Autópálya matrica árak 2021

0

Ennyibe kerül 2021-ben az inflációkövető mértékben növelt árú autópálya matrica Magyarországon. Milyen kategóriák is vannak pontosan, és mennyibe kerülnek az adott matricák?

Bármilyen autópályamatricát is szeretnénk vásárolni, előbb mindig alaposan gondoljuk át a döntést. Gondoljuk át, hogy mely útszakaszon milyen gyakran szoktunk utazni, és ennek alapján végezzünk el egy rövid számítást, hogy hosszútávon (egy év alatt) hogyan érné meg nekünk a leinkább anyagilag. Ha például csak két megyén keresztül utazunk, de ezt az utat egy évben többször is megtesszük, akkor érdemesebb egyből két darab éves megyei matricát venni, hiszen így sokkal többet spórolhatunk, mintha minden alkalommal megvennénk a heti matricát (hiszen ebből csak országos van). Természetesen mindig vannak nem várt utazások vagy nem várt lemondások, de a legbiztosabb az, ha mérlegeljük az előttünk álló év utazási terveit, és annak alapján próbálunk beruházni a matricába.

Igen sok ember csak nagyritkán hagyja el saját települését vagy megyéjének határát, csupán néha nyaralás alkalmával, rokonlátogatáskor hajt fel az autópályákra. Nekik természetesen elegendő a tíz napos vagy egyhavi autópálya matrica, azonban mindazoknak, akik munkájuk, családjuk, barátaik, hobbijuk vagy számos egyéb ok miatt gyakran járják az ország autópályáit, mindenképpen praktikusabb megejteniük év elején egy viszonylag nagyobb beruházást, és egész évben élvezhetik az utakon való közlekedést szabadon, idő megkötöttség nélkül az egész országot lefedve.

Hazánkban Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Komárom-Esztergom megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye és Pest megye rendelkezik gyorsforgalmi úthálózattal, amikért fizetni kell, és ahová az autópálya matrica érvényes.

Az autópályamatricát természetesen már azelőtt meg kell vennünk, hogy felhajtanánk a díjköteles útra. A legtöbb országban azon nyomban megbüntetnek, ha matrica nélkül hajtunk fel, és nincs arra lehetőség, hogy utólagosan pótoljuk a hiányosságokat, Magyarországon azonban korrigálhatjuk a hibánkat. Hazánkban a jóhiszeműség van érvényben, ami azt jelenti, hogy amennyiben úgy hajtunk fel az autópályára, hogy nincs matricánk, mert elfelejtettük megvenni, de aztán eszünkbe jut a hiányosság, akkor a felhajtástól számítva 60 perc áll a rendelkezésünkre, hogy vegyünk egy matricát, így elkerülhetjük a büntetést.

Milyen időintervallumokra vehetünk matricát?

Magyarországon négy típus (10 napos, havi, éves megyei és éves országos) közül választhatunk. Előszöris a leggyakoribb választás a heti matrica, ami tulajdonképpen nem is egy hétig használható, hanem a megadott érvényesség kezdetétől számított tíz napig. Ha tehát március elsején 13:00-kor kezdjük el használni a matricát, akkor március tizedikén, 24:00-ig használhatjuk azt. A matrica az ország egész területén használható.

Vehetünk havi matricát is, ez pedig a használat kezdetétől számítva egy hónapig érvényes. Fontos, hogy az egy hónap a következő hónap naptári napját jelöli, ami tehát azt jelenti, hogy amennyiben veszünk egy havi matricát március tizedikén, akkor ezt április 10-ig, 24:00-ig használhatjuk. Ha olyan napon vettük meg a matricát, ami a következő hónapban nincs, akkor a hónap utolsó napjáig érvényes. Tehát ha a matricát január 31-én vettük, akkor az február 28-ig lesz használható (szökőév esetében február 29-ig).

Aki csak egy vagy pár megyében utazik rendszeresen, annak a legoptimálisabb választás a megyei matrica. Egy megyei matrica egy évre szól, és szigorúan csak az adott megyei határain belül használható, illetve a következő megye első sorompójáig. Fontos tudni, hogy amennyiben nyolc megyénél többet utazunk rendszeresen és járművünk a D1-es kategóriába tartozik, akkor anyagilag már gazdaságosabb az éves matricát megvenni.

