitel-tartozás megfelezése két gyermek után, a fennmaradó tartozás teljes eltörlése a harmadik baba megszületése után;
 • utófinanszírozási otthonfelújítás esetében támogatott felújítási hitel lehetősége, aminek kamata fixen 3 százalék.

Ne feledkezzünk meg a CSED-től sem!

A Csecsemőgondozási díj (azaz a CSED) azt a célt hivatott szolgálni, hogy amikor egy édesanya szülési szabadságra megy, akkor ne kelljen nélkülöznie, azaz mintegy kompenzálja ez az összeg a kieső fizetését. A kormány jelenleg jelentős összegeket csoportosít át a kisgyermekes családok támogatására, s ennek keretei között a CSED mintegy plusz pénzügyi juttatást jelent a fiatal családoknak. Amikor a baba megszületik, elsőként a CSED-et lehet igénybe venni, s az anyuka a szülési szabadság ideje alatt kapja, ráadásul nem is keveset: 2021. július elseje óta a beszámított jövedelem 100 százalékát megkapja az édesanya azért, hogy a kisbabája mellett van. 

Mennyi CSED-re vagyunk jogosultak?

2022-ben a CSED összegét akképpen lehet kiszámolni, hogy megnézzük, mennyi volt a napi átlagkereset, ennek kell ugyanis a 70 százalékát vennünk. A CSED-re akkor vagyunk jogosultak, ha a szülést megelőző két évben legalább 365 napot dolgoztunk, munkaviszonnyal rendelkeztünk. Akkor sincs veszve minden, ha csupán a szülést megelőző időszakban 180 napot dolgoztunk, CSED-re ilyenkor is jogosultak vagyunk, csupán ezen 180 nap átlagjövedelme alapján számítják ki a folyósítandó juttatást. 

Abban az esetben, ha nincs meg a 180 nap sem, ugyanakkor 120 napnyi munkaviszonyt fel tudunk mutatni az utóbbi két évben, akkor – értelem szerűen – ezen 120 nap átlagbérének veszik a hetven százalékát, ezt fogjuk CSED-ként megkapni. De ha esetleg még ennyit sem dolgoztunk volna, azaz nincs meg a 120 napnyi munkaviszonyunk, akkor a minimálbér alapján számolják ki a folyósítandó CSED-et, a minimálbér 70 százalékát fogjuk így megkapni. 

Fontos azonban kiemelni, hogy CSED-et csak és kizárólag akkor kaphatunk, ha nincsen TB-járulék tartozásunk. Ha tehát az utóbbi időben munkanélküliek voltunk, és így nem vonták a fizetésünkből a TB-járulékot, és mi a felszólítás ellenére nem fizettük be külön ezt az összeget, akkor nem vagyunk jogosultak ezen juttatásra.

Mettől meddig kaphatjuk a CSED-et?

A CSED folyósítása alapvetően a kisbaba megszületésétől kezdődik, ugyanakkor kérvényezhetük, hogy a gyerek születése előtt 28 nappal kezdjék meg azt (ebben az esetben természetesen ennyivel hamarabb véget is ér ennek folyósítása). A CSED minden esetben a szülési szabadságnak 168 napjáig jár, ennél tovább nem folyósítható. Ez tehát azt is jelenti, hogy a CSED legfeljebb a kisbaba 169. napjáig folyósítható, ezt követően a jogosultsága a kismamának megszűnik, innentől a GYED juttatásában részesül. A CSED-re minden kismama jogosult abban az esetben, ha teljesítette a feltételeket (így például, hogy ne legyen TB-járulék tartozása). 

Fontos tudni, hogy az édesanyának kötelezően előírt két hét szabadságot kivenni a kisbabája születése után, ugyanakkor igénybe veheti a teljes szülési szad abadság idejét is. Amennyiben azonban ezzel nem kíván élni, úgy visszamehet két hét után dolgozni. 

Mikor számíthatunk a folyósításra?

Bár a CSED-es időszakot napokban számolják, ez ne vezessen félre senkit! A CSED-et természetesen – csakúgy, mint minden juttatást – havonta utalják az édesanya számlájára. Kétségtelen pozitívuma a Csecsemőgondozási díjnak, hogy ez egy bruttó összeg, azaz az átlagjövedelmünket kapjuk meg bruttóban, és pusztán a személyi jövedelemadót vonják le belőle. Ez tehát azt jelenti, hogy – miképpen Novák Katalin is gyakran hangoztatta – gyakran állhat fel olyan helyzet, hogy a CSED összege magasabb lesz, mint amennyit az édesanya aktív időszakában keres, hiszen a fizetésből jelentősen több juttatást és adót levonnak. A személyi jövedelemadó „csupán” 15 százalék, ezen túl, tehát semmi mást nem kell fizetni, még a TB-járulékot sem. A CSED folyósítására minden naptári hónap 10. napjáig számíthatnak az édesanyák. 

Mi van a CSED után?

24 hét nem túl sok idő, így elvárható, hogy a CSED folyósítása után is részesüljenek az édesanyák némi támogatásban. Emiatt azonban nem is kell aggódni, hiszen a Csecsemőgondozási díjat követően a GYED-ben részesülhetnek a kisgyermeket nevelő családok, a GYED-et pedig a munkáltatónál kell igényelni. 

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ahogyan az eddigi évek során, 2022-ben is halmozni lehet a családi juttatásokat. Ez tehát azt jelenti, hogy ha jogosultak vagyunk a CSED-re, de mellette a GYED-et is kapjuk, akkor ezeket halmozhatjuk, sőt, a családi adókedvezmény is jelentős összegeket hagy meg a kasszában. Alanyi jogon persze a családi pótlék is jár mindenkinek, és ha egyéb állami támogatásokat veszünk igénybe, ezekre is számíthatunk. Ezek jelentős plusz jövedelmet jelentenek a családnak, így bízhatunk abban, hogy ezt az anyagilag alapvetően terheltebb időszakot könnyebben és örömteljesen átélhetjük. 

Mi van abban az esetben, ha a kismama munkanélküli?

Mint azt már említettük, a CSED a jövedelem alapján számítódik ki, azaz rendelkeznünk kell a szülés előtt munkaviszonnyal. Mindazonáltal ha a kismama munkanélküli, úgy az álláskeresési járadék folyósításának időszaka alatt jár neki a CSED, ezt követően pedig a GYES is. Ilyenkor azonban nagyon fontos, hogy a munkaügyi központnak jelenteni kell a helyzetet, és kérni kell, hogy ezen időszak alatt függesszék fel az álláskeresési járadék folyósítását. Ebben az időszakban nagyon fontos, hogy fokozottan ügyeljünk arra, hogy minél hamarabb találjunk munkát, ha ugyanis az álláskeresési járadék ideje letelt, és ezt már nem folyósíthatják tovább, ugyanakkor mi még mindig munkanélküliek vagyunk, akkor a CSED és GYED ellátásokban sem részesülhetünk a továbbiakban.