Autópálya matrica vásárlás az interneten

0

Nemzedékünk korára a rohanó jelző a legmegfelelőbb. Egy olyan világban élünk, mikor még egy öt perces videónál is igyekszünk a lényegére tekerni, mikor mindent a lehető legrövidebb idő alatt szeretnénk teljesíteni.

Nem is mindig olyan nagy probléma ez, főleg, ha a felszabadult időt számunkra kedves tevékenységekre fordíthatjuk. Az autópálya matrica vásárlása biztosan nem egy ilyen tevékenység, így hát ne is pazaroljuk az időnket a sorbaállással, vásároljuk azt meg online, pillanatok alatt.

Milyen matricát hová?

A matricavásárlásnál, és azoknak árainál több szempont is érvényesül. Először is nem mindegy, hogy milyen gyakran használjuk a díjköteles útszakaszokat. Amennyiben csupán nagyon ritkán fordul elő az, hogy felhajtunk az autópályára, akkor a heti matricát érdemes beszereznünk, ami tíz napig érvényes. Ezen kívül vásárolhatunk havi, illetve éves matricát is, igényeinknek megfelelően. Az is egy fontos nézőpont, hogy hogy hol használjuk a díjköteles szakaszokat, ugyanis azt is lehetőségünk an kiválasztani, hogy megyei matricát váltsunk, vagy az egész ország területére érvényeset. Mindezek mellett arra is nagyon kell ügyelni, hogy pontos díjkategóriát adjunk, meg, hiszen díjkategória tévesztés esetében súlyos büntetéseket zsebelhetünk be.

Díjkategória tévesztés

Elég a tájékozatlanság vagy csupán egy apró figyelmetlenség az autópálya matrica vásárlásakor, és máris feleslegesen kiadott költségekbe verhetjük magunkat. Ezért kell pontosan ügyelni, figyelmesnek lenni a díjkategória megadásakor. Számos esetben fordul elő az utak használói között, hogy véletlenül hibásan adják meg a járművük rendszámát ? ilyen esetben elég csupán egyetlen tévedés a karakterek között, vagy esetleg a díjkategória megadásánál hibáznak. Ez azért is nagyon gyakori hiba, mert 2015-ben került elválasztásra a D2 kategória a D1 kategóriától, így azóta is számos matricavásárló téveszt. Mindezeknek azonban ? amennyiben nem kezdünk el intézkedni azonnal ? igen súlyos anyagi következményei lehetnek, ugyanis a hibás rendszám vagy díjkategória feltüntetése jogosulatlan használatnak minősül, amely már azonnal egy 14 580 forintos pótdíj összeget von maga után, azonban ha harminc napig vagy tovább késlekedünk ennek befizetésével, akkor ez az összeg 59 500 forintra duzzad.

Miért vásároljak interneten?

A matrica megvásárlásához több út is vezet. Elmehetünk a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodájába is, vagy a kijelölt árusítóhelyekre ? ilyen például a benzinkút ?, de ha el kívánjuk kerülni a fölösleges utazást és sorbaállást, akkor célszerű SMS-ben vagy interneten megvásárolni. Ezen opciók közül a legutóbbi a legkényelmesebb megoldás, hiszen egyszerű és gyors.

Tipp: az e-autopalyamatrica.hu oldalon az e-matrica mellé díjmentes balesetbiztosítást is kaphatunk.

Mindössze annyi a teendőnk, hogy ki kell választanunk a számunkra szükséges típusú matricát, kifizetjük, ezt követően pedig megnézni a drótpostaládánkat. Itt találni fogunk egy visszaigazoló e-mailt, amely tartalmazza a matrica sorszámát, amelyet ha a járműben tartunk, bármikor igazolhatjuk a használati jogosultságunkat esetleges ellenőrzés során. Ha még az utazás előtt számításokat végzünk, megtervezzük és átgondoljuk útvonalunkat, az utazás időtartamát és számításba veszünk minden tényezőt, rengeteget spórolhatunk. Interneten vásárolni tehát roppant hasznos, hiszen így nem csupán a fölösleges benzinkúti kitérőt és sorbaállást spóroljuk meg magunknak, hanem előre tervezés során a fölösleges kiadásokat is.

Bliccelnénk? Ne tegyük!

Nem nehéz jogosulatlan úthasználat jogcímen büntetést bezsebelni az utakon. Nem csak azok kaphatnak igen nagy pénzbírságokat, akik megkockáztatták a matrica nélküli úthasználatot; a matrica vásárlásakor igen könnyen történhet hiba, amely miatt a gépjármű tulajdonosoknak gyakran mélyen a zsebükbe kell nyúlni.

Matricánk akkor is érvénytelen lehet, ha mi magunk azt gondoljuk, minden a legnagyobb rendben van vele ? megfeledkezhettünk annak lejárati dátumáról, így figyelmetlenségből új, érvényes matrica nélkül hajtottunk fel az útra; D2 díjkategória helyett D1 kategóriára vásároltunk matricát; véletlenül hibásan írtuk be a rendszámot; a rendszer hibájából adódóan más rendszámhoz regisztrálódott a matrica; de az is előfordulhat, hogy megvásároltuk a matricát online, SMS-ben, vagy akár benzinkúton, akár még értesítést is kapunk, hogy folyószámlánkról a matrica ára levonásra került, de még nem kaptunk visszajelzést annak érvényességéről, mégis felhajtottunk a pályára. Az alábbi esetekben mindenképpen jogosulatlan úthasználóknak minősülünk, és amennyiben ellenőrzésen esünk át ? márpedig átesünk rajta ? igen borsos összegekre számíthatunk büntetésként. A pótdíj kiszabásának két módja lehet:

Amennyiben a forgalomból való kivonás során kerül sor a büntetésre, van lehetőség akár a helyszínen is kifizetni a büntetést bankkártyával, de ettől a napról számított legkésőbb harminc napon belül kell a pótdíj összegét kifizetni.

Abban az esetben, ha elektronikus ellenőrzésen esünk át, akkor a büntetésről értesítő levél megérkezésének napjától számított legkésőbb harmincadik napig szükséges a büntetést kifizetni.

D1, D2 és U díjkategóriás járművek esetében ha harminc napon belül fizetünk, akkor 14 875 forint a büntetésünk, ha harminc napon túl fizetünk, akkor 59 500 forint.

B2 díjkategóriában ez a büntetés harminc napon belül 66 925 forint, ezen túl pedig 267 700 forint.

A pótdíj befizethető bármelyik ügyfélszolgálati irodában, postai készpénz-átutalási megbízással vagy banki átutalással, de a helyszíni ellenőrzés által szabott büntetés esetében a helyszínen is kifizethető bankkártyával.