A sokat utazóknak a leggazdaságosabb az éves autópályamatrica, hiszen ez az országon belül nem korlátozza az autósokat az idő vagy a megye keretei közé, hiszen az egész évben az ország minden autópályáján használható korlátlanul. Az éves autópálya matrica pedig valójában több, mint egy évig nyújt lehetőséget az utazásra, ugyanis a tárgyév első hónapjának legelső napjától a tárgyévet követő január 31-ig használható. Ez azt jelenti, hogy amennyiben január 1-jén veszünk éves matricát, akkor legközelebb csak a következő év január 31-én kell újat venni. Fontos továbbá az is, hogy a vásárlás időpontjától függetlenül az éves matrica a következő év januárjában lejár. Tehát ha csak augusztusban vesszük meg az éves matricát, akkor nem a következő év augusztusáig lesz érvényes, hanem ugyanúgy a következő év január 31-éig.

Hol vegyük meg?

Az árakon túl az sem mindegy, hol vesszük meg a matricát. Számos lehetőség áll rendelkezésünkre, vásárolhatunk online, vagy benzinkúton, de akár SMS-ben is (éves országos matricát az összeghatár miatt nem tudunk SMS-ben venni), hogy csak a legnépszerűbb lehetőségeket említsük. Véleményünk szerint manapság, főleg a koronavírus járvány árnyékában az online vásárlást kellene mindenkinek előtérbe helyeznie. Az online térben az e-AutópályaMatrica.hu portál a leginkább ajánlható, mivel ott nem csupán a matricát kapjuk meg, hanem számos díjmentes kiegészítő szolgáltatást is kérhetünk, például ingyenes balesetbiztosítást, ami egyedülálló a piacon. A nemzetimobilfizetes.hu/partnerek oldon persze választhatunk másik céget is, ott van péládul az rpay.eu/hu vagy az autovignet.hu több tucatnyi hasonló szolgáltatást nyújtó cég mellett. Az online webes mód mellett természetesen vásárolhatunk különböző applikációkon keresztül is.

Kategória Heti Havi Éves Megyei
D1 3 640 Ft 4 970 Ft 44 660 Ft 5 200 Ft
D2 7 270 Ft 9 930 Ft 44 660 Ft 10 390 Ft
B2 16 100 Ft 22 830 Ft 207 770 Ft 20 780 Ft
U 3 640 Ft 4 970 Ft 44 660 Ft 5 200 Ft
D1M 1 530 Ft 2 600 Ft

Mennyibe kerülnek az autópályamatricák a motorosoknak?

Amennyiben szeretjük motorral szelni az autópályát, akkor mi a D1M kategóriára szánt matricát kell, hogy megvegyük, ugyanis hazánkban a motorosoknak is fizetésköteles az autópálya használata. A D1M matrica némiképpen olcsóbb, mint a személyautókra tervezett D1 matrica, azonban ez a kedvezményes ár csak a heti és a havi matricánál érvényes.

 • A heti (tíznapos) matrica a motorosoknak 1530 forintba kerül,
 • a havi matrica a motorosoknak 2600 forintba kerül,
 • ha egy motoros éves megyei matricát szeretne venni, akkor ki kell fizetnie annak D1 kategóriás árát, azaz 5200 forintot,
 • ha egy motoros éves országos matricát szeretne venni, akkor ki kell fizetnie annak D1 kategóriás árát, azaz 44 660 forintot.

Mennyibe kerülnek az autópályamatricák a személygépkocsit vezetőknek?

A személygépjármű a D1-es kategóriába tartozik, ennek alapján

 • a heti (tíznapos) matrica ára a személygépkocsira 3640 forint,
 • a havi matrica ára a személygépkocsira 4970 forint,
 • a megyei matrica ára a személygépkocsira 5200 forint,
 • az éves matrica ára a személygépkocsira 44 660 forint 2021-ben.

Mennyibe kerülnek az autópályamatricák a buszokra? Az autóbusz a B2 kategóriába tartozik, ennek alapján

 • a heti (tíznapos) matrica ára autóbuszra 16 110 forint,
 • a havi matrica ára autóbuszra 22 830 forint,
 • a megyei matrica ára autóbuszra 20 780 forint,
 • az éves matrica ára autóbuszra 207 770 forint 2021-ben.

A D2 és B2 kategória által vontatott utánfutók az U díjkategóriába tartoznak, ezek ára megegyezik a D1 kategória díjszabásával.